facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία

Τα παιδιά δεν είναι μικρογραφία των ενηλίκων αλλά αποτελούν ξεχωριστή κοινωνική ομάδα με ιδιαιτερότητες σαν άτομα και σαν ασθενείς. Το γεγονός αυτό οδήγησε στο παρελθόν στη δημιουργία της ειδικότητας της παιδιατρικής στο χώρο της ιατρικής και αργότερα της ειδικότητας της παιδοδοντιατρικής στο χώρο της οδοντιατρικής.

Η Παιδοδοντιατρική έχει αλλάξει την κατεύθυνση της Οδοντιατρικής αντιμετώπισης των μικρών ασθενών, περνώντας από την απλή θεραπεία των νόσων του στόματος στην πρόληψή τους και από τη στενή μέριμνα για τα δόντια στη φροντίδα για το παιδί στο σύνολό του. Η έννοια της πρόληψης στη σύγχρονη ιατρική και η ολοκληρωμένη αγωγή υγείας προς το παιδί και τους γονείς του, αποτελούν δύο από τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας της παιδοδοντιατρικής.

Στόχος της παιδοδοντιατρικής είναι η παροχή υψηλής ποιότητας οδοντιατρικής φροντίδας προς τα παιδιά, τους εφήβους και τους ειδικούς ασθενείς και η ταυτόχρονη απαλλαγή τους από την οδοντιατρική φοβία μέσω της αρμονικής συνεργασίας με τον παιδοδοντίατρο. Παιδοδοντίατρος  είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά προγράμματα ειδίκευσης στην παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για την προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών και των ειδικών ασθενών. Έτσι ο παιδοδοντίατρος, χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο για την περιγραφή της θεραπείας, μπορεί να εδραιώσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του παιδιού όχι μόνο για την πρώτη, αλλά και για τις επόμενες επισκέψεις που θα ακολουθήσουν, αλλάζοντας έτσι την εικόνα της οδοντιατρικής από επώδυνη και αγχώδη διαδικασία, σε πράξη απλή και αποδεκτή για το παιδί. Η σωστή προσέγγιση του παιδιού, διαμορφώνει άριστους μελλοντικούς οδοντιατρικούς ασθενείς και γενικότερα άτομα πρόθυμα να συνεργάζονται με τους γιατρούς.

Άτομα με ειδικές ανάγκες (ιατρικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, διαταραχές κοινωνικής συμπεριφοράς) ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έχουν ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης κατά την οδοντιατρική θεραπεία. Ο παιδοδοντίατρος έχει ειδικά εκπαιδευτεί έτσι ώστε, σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής, της ιατρικής και των κοινωνικών επιστημών, να προσφέρει υψηλής ποιότητας οδοντιατρικές υπηρεσίες στα άτομα αυτά.

Η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία έχει σαν αποστολή την προώθηση της Παιδοδοντιατρικής στην Ελλάδα τόσο με τη διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και συναντήσεων όσο και με τη συνεργασία με άλλους φορείς όπως ιδρύματα και οργανώσεις δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν ανάλογους στόχους. Ιδρύθηκε το 1961 και αποτελεί μια από τις παλαιότερες και πλέον καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες στον Ελλαδικό ιατρικό χώρο. Είναι επίσης μέλος και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Διεθνή Ομοσπονδία Παιδοδοντιατρικής (International Association of Paediatric Dentistry). Αριθμεί περίπου 400 μέλη απ’ όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδοδοντίατροι.

Στα πλαίσια της επιστημονικής δραστηριότητας της τα τελευταία σαράντα χρόνια, η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία έχει διοργανώσει 39 Πανελλήνια Παιδοδοντικά Συνέδρια σε πολλές πόλεις της Ελλάδας που έχουν συμβάλλει πολύ στην προβολή της Παιδοδοντιατρικής και της στοματικής υγείας του παιδιού σχεδόν σε κάθε τοπική κοινωνία. Στα πλαίσια των συνεδρίων αυτών έχει εκδηλώσει έμπρακτα τη στήριξή της, με την παρουσία ομάδων εξειδικευμένων παιδοδοντιάτρων, σε τοπικά ιδρύματα και φορείς που υποστηρίζουν άτομα με ειδικές ανάγκες, εξετάζοντας, καταγράφοντας, συμβουλεύοντας γονείς δασκάλους και κοινωνικούς λειτουργούς, και βοηθώντας ακόμη και στη παροχή οδοντιατρικής φροντίδας σε όσους είχαν άμεση ανάγκη.

Παράλληλα έχει στο ενεργητικό της 19 διήμερα μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια και 2 Ημερίδες συνεχούς επιμόρφωσης που απευθύνονται σε ειδικούς Παιδοδοντιάτρους συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση του υψηλότατου επιπέδου επιστημονικής επάρκειας των ελλήνων συναδέλφων. Για τον ίδιο σκοπό εκδίδει από το 1987, τέσσερεις φορές το χρόνο, το επιστημονικό περιοδικό «ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑ» στο οποίο δημοσιεύονται ερευνητικές εργασίες και ενδιαφέροντα κλινικά περιστατικά που καλύπτουν όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της παιδοδοντιατρικής, από την ψυχολογική προσέγγιση των παιδιών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της τερηδόνας, μέχρι το οδοντικό τραύμα, την καθοδήγηση της σύγκλεισης και τις οδοντικές ανωμαλίες.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής και άλλους τοπικούς Οδοντιατρικούς συλλόγους στην υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής στοματικής υγείας σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας, ενώ ταυτόχρονα συνδιοργανώνει μαζί τους με εξαιρετική επιτυχία διάφορα Σεμινάρια για τους οδοντίατρους, όπως το πρόσφατο (2010) στην Αττική για τη χρήση του φθορίου ως μέσου πρόληψης της τερηδόνας.

Επίσης έχει εκδώσει μια σειρά ενημερωτικών φυλλαδίων με οδηγίες προς τους γονείς σε περιπτώσεις οδοντικού τραύματος, επειγόντων οδοντιατρικών περιστατικών, πληροφορίες για την πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο καθώς επίσης και οδηγίες στοματικής υγείας προς μέλλουσες μητέρες. Τα φυλλάδια αυτά διατίθενται από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία σε κάθε ενδιαφερόμενο, υπάρχουν δε και στην ιστοσελίδα της εταιρείας στη διεύθυνση www.hspd.gr, μαζί με πλήθος άλλων στοιχείων και πληροφοριών για τη στοματική υγεία των παιδιών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επιστέγασμα της δράσης και της αναγνώρισης της προσφοράς της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν αποτελέσει η βράβευσή της με ΕΠΑΙΝΟ από την Ακαδημία Αθηνών το 2001, η διοργάνωση ενός Πανευρωπαϊκού (1994) και ενός Διεθνούς Παιδοδοντιατρικού Συνεδρίου (1989) και η πρόσφατη ανάθεση από τη Διεθνή Ομοσπονδία Παιδοδοντιατρικής της διοργάνωσης στην Αθήνα του 23ου Παγκόσμιου Συνέδριου Παιδοδοντιατρικής το 2011. Τέλος δύο φορές, το 1997 και το 2009, ανέλαβε την διοργάνωση στην Αθήνα των αντίστοιχων Διεθνών Συμποσίων της EAPD για την επεξεργασία και την δημοσίευση των πανευρωπαϊκών οδηγιών για τη χρήση του φθορίου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.hspd.gr

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.