facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

38η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (252 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 51 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 3 κιλά και 200 γραμμάρια.

Το μωρό σας κλινικά είναι ώριμο και έτοιμο να γεννηθεί ανά πάσα στιγμή. Όλα τα οργανικά συστήματα έχουν ολοκληρωθεί. Στα εντεράκια του έχουν συσσωρευτεί απόβλητα, μια πρασινόμαυρη κολλώδης ουσία που ονομάζεται μηκώνιο και που μπορεί να αποβληθεί πριν ή μετά τη γέννηση. Το κεφάλι και η κοιλιά του μωρού έχουν περίπου την ίδια περιφέρεια. Τα χέρια του έχουν σχηματιστεί πλήρως και τα νύχια του φτάνουν στο τέλος των δακτύλων.

Ο γιατρός σας θα σας έχει πληροφορήσει κατά προσέγγιση για το μέγεθος του παιδιού. Έχετε, όμως, υπόψη σας πως πρόκειται μόνο για μια εκτίμηση – κανένας δεν ξέρει ακριβώς ποιο είναι το μέγεθος του μωρού έως ότου αυτό γεννηθεί.

Ο πλακούντας του μωρού σας καλύπτει πλέον περίπου το ένα τρίτο της εσωτερικής επιφάνειας της μήτρας σας και επεξεργάζεται περίπου 12 λίτρα αίματος ανά ώρα. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ο πλακούντας αρχίζει να γερνάει, καθώς ο ρόλος του πλησιάζει στο τέλος του. Έτσι, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών.

Μαμά 

Η επίσκεψή σας στο γιατρό θα περιλαμβάνει όλες τις συνηθισμένες εξετάσεις που κάνετε σε κάθε γενικό ιατρικό έλεγχο.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ένα παιχνίδι αναμονής. Χρησιμοποιήστε τον χρόνο που σας απομένει για να προετοιμάσετε το παιδικό δωμάτιο και να αγοράσετε ότι χρειάζεται το μωρό σας μετά τη γέννηση. Συνεχίστε το διάβασμα, να κοιμάστε τακτικά και να περνάτε χρόνο με το σύντροφό σας.

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη σε αυτό το στάδιο λόγω της αγωνίας για τον επερχόμενο τοκετό, της κόπωσης από τον ελλιπή ύπνο και της έντονης επιθυμίας να τελειώσει η περίοδος της κυοφορίας. Καλό είναι να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με το γιατρό σας και προπαντός να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας.

Πολλές γυναίκες βιώνουν κάποια μορφή προ-οδυνών για εβδομάδες, ημέρες ή αρκετές ώρες πριν από τις πραγματικές οδύνες του τοκετού. Οι προ-οδύνες ουσιαστικά είναι κάποια σημάδια που δείχνουν ότι ο τοκετός θα μπορούσε να αρχίσει, όπως οι χαλαρές κινήσεις του εντέρου, η ναυτία (ίσως έμετος), ο πόνος στην πλάτη, ο πόνος περιόδου, ίσως το σπάσιμο των νερών ή κάποια ήπια έως μέτρια κανονική ή ανώμαλη συστολή. Κατά τη διάρκεια των προ-οδυνών ο τράχηλος μαλακώνει, ωριμάζει και αρχίζει να ανοίγει ή να διαστέλλεται ελαφρά, από 1 έως 3 εκατοστά.

 

38η εβδομάδα κυήσεως, ημερολόγιο εγκυμοσύνης

 

Μπαμπάς

Προτίνεται οι άνδρες να είναι παρόντες κατά τη γέννηση. Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες που θα μπορούσατε ποτέ να έχετε. Να είστε βέβαιος ότι θα παρακολουθήσετε ή θα συμμετέχετε για όσο αισθάνεστε άνετα. Για μερικούς μπαμπάδες είναι αρκετό να κρατούν το χέρι της συντρόφου τους και να την κοιτάζουν στα μάτια. Εάν θέλετε να αναλάβετε έναν πιο ενεργό ρόλο μπορείτε να βοηθήσετε στην κοπή του ομφάλιου λώρου. Όλα αυτά είναι ωραία, αλλά θα πρέπει να τα συζητήσετε με το γιατρό σας αρκετό καιρό πριν τον τοκετό, ώστε να τα γνωρίζει.

 

<< 37η εβδομάδα κυήσεως

39η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.