facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Φοβία που προέκυψε στον γιό μου

Ερώτηση από Δώρα (21.02.2021)

Καλησπέρα σας, έχει περίπου ένα μήνα που ο γιός μου 1,5 χρονών όποτε βλέπει τον συνομήλικο γιό της φίλης μου τρομάζει και κλαίει με λυγμούς. Γνωρίζονται από ημερών καθώς γεννήθηκαν με 2 ημέρες διαφορά και από τότε μέχρι και τώρα βρισκόμαστε πολύ συχνά. Ένα απόγευμα ο γιός της φίλης μου τσίριξε τόσο δυνατά που ο γιός μου άρχισε να κλαίει με λυγμούς... Από τότε μόνο που τον βλέπει κλαίει. Πιθανόν του δημιουργήθηκε κάποια φοβία και πλέον υποσυνείδητα μόνο που τον βλέπει τον έχει συνδυάσει με την δυνατή τσιρίδα ... Το περίεργο είναι πως στην παιδική χαρά όποτε είναι μαζί δεν κλαίει πάρα μόνο όταν βρισκόμαστε είτε στο σπίτι μας είτε στο δικό τους. Πώς πρέπει να το χειριστώ; Ποια είναι η γνώμη σας;

Απάντηση από ψυχολόγο (21.02.2021)

Καλησπέρα Δώρα

Στην παιδική χαρά υπάρχουν πολλά και διάφορα ερεθίσματα ώστε να αποσπαστεί η προσοχή του γιού σας από τις σκέψεις του, που όπως σωστά χαρακτηρίσατε, έχουν συνδυάσει τον φόβο με τον φίλο του. Χρειάζεται να κάνετε έναν νέο συνδυασμό που θα ανατρέψει τον φόβο του γιου σας όταν βλέπει τον φίλο του. Ένας τρόπος είναι να συννενοηθήτε με την φίλη σας ώστε σε επόμενη επίσκεψη ο φίλος σας θα προσφέρει στον δικό σας γιο ένα δώρο, π.χ. 2-3 φουσκωμένα μπαλόνια, ζωγραφική ύλη όπως ξυλομπογιές & μπλοκ, ένα καλειδοσκόπιο, μπουρμπουλήθρες ή μικρό μουσικό όργανο. Αυτά τα ερεθίσματα (που δεν είναι ακριβά- μπορείτε να τα βρείτε κάτω των 5 ευρώ) αποσπούν την προσοχή (π.χ. σκἐψεις) από τον φόβο / άγχος και δημιουργούν ένα συναίσθημα ηρεμίας και χαράς.

Στο σπίτι, μπορείτε να του μιλάτε για τον φίλο του, για το συναίσθημα που νιώθει ο ίδιος και να του επισημάνετε πως στο εδώ και τώρα είναι ασφαλής. Είναι καλό να μιλάμε στα παιδιά μας γενικότερα για τα διάφορα συναισθήματα, να τα αποδεχόμαστε αλλά να γνωρίζουμε και πως να τα διαχειριστούμε. Δημιούργησε μία Γωνία της Ηρεμίας σε κάποιο κοινό χώρο στο σπίτι. Σ΄ αυτήν την γωνία θα έχετε ένα κουτί όπου με χρήσιμα αντικείμενα τα οποία φέρνουν ηρεμία. Αυτά τα δώρα που σας ανέφερα θα μπορούσαν κάλιστα να τοποθετηθούν στο κουτί. Όταν θα νιώθει ο μικρός αναστάτωση, απογοήτευση, άγχος, φόβο ή θυμό, θα του μαθαίνετε να πηγαίνει στην γωνία για να ηρεμεί. Επίσης θα του μάθετε να παίρνει χαλαρωτικές ανάσες-εισπνοές από την μύτη και εκπνοές από το στόμα (οι μπουρμπουλήθρες είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να μάθει το παιδί χαλαρωτικές ανάσες). Μπορείτε να το παραδειγματίσετε εσείς-όποτε νιώθετε λιγάκι στρες ή εκνευρισμό, πηγαίνετε στην γωνία να ηρεμήσετε. Εσείς μπορείτε να έχετε δικά σας αντικείμενα που σας ηρεμούν, π.χ. μία μπαλίτσα του στρες, ένα βιβλίο κ.ο.κ. Η γωνία μπορεί να έχει ένα αναπαυτικό μαξιλάρι δαπέδου ή μία μικρή πολυθρόνα ή να είναι μία μικρή σκηνή. Χρησιμοποίησε την φαντασία και δημιουργικότητα σας.

Ο στόχος είναι το παιδί να μάθει πως να αυτορυθμίσει τα συναισθήματα του και αυτή η γωνία θα του μάθει πως να το διαχειριστεί. Καθώς ωριμάζει και μεγαλώνει, θα έχει μάθει με έναν χρήσιμο τρόπο να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Θα το χρησιμοποιήσετε αυτήν την μέθοδο τουλάχιστον 14 ημέρες ώστε να γίνει ρουτίνα. Μένουμε στην γωνία για 5-10 λεπτά το πολύ ίσα για να ηρεμήσουμε και να είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε σε ότι συμμετείχαμε πριν. Καλή επιτυχία και κουράγιο!