facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

33η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (217 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 44 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 2 κιλά.

Το αμνιακό υγρό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και εκεί θα παραμείνει ως τη στιγμή του τοκετού.

Το μωρό σας δεν έχει πλέον πολύ ελεύθερο χώρο. Οι κινήσεις του θα περιορίζονται πλέον σε γυρίσματα, οι κλοτσιές θα σταματήσουν τα συνήθη χτυπήματα στα πλευρά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε πως οι ενέργειές σας επηρεάζουν τις κινήσεις του - η ώρα και η ποσότητα των γευμάτων σας, η θέση που παίρνει το σώμα σας και οι ήχοι από τον έξω κόσμο.

Ο σκελετός του μωρού σας συνεχίζει να σκληραίνει, αλλά τα οστά του κρανίου δεν θα συνενωθούν. Αυτό γίνεται για να τους επιτραπεί να προχωρήσουν, ενώ διέρχονται από τον κόλπο κατά τη γέννα. (Η πίεση κατά τη γέννηση είναι τόσο έντονη που πολλά μωρά γεννιούνται με κωνικό κεφάλι). Αυτά τα οστά δεν συγχωνευθούν εντελώς μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή, προκειμένου ο εγκέφαλος και άλλοι ιστοί να αναπτυχθούν κατά τη βρεφική και την παιδική ηλικία.

Το μωρό σας έχει πιθανώς μετακινηθεί σε θέση γέννησης με το κεφάλι προς τα κάτω και μπορεί να κατέβει περισσότερο στη λεκάνη σας, ανά πάσα στιγμή μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες. Η θέση αυτή είναι ιδανική για τη ροή του αίματος στο κεφάλι του μωρού σας και να βοηθήσει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Μαμά

Να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε για αρκετή ώρα καθημερινά και να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού. Η μαία ή ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν για το πόσες κινήσεις θα πρέπει να αισθάνεστε - για παράδειγμα, μπορεί να σας πουν να αναμένετε έξι κινήσεις την ώρα, αλλά όχι όλες τις ώρες της ημέρας.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνους και μούδιασμα στα χέρια και τους καρπούς σας. Φορέστε ένα νάρθηκα για να σταθεροποιήσετε τον καρπό σας ή να στηρίζετε το χέρι σας με ένα μαξιλάρι όταν κοιμάστε. Αν δεν είστε ακόμη σε άδεια μητρότητας και η εργασία σας απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών, θυμηθείτε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να περιστρέφετε τους καρπούς σας.

Καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας αυξάνεται και το βάρος του. Έτσι η μήτρα σας αρχίζει να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, κάνοντάς σας να ουρείτε πιο συχνά. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί όταν το κεφάλι του μωρού σας πάρει θέσει προς τα κάτω. Όταν συμβεί αυτό, η αναπνοή σας θα διευκολυνθεί και λογικά θα πάψετε να έχετε δυσπεψίες.

 

33η εβδομάδα κυήσεως, ημερολόγιο εγκυμοσύνης

 

Μπαμπάς

Μην ξεχνάτε να περνάτε χρόνο χαλάρωσης με τη μαμά. Δοκιμάστε να βάλετε ήσυχη μουσική και κάντε της ένα μασάζ.

 

<< 32η εβδομάδα κυήσεως

34η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.