facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > Η αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι

Η αλήθεια για τον τοκετό στο σπίτι

Στη σημερινή εποχή, κάποια ζευγάρια σκέφτονται να γεννήσουν στο σπίτι, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών αλλά και ως στάση ζωής. Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερώσουμε σωστά τους μελλοντικούς γονείς, για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν πίσω από μια τέτοια απόφαση. Από Διεθνούς κύρους επιστημονικές μελέτες φαίνεται, ότι οι γονείς προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν τα νοσήλια σε ένα μαιευτήριο, έχοντας άγνοια κινδύνου μιας τέτοιας απόφασης, συμβάλλοντας και η Πολιτεία σε αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, η απόφαση μερικών ζευγαριών να γεννήσουν το παιδί τους στο σπίτι φαίνεται να είναι αρκετά επικίνδυνη. Η μελέτη που έγινε και συμπεριέλαβε 14.000.000 τοκετούς στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ο κίνδυνος να πεθάνει ένα νεογνό, που γεννήθηκε στο σπίτι από μαία, είναι 4πλασιος συγκριτικά με τον κίνδυνο που είχαν τα μωρά που γεννηθήκαν στο μαιευτήριο!!! Επιπλέον, ο κίνδυνος για πρώιμο νεογνικό θάνατο ήταν 7πλασιος για τα μωρά που γεννηθήκαν στο σπίτι. Η μελέτη αυτή έγινε από το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2014 στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, ίσως το πιο έγκυρο ιατρικό γυναικολογικό περιοδικό στον Κόσμο. 

Ο καθηγητής James Byrne, του Stanford University School of Medicine, California, εξηγεί ότι, όπως είναι λογικό, «ο αυξημένος κίνδυνος για θάνατο των νεογνών που γεννιούνταν στο σπίτι οφείλεται σε κάποιο βαθμό στο γεγονός ότι όταν τα μωρά αυτά χρειαστούν ιατρική παρέμβαση, όπως επείγουσα βοήθεια από νεογνολόγο ή εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό, αυτός δεν υπάρχει στο σπίτι».

Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους, περίπου 7πλασιο, φαίνεται να έχουν οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και επιλεγούν να το κάνουν αυτό στο σπίτι. Παρόμοια ιδιαιτέρα αυξημένο κίνδυνο φαίνεται να έχουν και τα μωρά που βρίσκονται σε παράταση εγκυμοσύνης, έχουν δηλαδή ξεπεράσει τουλάχιστον την 41η εβδομάδα κύησης.

Τα αποτελέσματα αυτής τις μελέτης συμφωνούν με εκείνα παλαιότερης έρευνας, που έδειξε ότι τα παιδιά που γεννώνται στο σπίτι έχουν 10πλασιο κίνδυνο να μην έχουν μπορέσει να ανασάνουν και να ανανήψουν, ακόμα και μετά από 5 ολόκληρα λεπτά από τον τοκετό, γεγονός που συνήθως προκαλεί μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στο μωρό. Η μελέτη αυτή, που είχε δημοσιευτεί στο ίδιο περιοδικό πριν από 1 περίπου χρόνο, επιβεβαιώνει την άποψη ότι ο τοκετός στο σπίτι έχει σημαντικούς κινδύνους για θάνατο ή μόνιμη εγκεφαλική αναπηρία στο μωρό.

Ο δρ. Amos Grünebaum, υπεύθυνος για τους τοκετούς στο Cornell University, στη Νέα Υόρκη, συστήνει ότι «πρέπει να αποφεύγεται ο τοκετός εκτός μαιευτηρίου. Στην περίπτωση που το ζευγάρι επιμένει στην αρχική του σκέψη, πρέπει να έχει ενημερωθεί πολύ καλά για τους κινδύνους μιας τέτοιας απόφασης».

Όπως αναφέρει και ο δρ. Frank Chervenak, Διευθυντής εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Cornell, «μπορεί να υπάρξουν κάποιες απρόσμενες επιπλοκές που να απαιτούν άμεση χειρουργική παρέμβαση. Αν η περίπτωση αυτή τύχει σε έναν τοκετό που γίνεται στο σπίτι, τότε συνήθως ο χρόνος που χάνεται μέχρι να φτάσει το νεογνό ή η έγκυος στο νοσοκομείο μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή τουλάχιστον μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες».

Επιχειρήματα τύπου «έτσι γεννούσαν και οι γιαγιάδες μας» είναι μάλλον επιπόλαια και φέρνουν το επίπεδο της Υγείας δεκαετίες πίσω. Με την πρόοδο της Ιατρικής, και τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη το κατά πόσο θέλουμε να γυρίσουμε σε εποχές που οι γυναίκες έκαναν 8 παιδιά και ζούσαν μόνο τα 4 ή 5 από αυτά. Η φυσικότητα ενός τοκετού δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια ασφάλειας για την Υγεία της μητέρας και του παιδιού. Φυσικά η τελική απόφαση, αλλά και η ευθύνη, ανήκουν στους γονείς. Καθήκον των Γυναικολόγων είναι να πούμε την αλήθεια στο ζευγάρι για τους κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ενός τοκετού στο σπίτι, με στόχο να προστατεύσουμε τη Ζωή και την Υγεία των αθώων παιδιών που έρχονται στον Κόσμο.

Παναγιώτης Χριστόπουλος 
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων και Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών