facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

5η Εβδομάδα Κυήσεως

Είστε 5 εβδομάδων έγκυος (21 μέρες μετά τη σύλληψη). Το μωρό σας μοιάζει με γυρίνο (έχει μία μικροσκοπική ουρά) και έχει το μέγεθος ενός κουκουτσιού από πορτοκάλι. Αυτήν την πρώτη εβδομάδα του 2ου μήνα της εγκυμοσύνης σας δε συντελούνται τόσο βαρύνουσες αλλαγές όσον τον 1ο μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός του εμβρύου υφίσταται μία ραγδαία ανάπτυξη, προκειμένου να ρυθμίσει αποτελεσματικά τον καρδιακό ρυθμό του, την κυκλοφορία του αίματος και άλλες ζωτικές λειτουργίες.

Οι 2 βασικές αλλαγές που συντελούνται είναι:

Πρώτον, αρχίζει να λειτουργεί το κυκλοφορικό σύστημα μαζί με τη καρδιά την οποία και θα μπορούσατε να ακούσετε στον υπέρηχο, και δεύτερον, ο νευρικός σωλήνας αρχίζει να λειτουργεί, ο οποίος θα εξελιχθεί στο εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό του εμβρύου.

Μαμά

Το σώμα σας εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην αυξημένη ποσότητα των ορμονών και εσείς αντιμετωπίζετε πιθανώς τα ίδια συμπτώματα με την περασμένη εβδομάδα. Σε μερικές από εσάς θα ξεκινήσει η πρωινή αδιαθεσία σε αυτήν την 5 εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα της περιοχής των θηλών σας. Μην ανησυχήσετε εάν σκουρύνουν, καθώς αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται.

Εάν έχετε γάτα, στο σπίτι, αναθέστε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει τις ακαθαρσίες της. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισης τοξοπλάσματος. Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο. Οι γάτες μολύνονται από το παράσιτο τρώγοντας τρωκτικά, πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Στη συνέχεια το παράσιτο απεκκρίνεται κατά εκατομμύρια στα κόπρανα της γάτας, για τρεις εβδομάδες. Τα παράσιτα είναι ανθεκτικά στα απολυμαντικά και επιβιώνουν για μήνες στο έδαφος. Έτσι μολύνεται το έδαφος, το χώμα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Γι αυτό, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα, να μαγειρεύετε πολύ καλά το κρέας, να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και να φοράτε γάντια όταν είναι να ασχοληθείτε με τον κήπο σας.

 

5η εβδομάδα κυήσεως, καθυστέρηση και εγκυμοσύνη

Μπαμπάς

Οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κρύβουν μία μαγεία αλλά είναι και περίεργοι. Η σύντροφό σας δε βλέπει αλλαγές στο σώμα της και πιθανότατα να μην έχει ακόμη κάποιο σύμπτωμα. Εσείς, σίγουρα δεν αισθάνεστε κάποια αλλαγή. Μπορεί όμως να αισθάνεστε μία αμφιθυμία, ακόμη και αν το περιμένατε πως και πως αυτό το μωρό. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Μιλήστε με την σύντροφό σας για ό,τι μπορεί να σας απασχολεί! 

Συμβουλή

Να θυμάστε ότι κάθε γυναίκα βιώνει την εγκυμοσύνη της τελείως διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιες μελλοντικές μαμάδες να μη βιώσουν κανένα σύμπτωμα και άλλες να είναι συνέχεια αγκαλιά με την τουαλέτα! Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος. Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Είναι η δουλειά του να σας βοηθήσει και να σας κάνει να αισθανθείτε άνετα σε αυτήν την όμορφη φάση της ζωής σας!

 

<< 4η εβδομάδα κυήσεως

6η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.