facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος

Η υγεία, το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς δεν είναι γνωστοί, άλλοι όμως είναι, και σε κάποιον βαθμό,μπορούμε να τους επηρεάσουμε.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Η ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια των τροφίμων είναι ένα διαρκές ζητούμενο και ένα σημαντικό πεδίο δράσης. Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας αντιμετωπίζει συνεχείς διατροφικές κρίσεις από διάφορες αιτίες (τρελές αγελάδες, διοξίνες, σαλμονέλλα, γρίπη των πουλερικών κ.λπ.)

Οι κρίσεις αυτές εκδηλώνονται κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ ταυτόχρονα υπερτονίζονται από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ορισμένες φορές με εξαιρετικές υπερβολές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία και αβεβαιότητα στο καταναλωτικό κοινό. Έτσι, η απόλαυση της τροφής κινδυνεύει να χαθεί από υπερβολικές φοβίες.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, είναι αναγκαίο όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να κατανοούν την πραγματική διάσταση των πιθανών κινδύνων, τους μηχανισμούς που οδηγούν στους κινδύνους αυτούς, τη μεθοδολογία που ακολουθείται για την αξιολόγησή τους και τα προληπτικά ή οργανωτικά μέτρα που απαιτούνται για την ελαχιστοποίησή τους. Όλα τα ανωτέρω μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη γνώση.

Αποστολή του ιδρύματος ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι η συμβολή του στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών ολόκληρου του πληθυσμού μέσα από την υποστήριξη της έρευνας, την κατάκτηση της γνώσης, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση του κοινού και των ειδικών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Το Ίδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ επιδιώκει να προσεγγίσει σφαιρικά τα θέματα διατροφής, συνδυάζοντας όλη την υπάρχουσα γνώση από τον χώρο της Ιατρικής, της Βιολογίας και των Ανθρωπιστικών  επιστημών. Το Ίδρυμα εστιάζει τη δράση του σε δύο κύριους τομείς: την «κατάκτηση γνώσης» και την  «παροχή πληροφόρησης».
  Ειδικότερα, το Ίδρυμα:
• Υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα για την υγεία, την διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων μέσω:                                                                      
              - απευθείας χρηματοδότησης συγκεκριμένων ερευνητικών προγραμμάτων
              - υποτροφιών που παρέχονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές ή 
                ερευνητές που εργάζονται στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας
                των τροφίμων και της διατροφής                   
             -  χρηματικών επάθλων που δίνονται σε ερευνητές για συγκεκριμένες   
                ερευνητικές τους εργασίες ή για την συνολική τους προσφορά στην
                επιστήμη και την τεχνολογία των τροφίμων και της διατροφής.
• Οργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύει τα ευρήματα
• Συνεργάζεται με ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό
• Αναπτύσσει προγράμματα ενημέρωσης που ενδιαφέρουν την ευρύτερη κοινή γνώμη ή αφορούν σε ειδικές ομάδες πληθυσμού (γονείς, παιδιά, ηλικιωμένους, εγκύους κ.λπ.)
• Δημοσιεύει πληροφορίες διατροφής για το ευρύ κοινό ή για ειδικές ομάδες πληθυσμού μέσω περιοδικών ή άλλων εκδόσεων
• Οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα διατροφής προς ιατρούς, εκπαιδευτικούς, υπεύθυνους δημόσιας υγείας, δημοσιογράφους κ.λπ.

Τα προγράμματα του Ιδρύματος μπορούν να αναφέρονται σε οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό ή μέθοδο παραγωγής και επεξεργασίας που αφορά στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή.

Κατά περίπτωση, το Ίδρυμα μπορεί να υποστηρίζει ή να συμμετέχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων οργανισμών ή ιδρυμάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχει οικονομική βοήθεια ή επιστημονική υποστήριξη και τα μέλη του συνεργάζονται με μέλη άλλων οργανισμών με γνώμονα τον τελικό κοινό στόχο.

Αναμφίβολα όμως, η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία του ανθρώπου, από την παιδική κιόλας ηλικία, και την ποιότητα ζωής ενός ολόκληρου λαού. Πολλές ασθένειες που εμφανίζονται σε μεταγενέστερα στάδια είναι πιθανόν να συνδέονται με πτωχή ή μη ισορροπημένη διατροφή κατά την παιδική ηλικία.Συνεπώς,είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να προσδιορίζουμε τα στοιχεία εκείνα της τροφής που επιδρούν μακροπρόθεσμα στην υγεία, στην καλή φυσική κατάσταση, στη μακροζωία και στην ψυχική ευφορία των ανθρώπων. 

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.