facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

3 χρονών φοβάται στις κούνιες και τους δυνατούς θορύβους

Ερώτηση από Κατερίνα (15.05.2021)

Γεια σας, Έχω ένα παιδάκι 3 χρονών εδώ και αρκετές μέρες μου έχει παρουσιάσει μια έντονη φοβία με τους δυνατούς θορύβους π.χ. κλείσιμο πόρτας, ήχος μηχανής κλπ. Την Ανάσταση επειδή η εκκλησία είναι αρκετά κοντά μας ακούγαμε τα βαρελότα και τα πυροτέχνηματα και φοβόταν. Από εκείνη την μέρα ότι δυνατό ακούσει με ρωτάει τι είναι αυτό πάνω από 20 φορες την ημέρα.Του απαντάω τι είναι ακριβώς και του το δείχνω! Επίσης έχει έντονη φοβία και με τα παιδάκια μεγαλύτερα από εκείνων που συναντάμε στις κούνιες. Ενώ παλιά συμμετείχε στο παιχνίδι και πολύ ενεργά με πρωτοβουλίες! Όταν το πλησιάζει κάποιο μεγαλύτερο παιδακι έρχεται τρέχοντας και μου λέει να τον πάρω αγκαλιά. Αυτό το γεγονός το προσδιορίζω σε ένα περιστατικό που πάνω στο παιχνίδι άρχιζαν να φωνάζουν κάνοντας τα λιοντάρια και τρόμαξε τοσο πολύ που έφυγε τρέχοντας σχεδόν έξω από τις κούνιες! Τώρα όποτε τον πηγαίνω είναι πολύ επιφυλακτικός και δεν θέλει να παίζει μαζί τους και μου λέει ότι φοβαται. Αυτό που έκανα για να το αντιμετωπίσω είναι να πηγαίνουμε για κούνια σε άλλο χώρο. Ήταν και πάλι επιφυλακτικός αλλά νομίζω ότι του έκανε καλό η αλλαγή του χωρου. Το ερώτημα μου είναι να συνεχίσω καθ' αυτόν τον τρόπο την αντιμετώπιση των φόβων του; Επίσης τωρα θα ξεκινήσουμε και παιδικό σταθμό, πιστεύω ότι επίσης και αυτό μπορεί να τον αναστάτωσει αλλά ταυτόχρονα θα του δημιουργήσει καλύτερη κοινωνικόποίηση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση από ψυχολόγο (18.05.2021)

Αγαπητή Κατερίνα,

Τα νήπια στα 3 έτη βρίσκονται σε μία μεταβατική περίοδο. Οι φοβίες που αναδεικνύονται στα γεγονότα του περιβάλλοντος του και στις κοινωνικές επαφές του, αν και φυσιολογικά, χρειάζονται μία ενίσχυση ασφάλειας (γι αυτό και σας ρωτάει συνεχώς τί είναι οι θόρυβοι και έρχεται στην ασφάλεια της αγκαλιάς σας όταν είναι με τα μεγαλύτερα παιδιά στον παιδότοπο).

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Το δικό σας πιθανόν να χρειάζεται λίγη καθησύχαση παραπάνω σχετικά με το περιβάλλον και τις επαφές του.

Ο ρόλος μας ως γονείς, πέραν από την αναγκαία φροντίδα, είναι να μάθουμε στα παιδιά μας ότι ο κόσμος γύρω τους είναι ασφαλές χωρίς να περιθωροποιούμε τους κινδύνους. Συνεχίζετε αυτό που κάνετε και επιστρέφετε στον παιδότοπο εν αλλάξ όπου συνέβησαν τα γεγονότα για να ενισχυθεί το γεγονός πως δεν κινδυνεύει από τα άλλα παιδιά. Βιώνο τας την ασφάλεια θα καταλάβει πως δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και θα χτίζεται η αυτοπεποίθηση του. Εσείς με διάλογο θα επιβεβαιώνετε αυτά που νιώθει και θα προτείνετε λύσεις. Για παράδειγμα, "Πράγματι όταν τα παιδιά φωνάζουν σαν λιοντάρι είναι τρομακτικό όμως δεν είναι αληθινά λιοντάρια-παίζουν τα λιοντάρια. Θέλεις να παίξουμε και εμείς τους ήχους που κάνουν τα ζώα;".

Αργότερα, με τον δικό σας τρόπο θα του μάθετε πως να βρίσκει λύσεις στα διάφορα θέματα που θα αντιμετώπιζει και στο παιδικό σταθμό.

Πολλά φιλἀκια!