facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

22η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (140 ημέρες από τη σύλληψη). Το μωρό σας είναι περίπου 26-28 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 425-450 γραμμάρια.

Το μωρό σας τώρα έχει ιδρωτοποιούς αδένες και το δέρμα του είναι λιγότερο διάφανο, παρότι τα αιμοφόρα αγγεία εξακολουθούν να είναι ευδιάκριτα. Τα νύχια στα δάχτυλά του είναι πλήρως διαμορφωμένα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Αν το παιδί σας είναι αγόρι, οι όρχεις αρχίζουν να κατέρχονται από την λεκάνη προς το όσχεο και ήδη μέσα τους υπάρχει πρώιμο σπέρμα.

Ο εγκέφαλος του παιδιού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτητα, ιδιαίτερα στη θεμέλια ουσία από βλαστοκύτταρα. Είναι η περιοχή στο κέντρο του εγκεφάλου οπού παράγονται τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτή η δομή εξαφανίζεται πριν από την γέννηση, αλλά ο εγκέφαλος του παιδιού σας συνεχίζει να μεγαλώνει ως την ηλικία των πέντε ετών.

Το μωρό μεγαλώνει και συνεχίζει να εξασκείτε για την εξωμήτρια ζωή. Αυτή την εβδομάδα τα φρύδια του μωρού σας έχουν αναπτυχθεί. Τα μάτια έχουν σχηματιστεί, αλλά οι ίριδες δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι της μελάγχρωσης ακόμα. Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία διανέμονται σε όλο το σώμα με το αίμα από τον ομφάλιο λώρο, ρέει με ταχύτητα τεσσάρων μιλίων την ώρα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου συνεχίζουν να γίνονται πιο διακριτά και τα χείλη έχουν πλέον σχηματιστεί πλήρως. Το πάγκρεας συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά.

Η ζωτικής σημασίας σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού έχει ωριμάσει. Τώρα το μωρό σας είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη ζεστασιά, το φως, τον ήχο και τον πόνο.

Σε αυτό το στάδιο συνήθως τους αρέσει να βρίσκονται σε εγκάρσια θέση (ή σταυρωτά στο εσωτερικό της κοιλιάς σας), με τα πόδια και το κάτω μέρος τους, από τη μία πλευρά, και το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά. Ο πλακούντας του μωρού σας επεξεργάζεται περίπου 1 λίτρο αίματος ανά ώρα και στις 40 εβδομάδες αυτό αυξάνεται σε περίπου 12 λίτρα ανά ώρα.

Μαμά

Ραγάδες μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στην κοιλιά σας. Αυτές είναι λεπτές γραμμές διαφορετικής υφής και χρώσης του δέρματος. Καλό θα είναι να κρατάτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Περίπου το 65% των υγιών εγκύων γυναικών αναπτύσσουν κατακράτηση υγρών ή οίδημα, ακόμα και αν η αρτηριακή τους πίεση είναι φυσιολογική. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά από την 20η εβδομάδα κύησης και μπορεί να συμβεί στα πόδια και τα χέρια. Κανονικά η διόγκωση είναι συνήθως πιο αισθητή στο τέλος της ημέρας, αν και μπορεί να είναι χειρότερα τις ζεστές μέρες, μετά από ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή αν στέκεστε όρθια για πολύ ώρα.

Οι μαστοί σας πιθανόν να έχουν αρχίσει να στάζουν πύαρ, το πρώτο γάλα της γέννας.

 

22η εβδομάδα κυήσεως, ημερολόγιο εγκυμοσύνης

 

Mπαμπάς

Έχετε πάρει μερικά παραπάνω κιλά από την αρχή της εγκυμοσύνης; Αν ναι, δεν είστε μόνοι. Πολλοί μπαμπάδες παίρνουν βάρος, μαζί με τη μαμά. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε και άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, αυτό ονομάζεται σύνδρομο couvade ή αρρενολοχεία.

 

<< 21η εβδομάδα κυήσεως

23η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.