facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

25η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (161 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 34 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 690-709 γραμμάρια.

Το πρόσωπο του μωρού σας είναι τώρα πλήρως διαμορφωμένο και μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορές μεταξύ των φωνών και των ήχων. Οι θηλές του μωρού σας διαμορφώνονται, το δέρμα εξομαλύνεται και μοιάζει περισσότερο με νεογέννητο. Τα αιμοφόρα αγγεία εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό των πνευμόνων του και τα ρουθούνια του αρχίζουν να ανοίγουν. Το μωρό σας έχει φτιάξει έναν κύκλο ύπνου και θα κοιμάται περίπου δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες. Επίσης, μπορεί να κρατήσει το πόδι του και να σφίξει την παλάμη του σε γροθιά.

Ψηλά μέσα στα ούλα αρχίζουν να δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια του παιδιού. Αυτά τα δόντια δε θα κατέλθουν μέχρι να εκπέσουν τα νεογιλά, στην ηλικία των έξι ετών περίπου. Εν τω μεταξύ, τα νεύρα γύρω από το στόμα και τα χείλη είναι πιο ευαίσθητα πλέον και προετοιμάζουν το παιδί για το σημαντικό έργο της ανεύρεσης της θηλής προκειμένου να τραφεί αμέσως μετά τη γέννησή του.

Η κρίσιμη γραμμή της ζωής, ο ομφάλιος λώρος, σε αυτή τη φάση, είναι σκληρός αλλά ελαστικός. Τον διατρέχει μία φλέβα και δύο αρτηρίες, που περιβάλλονται από μια ουσία σαν γέλη, εμποδίζοντάς τον να συστραφεί και να δεθεί κόμπος. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεται τελικά η κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στον πλακούντα και στο μωρό.

Μαμά

Συνεχίστε να ακούτε απαλή μουσική και να διαβάζετε ιστορίες φωναχτά ώστε το μωρό σας να ακούει τη φωνή σας.

Nα πίνετε άφθονο νερό. Πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να ελεγχθούν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα σας. Αν είστε αναιμική ο γυναικολόγος σας θα σας συστήσει τη λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου.

Καθώς η κοιλιά σας διογκώνεται περισσότερο και γίνεται όλο και πιο βαριά, μπορεί να αρχίσει να σας πονά η πλάτη σας, να νιώθετε πίεση στη λεκάνη και να παθαίνετε κράμπες στα πόδια. Πρόβλημα επίσης μπορεί να παρουσιαστεί με την αναπνοή, καθώς θα λαχανιάζετε όλο και πιο εύκολα. Πρέπει να προσέχετε τη στάση του σώματός σας και να ξεκουράζεστε αρκετά.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει ήδη τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Εκεί θα συναντήσετε και άλλες μέλλουσες μητέρες και θα γνωρίσετε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν.

 

25η εβδομάδα κυήσεως, ημερολόγιο εγκυμοσύνης

 

Mπαμπάς

Μπορεί να είστε σε θέση να ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς του μωρού σας ακουμπώντας το αυτί σας στην κοιλιά της συντρόφου σας. Αυτή είναι μια καλή στιγμή και για τους δυο σας να αρχίσετε να εξετάζετε τα πιθανά ονόματα για το μωρό σας.

 

<< 24η εβδομάδα κυήσεως

26η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.