facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

12η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (70 ημέρες από τη σύλληψη).

Το μωρό σας είναι περίπου 6 εκατοστά δηλαδή  έχει το μέγεθος ενός δαμάσκηνου και ζυγίζει γύρω στα 8-14 γραμμάρια. Το κεφάλι είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του υπόλοιπου σώματος και εξασκείται στην αναπνοή χρησιμοποιώντας το αμνιακό υγρό για να προετοιμάσει τους πνεύμονές του για την εξωμήτρια ζωή.

Αυτήν την εβδομάδα, έχει διαμορφωθεί πλήρως από την κορυφή έως τα νύχια, αν και τα όργανά του συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ιδίως ο εγκέφαλος. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν ξεχωρίσει, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια του μεγαλώνουν. Τα κόκκαλα του συνεχίζουν να σκληραίνουν. Τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να παίρνουν τα χαρακτηριστικά του φύλου. Διαμορφώνονται οι φωνητικές χορδές και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου αρχίζει να παράγει ορμόνες. Οι νεφροί θα πρέπει τώρα να εκκρίνουν μικρές ποσότητες ούρων. Το πρόσωπο του μωρού φαίνεται πλέον εντελώς ανθρώπινο και τα μάτια έχουν μετακινηθεί από τα πλάγια στο μπροστινό μέρος του προσώπου.

Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να κάνει το έμβρυο σε αυτό το στάδιο. Κουνάει τα χέρια του, τα δάχτυλα των ποδιών και των χεριών του, μπορεί να χαμογελάει και να συνοφρυώνεται και να πιπιλάει το δάχτυλό του. Ο ομφάλιος λώρος εξυπηρετεί την κυκλοφορία του αίματος μεταξύ του πλακούντα και του μωρού, τρέφοντας το και απομακρύνοντας συγχρόνως τα άχρηστα παράγωγα της ταχύτατης ανάπτυξης του.

Μαμά

Αυτή την εβδομάδα μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα από την υπερβολική κούραση και τη ναυτία. Η κοιλία σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται ειδικά αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει σε σημείο τέτοιο, που η κορυφή της γίνεται αισθητή ακριβώς πάνω από το ηβικό σας οστό. Είναι αρκετά κοινό να έχετε καούρα σε αυτό το στάδιο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ποσότητα προγεστερόνης στο σώμα σας. Η προγεστερόνη είναι υπεύθυνη για τη χαλάρωση της βαλβίδας μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας και αυτό επιτρέπει στο γαστρικό οξύ να προκαλεί μια αίσθηση καψίματος. Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα και αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα.

Τέλος, ίσως πρέπει να κάνετε την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για σύνδρομο Down. Ο κίνδυνος της αποβολής μειώνεται ακόμη περισσότερο.

12η Εβδομάδα Κυήσης, Ημερολόγιο  Εγκυμοσύνης

 

Μπαμπάς

Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια ομάδα υποστήριξης για μπαμπάδες! Ελέγξτε αν υπάρχουν και στη χώρα μας ομάδες αφιερωμένες στην τεχνική fathering. Αυτές οι ομάδες μπορούν να είναι ένα καταφύγιο για να συζητήσετε όλα τα συναισθήματά σας.

 

<< 11η εβδομάδα κυήσεως

13η εβδομάδα κυήσεως >>

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.