facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ψυχολογία μετά από παλίνδρομη κύηση

Ερώτηση από stressed (23.01.2023)

Την ένατη εβδομάδα διαπιστώθηκε ότι σταμάτησε η καρδιά του μωρού που περίμενα. Το ήθελα αυτό το μωράκι αν και φοβόμουν πολύ για το αν θα πάνε όλα καλά... Τελικά λες και είχα διαίσθηση ότι κάτι δεν θα πήγαινε καλά...

Το θέμα είναι ότι η ψυχολογία μου είναι χάλια τον περισσότερο καιρό.. Έχει περάσει περίπου ένας μήνας από τότε... και ενώ θέλω να αρχίζω προσπάθειες ξανά...φοβάμαι πάλι για τα χειρότερα απο τώρα... αν προκύψει τελικά εγκυμοσύνη δεν θα το χαρώ... θα σκέφτομαι ξανά το παλιό σενάριο...

Φοβάμαι τόσο που ώρες ώρες δεν επιθυμώ καν επαφή με τον σύντροφό μου...

Τι γνώμη έχετε ? Ευχαριστώ!

Απάντηση από ψυχολόγο (25.01.2023)

Αγαπημένη αναγνώστρια,

Για κάποιες γυναίκες η απώλεια μιας εγκυμοσύνης είναι τόσο δύσκολη όσο ο θάνατος ενός νεογνού. Είναι λογικό να έχεις αμφιβολίες για νέες προσπάθειες. Όμως πρέπει να γνωρίζεις ότι η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για την ίδια γυναίκα. Το τι συνέβη πριν 2 μήνες δεν σημαίνει πως θα επαναληφθεί. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να τα ξαναβρείς με τον εαυτό σου.

Φρόντισε την διατροφή και τον ύπνο σου διότι αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλλουν αρκετά στον σχηματισμό της διάθεσης μας. Επίσης να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Δεν προκάλεσες εσύ την απώλεια ούτε έχεις υπερδυνάμεις να προφητεύεις το μέλλον και μάλιστα ότι αυτό θα είναι και άσχημο. Σύνελθε.

Οι περισσότερες απώλειες εντός των πρώτων 12 εβδομάδων ευθύνονται σε ανωμαλίες του εμβρύου και το ίδιο το σώμα απλά αποβάλλει αυτό που δεν θεωρεί υγιές. Είναι η φυσική ασπίδα του σώματος και δεν υπάρχουν άλλες εξηγήσεις.

Προτείνω να δυναμώσεις το σώμα σου φροντίζοντας διατροφή και ύπνο, να περιμένεις για την πρώτη περίοδο, ταυτόχρονα να φροντίζεις την ψυχολογία σου (π.χ. κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες που βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν το άγχος, όπως ένας περίπατος ή σωματική άσκηση, πνευματική άσκηση, να συναναστρέφεσαι με χρήσιμους ανθρώπους) ΚΑΙ να αφοσιωθείς στην σχέση σου.

Μην αφήνεις τον σύντροφο σου στο περιθώριο-εξήγησε του τι νιώθεις και άφησε τον άνθρωπο να σε στηρίξει συναισθηματικά. ΄Ηταν και δικό του παιδί. Μιλήστε για τις προσδοκίες σας να αποκτήσετε μία οικογένειά. Κράτα ανοιχτή επικοινωνία πάντα με τον άντρα σου γιατί αυτός θα είναι η δύναμη σου στην επόμενη εγκυμοσύνη.

Σου στέλνω μία ζεστή αγκαλιά.

Χρυσάνθη Γεωργιάδου
Γράφτηκε από: Χρυσάνθη ΓεωργιάδουWebsite: http://www.sophrosyna.gr
Ψυχολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@sophrosyna.org
Άλλα άρθρα του συγγραφέα