facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

11η Εβδομάδα Κυήσεως

Διανύετε την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας (63 ημέρες από τη σύλληψη).

Το μωρό σας είναι περίπου 5 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 7-10 γραμμάρια. Πάνω-κάτω έχει το διπλάσιο μέγεθος από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν κάνετε το υπερηχογράφημα Doppler είναι πιθανό να ακούσετε την καρδιά του μωρού σας να χτυπά για πρώτη φορά!

Στην 11η εβδομάδα  εγκυμοσύνης το κεφάλι και το σώμα του εμβρύου είναι σχεδόν ίσα σε μέγεθος. Το δέρμα είναι τόσο διαφανές  που μπορείτε να δείτε τα αιμοφόρα αγγεία. Το διάφραγμα σχηματίζεται και το μωρό σας θα ξεκινήσει να έχει λόξιγκα.

Η γεύση του έχει αναπτυχθεί και έχει περιορισμένη ικανότητα να ρουφάει και να καταπίνει  και τα νεφρά του τώρα λειτουργούν και εκκρίνουν υγρό στην ουροδόχο κύστη.

Το πλέγμα μεταξύ των δακτύλων χεριών και ποδιών έχει εξαφανιστεί. Οι αισθήσεις του  είναι ταχέως αναπτυσσόμενες  και το μωρό σας μπορεί πλέον να αισθάνεται. Τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν και τα αναπαραγωγικά όργανα να αναπτύσσονται.

Η ίριδα αρχίζει να διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα και τα νύχια κάνουν την εμφάνισή τους!

Το στομάχι του τώρα παράγει γαστρικά υγρά. Κάτω από την επίδραση της αυξημένης τεστοστερόνης για τα αγόρια (ή της έλλειψης τεστοστερόνης για τα κορίτσια), τα γεννητικά όργανα του μωρού σας αρχίζουν να παίρνουν διακριτό σχήμα. Οι κινήσεις του μωρού σας είναι τώρα πιο συντονισμένες  και αποφασιστικές. Έτσι μερικές γυναίκες μπορούν να αισθανθούν το μωρό τους από την 12η εβδομάδα (εάν και αυτό δεν είναι συνηθισμένο). Η τακτική κίνηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη του μωρού σας καθώς χωρίς αυτήν οι μύες του θα ατονήσουν, οι αρθρώσεις του θα συρρικνωθούν και τα οστά του θα είναι εύθραυστα. Οι παραπάνω κινήσεις που περιγράφηκαν είναι πλέον καθημερινότητα για το αγέννητο μωρό σας.

Μαμά

Η ναυτία των τελευταίων εβδομάδων έχει υποχωρήσει και έχετε περισσότερη ενέργεια. Μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια δυσκοιλιότητα και ενδεχομένως  καούρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά οπότε μην ανησυχείτε.

Η αύξηση του βάρους είναι ελάχιστη κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά προσπαθήστε να τρώτε μόνο υγιεινά και  πλούσια σε βιταμίνες τρόφιμα που είναι  θρεπτικά και για τους δυο σας. Ακούστε χαλαρωτική μουσική και κάντε χαρούμενες σκέψεις καθώς το μωρό σας μπορεί να αισθανθεί τη διάθεσή σας και να αντιδράσει σε αυτή.

Η αύξηση του βάρους είναι μια ανησυχία πολλών γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι θα πάρετε περίπου 1-2 κιλά το μήνα στο πρώτο τρίμηνο. Μερικές γυναίκες αντί να πάρουν, μπορεί να χάσουν βάρος. Κάτι που θεωρείται φυσιολογικό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. εάν ασθένησαν). Το κλειδί είναι μια υγιεινή διατροφή.

Πρέπει να εστιάσετε στη διατροφή και όχι στο βάρος . Δεν πρέπει να τρώτε για 2 άτομα αλλά θα πρέπει να τρώτε υγιεινά. 

11η Εβδομάδα κύησης, Ημερολόγιο  Εγκυμοσύνης

Μπαμπάς

Πήγατε μαζί της στο προγεννητικό έλεγχο; Εάν όχι μη χάσετε σίγουρα το επόμενο, καθώς θα ακούσετε το χτύπο της καρδιάς του μωρού σας. Μην ξεχνάτε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συμμετέχετε  στην εγκυμοσύνη! Ζητήστε να το προγραμματίσουν σε μέρες και ώρες που μπορείτε να είστε  παρόν.

 

Δείτε προϊόντα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Τι θα χρειαστείτε για το μωρό που περιμένετε

Ελληνικά προϊόντα και υγιεινές συνταγές

Το φαρμακείο σας 

Επιλέξτε το σωστό σουτιέν 

Μάθατε ότι είστε έγκυος και καπνίζετε; Σταματήστε το μια για πάντα γρήγορα και αμετάκλητα!

 

<< 10η εβδομάδα κυήσεως

12η εβδομάδα κυήσεως

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.