facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η UNICEF για την Προσφυγική/Μεταναστευτική Κρίση στην Ελλάδα

Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για νέα αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη, η UNICEF προσαρμόζει τη στρατηγική της, σε υποστήριξη της ανταπόκρισης από τις αρχές και την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, όπου η ανθρωπιστικές και μακροπρόθεσμες ανάγκες πάνω από 22.000 παιδιών αυξάνονται.

Η κρίση ήταν το επίκεντρο της επίσκεψης στην Ελλάδα της κ. Νάνας Μούσχουρη, καταξιωμένης τραγουδίστριας, ανθρωπιστή και Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της UNICEF και της κ. Marie-PierrePoirier, Ειδικής Συντονίστριας της UNICEF για την Προσφυγική και Μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Μιλώντας μετά την επίσκεψή της σε κέντρα προσφύγων στην Αθήνα, η κα Μούσχουρη είπε ότι συγκινήθηκε πάρα πολύ από αυτά που είδε και από τις ιστορίες των προσφύγων που άκουσε.

«Αυτοί είναι πολύ ευάλωτοι άνθρωποι - παιδιά, γυναίκες αλλά και οι άνδρες. Είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Βλέπω, επίσης, από την άλλη πλευρά ότι οι Έλληνες είναι πάντα πολύ γενναιόδωροι, και είναι παρόντες για να βοηθήσουν.»

Αυτή τη στιγμή, τα υποστηριζόμενα από τη UNICEF προγράμματα στην Αθήνα περιλαμβάνουν ένα κέντρο υποδοχής για γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, που λειτουργεί σε συνεργασία με την τοπική ΜΚΟ Φάρος, και μια κινητή μονάδα παιδικής προστασίας στο λιμάνι του Πειραιά που λειτουργεί με μια άλλη ελληνική ΜΚΟ, τη SolidarityNow.

Μετά από μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η κ. Poirier υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της UNICEF να υποστηρίξει το έργο που γίνεται για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από την κυβέρνηση και άλλους εταίρους, ακόμη και σε περίοδο μεγάλης εθνικής οικονομικής λιτότητας.

«Η UNICEF είναι πολύ υπερήφανη που είναι μέρος αυτής της εθνικής κινητοποίησης. Η Ελλάδα κάνει πολλά και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες. Η εστίασή μας στα παιδιά που είναι πραγματικά τα πλέον ευάλωτα είναι ευπρόσδεκτη και αναγνωρίζεται, με την Ανάπτυξη στην Προσχολική Ηλικία για τα πολύ μικρά παιδιά, την εκπαίδευση, τους εμβολιασμούς και την παιδική προστασία ως προτεραιότητές μας», δήλωσε η κ. Poirier.

Είπε ότι η UNICEF δίδει επίσης ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες προστασίας των πιο ευάλωτων παιδιών, και εκείνων που φθάνουν ασυνόδευτα, επαινώντας το έργο του ΕΚΚΑ, Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

«Πολλά πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε η κ. Poirier. «Η εστίαση στα παιδιά πρέπει να περάσει στο επόμενο επίπεδο.»

Μετά την επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Καρά Τεπέ στο νησί της Λέσβου, η κ. Poirierεπαίνεσε ιδιαίτερα το έργο του τοπικού Δήμου και του διευθυντή του κέντρου, κ. Σταύρου Μυρογιάννη, να δημιουργήσουν ένα σωστά δομημένο και αρμονικό κέντρο για τις οικογένειες προσφύγων.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από την Ελλάδα από τον Ιανουάριο του 2015, καθιστώντας τη χώρα ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εισόδου προς την Ευρώπη. Οι περισσότεροι φθάνουν έχοντας επιζήσει από επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια από την Τουρκία.

Μετά την εφαρμογή των νέων συνοριακών περιορισμών στα Βαλκάνια και την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τουλάχιστον 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποκλεισθεί στην Ελλάδα.

Οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυτού του πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών αυξάνονται, με τις οικογένειες να έχουν ανάγκη από ασφαλή και αξιοπρεπή στέγαση, βασική υποστήριξη και υπηρεσίες υγείας. Πολλά παιδιά προσφύγων και μεταναστών έχουν μείνει εκτός σχολείου για μήνες ή ακόμη και χρόνια, και χρειάζονται πρόσβαση στην εκπαίδευση. Τα παιδιά που είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ