facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

27η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (175 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 36 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 875-900 γραμμάρια.

Το μωρό σας αναπτύσσει τώρα το ανοσοποιητικό του σύστημα με τα φυσικά αντισώματα που διέρχονται από το αίμα σας μέσω του πλακούντα. Το πιπίλισμα του αντίχειρα θα είναι τώρα η πλέον αγαπημένη δραστηριότητά του, που συγχρόνως θα το βοηθήσει να ενδυναμώσει τους μασητικούς μυς. Ωστόσο, αυτό το αντανακλαστικό δεν είναι πλήρως ώριμο μέχρι και την 34η έως την 36η εβδομάδα.

Το μωρό σας παχαίνει και στρογγυλεύει καθώς αυξάνεται η ποσότητα του λίπους κάτω από το δέρμα του. Οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Έχει πλέον όλους τους γευστικούς κάλυκες στη γλώσσα του και στην εσωτερική πλευρά των παρειών του. Οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες γίνονται πιο σύνθετες τώρα.

Αυτή την περίοδο αρχίζουν να ανοίγουν τα βλέφαρά του και να δημιουργούνται οι αμφιβληστροειδείς χιτώνες. Τα μωρά σ' αυτή τη φάση μπορούν να διακρίνουν τις μεταβολές στην ένταση του φωτός και μελέτες έδειξαν πως, όταν ανάψουμε ένα φακό πάνω στην κοιλιά της εγκύου, το μωρό κινείται αντιδρώντας στην ακτινοβολία. Οι βλεφαρίδες έχουν πάρει το τελικό τους σχήμα και μήκος ώστε μετά τη γέννηση να προστατεύσουν τα ευαίσθητα ακόμα μάτια από κάθε επικίνδυνο παράγοντα.

Παρά το γεγονός ότι οι πνεύμονες είναι ακόμη ανώριμοι, θα είναι σε θέση να λειτουργούν, με ένα μεγάλο ποσοστό της παρέμβασης από ιατρούς, εάν η γέννηση συμβεί αυτή την εβδομάδα. Το μωρό σας έχει 85% πιθανότητες επιβίωσης αν γεννηθεί τώρα, αν και θα χρειαστεί θερμοκοιτίδα για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του για λίγο. Τόσο το ήπαρ όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα εξακολουθούν να είναι αρκετά αδύναμα σε αυτό το στάδιο.

Μαμά

Από εδώ και πέρα θα αρχίσετε να παίρνετε περισσότερο βάρος, αυτό θα διαρκέσει μέχρι περίπου την 36η εβδομάδα. Το βάρος που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι λίπος, είναι αναγκαίο για μια υγιή εγκυμοσύνη και το μωρό.

Μαζί με τον πόνο στην πλάτη μπορείτε να διαπιστώσετε ότι παθαίνετε κράμπες των μυών στα πόδια. Αυτοί οι μύες επειδή σηκώνουν επιπλέον βάρος ασκούν πίεση στις φλέβες που επιστρέφουν το αίμα από τα πόδια στην καρδιά σας καθώς και τα νεύρα που οδηγούν στα πόδια σας. Δυστυχώς, οι κράμπες μπορεί να επιδεινωθούν καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται. Οι κράμπες στα πόδια είναι πιο συχνές το βράδυ, αλλά μπορεί επίσης να συμβούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το περπάτημα για λίγα λεπτά βοηθάει πάρα πολύ.

Εδώ τελειώνει το δεύτερο τρίμηνο. Η κοιλιά σας είναι πλέον αρκετά διογκωμένη. Αυτό εξαρτάται από το ύψος σας και την κατασκευή του σώματός σας, από το αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, όπως και από την ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο.

 

27η εβδομάδα κυήσεως, τέλος δευτέρου τριμήνου εγκυμοσύνης

 

Mπαμπάς

Αν η μαμά έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται για το βάρος της να της υπενθυμίζετε ότι αυτό είναι φυσιολογικό σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να την βοηθήσετε, μη βάζοντάς την σε πειρασμούς με γλυκά και θέτοντας τον εαυτό σας ως καλό παράδειγμα.

 

<< 26η εβδομάδα κυήσεως

28η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.