facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

39η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (259 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 52 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 3 κιλά και 400 γραμμάρια.

Το χνούδι που καλύπτει το μωρό έχει πέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς το παιδί ετοιμάζεται να γεννηθεί. Το μωρό σας καταπίνει αυτό το χνούδι μαζί με άλλες εκκρίσεις και το αποθηκεύει στα έντερά του. Από αυτό θα προκύψει η σκουρόχρωμη ουσία, το μηκώνιο, που βοηθά στις πρώτες κινήσεις του εντέρου. Οι πνεύμονες ωριμάζουν και ο επιφανειοδραστικός παράγοντας παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Πιθανόν να μην αντιλαμβάνεστε όλες του τις κινήσεις σε αυτό το στάδιο. Ο ομφάλιος λώρος, μήκους 51 εκατοστών, έχει περίπου το ίδιο μήκος με το παιδί.

Μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης το μωρό σας είναι σχεδόν έτοιμο να γεννηθεί. Η έρευνα δείχνει ότι όταν το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί στέλνει ένα χημικό σήμα στον πλακούντα και αυτός με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή των οιστρογόνων τα οποία στη συνέχεια οδηγούν στην έναρξη του τοκετού.

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ορμόνες απελευθερώνονται για να ενεργοποιηθεί το αναπνευστικό σύστημα του μωρού σας ώστε να απορροφήσει ένα μέρος του υγρού στη ροή του αίματός του. Μία μικρή ποσότητα παραμένει στους πνεύμονές του κατά τη γέννηση, η οποία απορροφάται πλήρως εντός 24 ωρών. Αυτός είναι ο λόγος που στα νεογέννητα συχνά ακούγεται ένα γουργούρισμα κατά την αναπνοή στη διάρκεια της πρώτης ώρας μετά τη γέννηση.

Μαμά 

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που παράγονται στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του στήθους του μωρού σας ακόμα και γαλακτόρροια. Τα γεννητικά όργανα –τα χείλη του αιδοίου και το όσχεο- μπορεί επίσης να εμφανιστούν διογκωμένα. Όλες αυτές οι παράπλευρες εκδηλώσεις εξαφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση, όταν το μωρό σας θα έχει πάψει να τροφοδοτείται από το δικό σας αίμα. Σε αυτή τη φάση το μωρό σας έχει πάνω από 300 οστά, δηλαδή περισσότερα απ’ ότι οι ενήλικοι, που έχουν 206. Πολλά από αυτά συνενώνονται, καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Η μήτρα σας καταλαμβάνει όλο το χώρο της πυέλου και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Καλό θα είναι να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες που τυχόν έχετε με το γιατρό ή τη μαία σας κατά την προγραμματισμένη σας επίσκεψη σε αυτούς.

Το μωρό παίρνει θέση μεταξύ της 33ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Ο γιατρός σας θα σας εξετάζει σε κάθε επίσκεψη και θα παρακολουθεί τη θέση του εμβρύου στη μήτρα.

Ο γιατρός σας θα κάνει ένα κοιλιακό έλεγχο για να διαπιστώσει την ανάπτυξη και τη θέση του μωρού σας.

 

39η εβδομάδα κυήσεως, ημερολόγιο εγκυμοσύνης

 

Μπαμπάς

Έχετε ποτέ αλλάξει πάνα; Το να αλλάζεις πάνες, είναι ένα πράγμα που ένας μπαμπάς μπορεί να κάνει για να βοηθήσει μια νέα μαμά. Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε στο μπάνιο του μωρού. Σκεφτείτε να πάρετε ένα μάρσιπο, ώστε να μπορείτε να κρατάτε το μωρό, καθώς περπατάτε.

 

<< 38η εβδομάδα κυήσεως

40η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.