facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ψυχολογία στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Καρδουλα (09.04.2020)

Χαίρεται, θα ήθελα να μου πείτε, είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη, κάποιες φορές νιώθω χαρά άλλες φορές νιώθω φόβο, στην αρχή βέβαια που το έμαθα ήμουν λίγο χαμένη, όλο αυτό είναι φυσιολογικό;

Απάντηση από ψυχολόγο (11.04.2020)

Αγαπητή Καρδούλα,

Ναι, όλα όσα αναφέρατε είναι φυσιολογικά για την εγκυμοσύνη. Καρδούλα, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος αντίδραση στην είδηση της εγκυμοσύνης. Ακὀμη και ο πιο τακτικός άνθρωπος μπορεί να νιώσει 'χαμένος' όταν μάθει πως περιμένει μωρό. Αυτό συμβαίνει διότι η εγκυμοσύνη είναι ένα τεράστιο γεγονός το οποίο αλλάζει ζωές. Και είναι μία περίοδος 9 μηνών εκτός του ελέγχου μας. Όταν αυτή είναι η πρώτη εγκυμοσύνη μας είναι σύνηθες να έχουμε έντονα συναισθήματα αβεβαιότητας, π.χ. αβεβαιότητα για την ικανότητα μας να κυήσουμε, ανησυχία για το αν το μωρό θα είναι υγιές, φόβο για τον πόνο του τοκετού, στενοχώρια για τις αλλαγές στην ζωή μας με την παρουσία του μωρού (π.χ. πολλές εγκυμονούσες νιώθουν πως το μωρό θα τους εγκλωβίσει), αμφιβολία για το αν η μητρότητα μας ταιριάζει ή αν θα είμαστε καλές μητέρες.

Αυτές οι σκέψεις Καρδούλα μου είναι απολύτως φυσιολογικές. Όμως αν το άγχος αυξάνεται και επικρατεί με ένταση και μεγαλη διάρκεια τότε χρειάζεται η αναζήτηση ειδικού. Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο ώστε να μπορείς να χαρείς την πρώτη σου εγκυμοσύνη προτείνω τα εξής:

  • Ευχάριστες Δραστηριότητες- σκέψου τί σου αρέσει να κάνεις, τι νομίζεις θα αρέσει στο μωρό σου να κάνει όταν γεννηθεί; Οι ευχάριστες δραστηριότητες βελτιώνουν την ψυχολογία μας. Ορισμένες ευχάριστες δραστηριότητες που μπορεί να κάνεις καθώς υπάρχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι: να διαβάσεις ένα βιβλίο /περιοδικό, να κάνεις ένα ζεστό ντουζ, να πηγαίνεις περίπατο, να περιποιείς τον εαυτό σου, να ετοιμάσεις ένα αγαπημένο πιάτο, να χαζεύεις ιστοτελίδες σχετικά με την φροντίδα της εγκυμονούσας ή το παιδικό δωμάτιο.
  • Σκέψεις- προσπάθησε να διακρίνεις την ποιότητα των σκέψεων σου, π.χ. η σκέψη είναι μία ιδέα, μία εικόνα, μία πρόταση που περνά απ' το νου μας. Αν καταφέρεις να δώσεις προσοχή στο είδος των σκέψεων σου, π.χ. χρήσιμες ή βλαβερες θα μπορείς να τις ανατρέψεις και να περιορίσεις το άγχος ή και την χαμηλή διάθεση.
    • Η κάθε σκέψη είναι σαν μία 'αλυσίδα', δηλαδή, σκέψου πως βρίσκεσαι στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και έχεις έντονη ναυτία. Αν έχουμε την αρχική σκέψη "Δεν θέλω να σηκωθώ απ' το κρεβάτι" υπάρχουν δύο επιλογές: να κάνουμε μία χρήσιμη ή βλαβερή σκέψη.
    • Αν επιλέξουμε την βλαβερή αλυσίδα σκέψης θα ακολουθήσει κάτι σαν αυτό: "Δεν αντέχω να αντικρύσω την ημέρα" μετά "Δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν" και θα καταλήξουμε στον καναπέ στενοχωρημένη σκέφτοντας "Νιώθω μόνη και λυπημένη". Όλες αυτές οι σκέψεις είναι βλαβερές γιατί προκαλούν ταραχή και επειδίνωση του άγχους -μας φέρνουν κατάθλιψη.
    • Αντιθέτως αν επιλέξουμε την χρήσιμη αλυσίδα σκέψης θα σκεφτούμε: "Μόλις κάνω ένα ντουζ θα νιώσω καλύτερα", "Ίσως πάμε ένα περίπατο με τον Γιάννη" και καταλήγουμε να περπατάμε στο πάρκο σκέφτοντας "Τί καλά έκανα και βγήκα έξω. Νιώθω πολύ καλύτερα῾. Αυτές οι σκέψεις είναι χρήσιμες γιατί βελτιώνουν την διάθεση μας μειώνοντας το άγχος ή την κατάθλιψη. Μας παροτρύνουν να κρατάμε επαφή με ανθρώπους που θα μας στηρίξουν.
  • Οι σκέψεις μας επηρεάζουν πολύ τα συναισθήματα μας και αυτό επηρεάζει το άγχος. Αν καταφέρεις να ταυτοποιήσεις το είδος των σκέψεων σου και προσπαθήσεις να μειώσεις τις βλαβερές σκέψεις και να αυξήσεις τις χρήσιμες, θα δεις πώς το άγχος σου θα μειωθεί και πιθανόν να αλλάξει και η αντίληψη σου για την ίδια την εγκυμοσύνη.

Η πρώτη εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της την αβεβαιότητα η οποία μας προκαλεί ανασφάλεια γιατί η κατάσταση που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρη και δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με κάτι αντίστοιχο. Προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην σχέση σου με το μωρό και ρίξε μια ματιά στο άρθρο-τύπου-εργαστήριο που έγραψα για την προετοιμασία της Σχέσης Μητέρα-Βρέφους εδώ στον ιστότοπο. Όταν αρχίζεις να μαθαίνεις τί να περιμένεις απ' την εγκυμοσύνη και πως να καλλιεργήσεις την σχέση σου με το μωρό σου από τώρα, θα νιώσεις περισσότερο σίγουρη για τον εαυτό σου, την εγκυμοσύνη και την μητρότητα καθώς πλησιάζει ο ερχομός του μωρού.

Ελπίζω να σε βοηθήσα. Εύχομαι να έχεις μία ασφαλή εγκυμοσύνη και να χαρείς αυτήν την πρώτη εμπειρία. Να είσαι γερή Καρδούλα μου.