facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Χωρίσαμε μετά από 7 χρόνια. Πώς να βοηθήσω των 2,5 χρονών γιο μου;

Ερώτηση από Μαρία (11.1.2017)

“Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 χρονών. Πριν δύο μήνες περίπου ο μπαμπάς μας έφυγε από το σπίτι γιατί από ότι μου είπε δεν ταιριάζουμε μετά από 7 χρόνια σχέσης και 3 παντρεμένοι.

Μια μέρα μου το ανακοίνωσε και σε μια βδομάδα μέσα είχε φύγει. Μάζεψε όλα τα ρούχα του μπροστά στο παιδί και έφυγε χωρίς καν να το χαιρετήσει. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά κάναμε μόνοι μας. Ήρθε για δύο ώρες μόνο δεύτερη μέρα Χριστουγέννων. Γενικά περνάει η βδομάδα και θα έρθει για μια ώρα το πολύ μια με δύο φορές τη βδομάδα. Τηλέφωνα δεν παίρνει καθόλου. Το τριήμερο που μας πέρασε δεν εμφανίστηκε καθόλου.

Ο μικρός την τελευταία φορά που ήρθε για μισή ώρα τον έσπρωχνε και ήθελε εμένα. Γενικά το τελευταίο καιρό έχει κολλήσει πάνω μου και δεν θέλει κανέναν και έχει αρχίσει να σηκώνει χέρι αν δεν του κάνεις το χατίρι η αν πάει κάποιος άλλος να τον πάρει. Εγώ να σας πω την αλήθεια η ψυχολογία μου δεν είναι ότι καλύτερο γιατί έγινε τελείως ξαφνικά και γρήγορα.

Δεν το περίμενα να γίνει. Δεν ήθελα να γίνει. Προσπαθώ όσο μπορώ για το παιδί να είμαι καλά αλλά μερικές φορές κλαίω και με έχει δει και προσπαθεί να μου σκουπίσει τα δάκρυα μου.

Ξέχασα να σας πω ότι τον μικρό τα πρωινά τον κρατάνε ακόμα οι γονείς του επειδή ο ίδιος θέλει αφού δεν υπάρχει άλλη βοήθεια. Σας παρακαλώ θα ήθελα να με βοηθήσετε... Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.”

Απάντηση από ψυχολόγο (12.1.2017)

“Μαρία, καλημέρα. Προσπάθησε κάθε μέρα που ξημερώνει να σηκώνεις το κεφάλι σου ψηλά γιατί το αξίζεις. Αυτό που περνάτε οι δύο σας είναι πραγματικά λυπηρό. Ποτέ δεν είναι όμορφο ή ευχάριστο να χωρίζεται μια οικογένειά πόσο μάλλον όταν ένας από τους δύο δεν θέλει να χωρίσει και τα παιδιά είναι σε μία τρυφερή ηλικία που αρχίζουν να καταλαβαίνουν το περιβάλλον τους, αναπτύσσονται σε γρήγορους ρυθμούς οι σχέσεις με τους γονείς τους και είναι η σειρά τους να εξερευνήσουν τον κόσμο και τις ικανότητες τους με συναισθηματική ασφάλεια.

Κάθε στιγμή να χαίρεσαι το αγοράκι σου. Γενικότερα η περίοδος τον 2+ έχει τις ανασφάλειες τις-πλέον είναι νήπιο και παλεύει μεταξύ την ανεξαρτησία του και την προσκόλληση στην μάμα-το κεντρικό πρόσωπο στην ζωή του. Δεν γνωρίζω την σχέση του γιού σας με τον πατέρα του, αλλά ξέρω πως όσο καλή και να ήταν δεν θα άλλαζε-όταν το νήπιο θέλει κάτι ή κάποιον δεν τον σταματάει τίποτα να διεκδικήσει τον στόχο του!  Συνήθως τα παιδιά θέλουν το πρόσωπο που ασχολείται περισσότερο μαζί τους (συναισθηματικά αλλά και δημιουργικά). Και αυτό το πρόσωπο είναι απλά η μανούλα.

Μαρία,

  1. Θα με πάρεις τηλέφωνο (6986775642).
  2. Θα συνεχίζεις να δίνεις την ασφάλεια που χρειάζεται το παιδί σου (αγκαλίτσες, χάδια, φιλάκια, παιχνίδι). Τον γιο σας το προσέχουν οι δικοί του γονείς? Πως είναι οι σχέσεις μεταξύ σας? Είναι σημαντικό για ένα παιδάκι οι σχέσεις του με τον παππού-γιαγιά. Καλό του κάνει να συνεχίσει αυτό που έκανε καθημερινά και να μην υπάρξουν άλλες μεγάλες αλλαγές.
  3. Θα μιλήσεις στο παιδί για την απουσία του μπαμπά του. Στην αγκαλίτσα σου μέσα, θα του πεις πως τον αγαπάς πολύ και πως είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος για εσένα. Θα του πεις πως ο μπαμπάς δεν θα μένει μαζί σας στο σπίτι αλλά θα έρχεται να τον βλέπει. Δεν ξέρεις το γιατί αλλά έτσι θα είναι και θα είστε οι δύο σας παρέα από δω και πέρα.
  4. Θα αναπτύξεις το κοινωνικό σου δίκτυο (γονείς, φίλους, ομάδες στήριξης) για να φροντίσεις την δική σου ψυχολογία. Και θα μιλήσουμε μαζί.

Μαρία, συνήθως όταν ένα άτομο φεύγει από μία σχέση το έχει σκεφτεί για καιρό. Έρχεται σοκ σε εκείνον που μένει πίσω. Δεν πιστεύω ότι ο μπαμπάς σας ξύπνησε ένα πρωινό και σκέφτηκε 'αα να φύγω'. Όχι. Το δούλευε στο νου του από καιρό. Απλά ήταν ξαφνικό για εσένα και το παιδί σας. Και μάλιστα πολύ κακόγουστο. Θεωρώ πως έπρεπε να υπάρχει επικοινωνία-να σας πει τι του συμβαίνει. Αλλά εμείς δεν θα αναλύσουμε εκείνον. Θα στηρίξουμε εσένα και το αγοράκι σου.

Περιμένω νέα σου. Hang in there.”