facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Υγιής ύπνος στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς!

Υγιής ύπνος στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς!

Ο ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν άμεσα τη μάθηση, τη μνήμη, τη συμπεριφορά, τη σχολική απόδοση και το βαθμό εγρήγορσης στη διαχείριση της καθημερινότητας.
Διάβασε περισσότερα
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV

Ο HPV είναι ένας ιός (ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων – human papilloma-virus) που μολύνει το δέρμα ή διάφορους βλεννογόνους, όπως στον τράχηλο ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. 
Διάβασε περισσότερα
HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Διάβασε περισσότερα
Ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία

Ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία

Τι σημαίνει και γιατί είναι σημαντική; Εννιά στις δέκα γυναίκες κάνουν την ίδια ερώτηση: «Γιατρέ, τι σημαίνει η λέξη BIRADS που γράφει στην απάντηση της Μαστογραφίας;»
Διάβασε περισσότερα
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς γίνεται η διάγνωση και ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Διάβασε περισσότερα
Υγιής ύπνος στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς!
Υγιής ύπνος στα παιδιά: Συμβουλές για γονείς!
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό HPV
HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
HPV και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία
Ταξινόμηση BIRADS στη μαστογραφία
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
Δικές μας στιγμές

Οι ειδικοί απαντούν

Όλες οι απορίες σου βρίσκουν απάντηση εδώ.

Εάν έχεις κάποια ερώτηση για τη διατροφή σου στην εγκυμοσύνη, για το μεγάλωμα των μικρών σου, τον ύπνο τους και τη διατροφή τους, μη διστάσεις να την κάνεις στην επιστημονική μας ομάδα. Εδώ θα βρεις τις πιο αξιόπιστες απαντήσεις.

 

Επίλεξε τον ειδικό και κάνε την ερώτησή σου σήμερα.

Πώς θα χάσω τα κιλά εγκυμοσύνης.

Ερώτηση από Marialena (10.10.2022) Γεια σας. Έχουν περάσει 5 μήνες από τη γέννηση της κόρης μου. Πριν την εγκυμοσύνη ήμουν 55 κιλά...

Χαλασμένο γάλα στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από marfredo (16.08.2022) Καλησπέρα σας. Είμαι στην 30 εβδομάδα κύησης και εχθές ήπια γάλα ληγμένο 2 ημερών επηρεάζει κάπου το...


Συμπλήρωμα πρωτεΐνης και θηλασμός

Ερώτηση από Άλντα (21.10.2021) Γεια σας, θηλάζω την κόρη μου 9 μηνών και θέλω να αρχίσω γυμναστήριο και να πάρω κάποιο...

Μεταβίβαση σε στερεά τροφή από αλεσμένη σε νήπιο

Ερώτηση από Μαμά (02.10.2021) Ο γιός μου είναι 19 μηνών! Ακόμα δεν τρώει στερρεά τροφή , παρά μόνο αλεσμένη! Οταν του...


Ψυχολογία μετά από παλίνδρομη κύηση

Ερώτηση από stressed (23.01.2023) Την ένατη εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε η καρδιά του μωρού που περίμενα. Το ήθελα αυτό το μωράκι...

Αλλεργία στις Γάτες

Ερώτηση από Αλίκη (12.10.2022) Καλησπέρα. Μπαίνω στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης μου καιμπορώ να πω πως έχω τρομερό άγχος και φόβο μήπως...


Κερδίστε βιβλία της παιδικής σειράς…

Τα βιβλία της παιδικής σειράς "Το καλύτερο παιδί" περιμένουν 5... >>

Η ανάπτυξή του

Παθήσεις που επιπλέκουν την εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις μια κύηση εξελίσσεται χωρίς καθόλου προβλήματα και... >>

Παθήσεις και εγκυμοσύνη

Χρήση της τουαλέτας

Μαθαίνοντας πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα Τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν να... >>

Χρήση της τουαλέτας

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως…

Θα παρατηρήσετε ότι έχει μία αυξανόμενη περιέργεια για τη φύση... >>

Ορόσημα ανάπτυξης 12 - 36 μηνών - άρθρα

Αποστείρωση σκευών. Σε ποιές περιπτώσεις…

Για να προφυλάξετε το μωρό σας από τις λοιμώξεις, φροντίστε... >>

Αποστείρωση σκευών

Videos babyzone.gr

 

 

Η ανάπτυξή του από 9 έως 12 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης 9 έως 12 μηνών - Καθώς το μωρό σας πλησιάζει προς τα πρώτα του γενέθλια, μπορεί να αρθρώσει τις πρώτες του λεξούλες και να κάνει τα πρώτα του βήματα. Δείτε περισσότερα

  Η συμβουλή του Babyzone

"πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να επανέλθει η κοιλιά στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη";

Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κενό. Προσοχή όμως... συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν ενώ κάποιες άλλες μπορεί να προβούν επιζήμιες.

Δες περισσότερα εδώ

Ερώτηση από Μαριλένα, (30.01.2022)

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω για την μικρή μου κόρη 3.5 χρονών (έχω και έναν γιο 6.5 χρονών) ένα πανέξυπνο, υπέροχο παιδί, πιο ανεπτυγμένο γενικά για την ηλικία της και σωματικά και πνευματικά. Αλλά πολύ φοβισμένο με τους ξένους. Δεν θέλει να έρχεται κανείς ξένος στο σπίτι μας . Όταν πηγαίνουμε κάπου σε κλειστό χώρο και έχει και άλλους ανθρώπους από αυτούς που θα έπρεπε (π.χ στο σπίτι της γιαγιάς έχει επισκέπτες) βάζει τα κλάματα δεν θέλει να μπει.. Ή θα μπει κλαίγοντας θα είναι στην αγκαλιά μου δεν θέλει να μιλάω με άλλους και θέλει να φύγουμε να πάμε στο σπίτι μας. Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που δεν την ενοχλεί. Είναι λίγο διστακτική αλλά μπαίνει και πιάνει και κουβέντα. Ούτε κλάματα, ούτε χαμό. Στους εξωτερικούς χώρους συνήθως δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Μερικές φορές όμως ντρέπεται και εκεί αν της μιλήσουν. Ανάλογα τα κέφια της. Με τα παιδιά παίζει μια χαρά. Με τον αδερφό της παίζουν συνέχεια ξέρει να ακολουθεί κανόνες να περιμένει την σειρά της. Φυσικά πολλή ζήλεια και από τους δύο. Περπάτησε νωρίς, μίλησε νωρίς, καθάρισε 2 χρονών! Προσπαθήσαμε να την στείλουμε στον παιδικό σταθμό γιατί χαίρεται πολύ με τα παιδιά και τα ψάχνει αλλά είχαμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Τελικά την σταματήσαμε. Δεν θέλει να ακούει για σχολείο. Δεν θέλει λέει να πάει ποτέ. Απέκτησε ένα τρελό άγχος αποχωρισμού και δεν μπορώ πια να την αφήσω πουθενά ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα από μωρό έμενε και τα βράδια στην γιαγιά της ούτε που με έψαχνε. Βέβαια με τους επισκέπτες που τυχόν είχε η γιαγιά πάλι είχαμε κλάματα από μωρό. Ο μπαμπάς δουλεύει πολλές ώρες και δεν τον πολυβλέπουμε, λίγο το βράδυ μόνο.. Εγώ δεν εργάζομαι και είμαστε συνέχεια μαζί. Στον παιδικό μπλόκαρε προφανώς γιατί είχε πολλούς ξένους (κυρίες, καθαρίστριες, μαγείρισσες, σερβιτόρους) ξαφνικά και ήταν μόνη της ανάμεσα στους αγνώστους που γενικά τους φοβάται σε κλειστούς κυρίως χωρους. Α να σας πω πως αν αυτός ο ξένος έχει να της δώσει ένα 'δωράκι' το ξεπερνάει πολύ πιο εύκολα. Επίσης αν πάμε στο δικό του σπίτι επίσκεψη θα αντιδράσει πιο καλά από ότι αν τον συναντήσουμε στο σπίτι της γιαγιάς ή κάπου αλλού.. Πως μπορώ να την βοηθήσω; Να χαλαρώσει; Δεν βοηθάει και η κατάσταση με τον κορονοϊό. Να το ψάξω λέτε παραπάνω;; Τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να πάει προνήπιο που είναι υποχρεωτικό.

Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση από ψυχολόγο (04.02.2022)

Αγαπητή αναγνώστρια Μαριλένα

Σας ευχαριστώ για το λεπτομερές μήνυμα-σίγουρα μ΄ έχει βοηθήσει αρκετά. Όσα περιγράφεται είναι φυσιολογικά, π.χ. η ζήλεια μεταξύ αδελφών και η επιφυλακτικότητα της κόρης σας σε καταστάσεις κοινωνικής φύσεως (το σπίτι της γιαγιάς όταν φιλοξενεί εκείνη γνωστούς αλλά αγνώστους προς εσάς). Αυτό που θεωρείται εσείς ¨κἐφια¨ είναι το χαρακτηριστικό του παιδιού-μπορεί απλά να μην θέλει να είναι κοινωνική, να κουράζεται με την διαδικασία της βαβούρας και να προτιμάει τον ασφαλή και οικείο χώρο του σπιτιού της, πράγμα που συνηθίζεται στην ηλικία αυτή γιατί τα παιδιά θέλουν να έχουν έλεγχο του περιβαλλόντος τους.

Αυτό που με ανησυχή λιγάκι είναι πως αντιδράει σε ΄ξένους" που την χαρίζουν δώρα. Αν πρέπει κάτι να κάνετε θα είναι να κόψετε αυτό γιατί είναι επικίνδυνο.

Η φοβίες είτε είναι προς τους ξένους είτε προς το σκοτάδι είτε προς τον αποχωρισμό, αναδεικνύουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα. Ο κάθε άνθρωπος ειδικά στην ηλικία της κόρης σας, αποκτά μία εικόνα για τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του αλλά και τις σχέσεις του. Όταν ένα νήπιο νιώθει ανασφάλεια με τον κόσμο γύρω του αντιδρά έτσι όπως μας περιγράφεται. Ο ρόλος του γονέα είναι να δείξει στο παιδί πως στον κόσμο υπάρχουν πράγματα που είναι ευχάριστα και δυσάρεστα, πως ορισμένες φορές αυτά μας δημιουργούν συναισθήματα χαράς ή ταραχής, και ποιους τρόπους τα διαχειριζόμαστε.

Η ανασφάλεια συνοδεύεται από την αβεβαιότητα και αυτό είναι που δημιουργεί τα συναισθήματα αναστάτωσης, συνήθως. Αν μειώσετε την αβεβαιότητα θα μειωθεί και η ανασφάλεια και κατά συνέπεια η φοβία. Πώς θα το κάνετε αυτό: με την βοήθεια μιας ρουτίνας και μέσω τεχνικές της εν-νόησης (mentalisation). Έχετε παρατηρήσει πως τα παιδιά παρ' ότι έχουν δει μία κωμωδία πολλές φορές, γελάνε στα αστεία σημεία δευτερόλεπτα πρι ειπωθεί η ατάκα; Ο λόγος είναι γιατί γνωρίζουν πως έρχετε η ατάκα-είναι κάτι που περιμένουν, γνωρίζουν τι ακριβώς θα ειπωθεί. Την ίδια λογική έχει η ρουτίνα-όταν ξέρουμε τί πρόκειται να κάνουμε, μειώνετε το άγχος μας. Στην περίπτωση σας, θα προετοιμάζεται την κόρη σας για τις επισκέψεις που θα κάνετε, θα έχετε ένα σχέδιο με τί ακριβώς θα κάνετε στην διάρκεια της παραμονής σας, ποιους τυχόν θα δείτε (π.χ. τους φίλους της γιαγιας) και τι θα κάνετε αν δεν θα νιώθει καλά στον χώρο (π.χ. θα πάτε σ' ένα ήσυχο δωμάτιο και θα ζωγραφίσετε). Είναι προτιμότερο να δείξουμε στο παιδί πως να ρυθμίσει το έντονο συναίσθημα που νιώθει και πως να ελέγχει την κατάσταση.

Η στοργή σας, η ψυχραιμία και η ενασχόληση σας με τα παιδιά επικοινωνείται προφανός με λόγια αλλά οι πράξεις κάνουν την διαφορά.