facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Φόβοι σε αγοράκι 10 ετών

Ερώτηση από ioanna (09.05.2021)

Καλησπέρα, είμια μητέρα μονογονεικής οικογένειας και μεγαλώνω ένα αγοράκι 10 ετών. Έχει τον φόβο μην φύγω και τον αφήσω

Απάντηση από ψυχολόγο (11.05.2021)

Αγαπητή Ioanna,

Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Οι φοβίες προέρχονται από την ανασφάλεια του παιδιού. Ο γονέας ως πρόσωπο φροντίδας και αγάπης, είναι η ασφάλεια του. Ο προσανατολισμός στον δικό του μικρόκοσμο. Είναι φυσιολογικό το παιδί σας να φοβάται αν θα σας χάσει διότι αναγνωρίζει πως δεν έχει κανένα άλλο κύριο-πρόσωπο φροντίδας / αγάπης.

Προτείνω:

  • Να επιβεβαιώνεται στο παιδί την αγάπη σας διατίθοντας τον χρόνο σας. Για τα παιδιά, ό χρόνος σημαίνει αγάπη.
  • Να περιορίσεται το άγχος στο παιδί κ σε εσάς. Όταν το παιδί βλέπει μία ανήσυχη μανούλα, μαθαίνει 1) πως τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με στρες κ άγχος και 2) πως η ζωή έχει μόνο στρες, άγχος, πιέση. Δηλαδή δεν έχει ισορροπία.
  • Για να αλλάξετε τα δεδομένα χρειάζεται να μάθετε να ζείται στο εδώ και τώρα. Το άγχος, οι φοβίες και οι στενοχώριες, είναι συναισθήματα που γεννιούνται από σκέψεις (π.χ. εικόνες, σενάρια στο νου) οι οποίες θα συμβούν στο μέλλον. Προσέξτε: δεν έχουν συμβεί. Για παράδειγμα, φοβάται μην κολλήσετε έναν ιό και σας χάσει. Αυτό σημαίνει πως στο παρόν δεν έχετε αρρωστήσει. Άρα δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεσται το αν και πότε γιατί δεν έχει έρθει εκείνη η στιγμή...ακόμη. Όταν και αν έρθει το αντιμετωπίζετε τότε.

Μαθαίνοντας να ζούμε στο εδώ και τώρα-στο παρόν- μας βοηθά να κρατάμε το νου αλλά και τα συναισθήματα μας στο παρόν. Οι φοβίες σχεδόν πάντοτε προέρχονται από την αβεβαιότητα. Το φάρμακο για την αβεβαιότητα είναι η αγάπη του παρόντος.

Με αγάπη