facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Φλερτάρισμα με την κατάθλιψη

Ερώτηση από Μαρία (11.11.2020)

Γειά σας, θέλω την γνώμη σας...Πρίν 6 μήνες γέννησα ένα παιδάκι...Στην αρχή είχα τα λεγόμενα “baby blues”. Πλέον όμως δεν ειμαι πολύ καλά ψυχολογικά.. δεν έχω και πολύ βοήθεια... πως μπορώ να την αποφύγω την κατάθληψη;

Απάντηση από ψυχολόγο (12.11.2020)

Μαρία μου καλησπέρα και να σου ζήσει το μωράκι! Μία στις επτά Ελληνίδες βιώνουν επιλόχειο κατάθλιψη και αυτό που μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις είναι τα εξής:

  • Να συμμετέχεις σε ευχάριστες δραστηριότητεςγια να ισορροπής τα ΄πρέπει΄ με τα ΄θέλω΄. Κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες βελτιώνουμε την ψυχική μας ευεξία και αυτό βοηθά στην ποιότητα των σκέψεων μας. Αυτές μπορεί να είναι, ένα περίπατο, ποδήλατο, βόλτα σε βιβλιοθήκη, ακούγοντας μία ραδιοφωνική εκπομπή, π.χ. το Θέατρο της Δευτέρας κ.α.
  • Χρήσιμες Σκέψεις. 'Οσες περισσότερες χρήσιμες σκέψεις κάνετε τόσο θα αποφύγετε την κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν βάση στο τί είδος σκέψης κάνουν. Η σκέψη είναι μία ιδέα, μία πρόταση που περνά απ΄ το νου, μία εικόνα, ένα σενάριο. Αν αυτά μας προκαλούν ταραχή, άγχος, λύπη τότε οι σκέψεις που έχουμε είναι βλαβερές, π.χ. Κλαίει το μωρό και εσύ δεν έχεις κοιμηθεί καλά. Δεν πας να το σηκώσεις, να το κρατήσεις, να το παρηγορήσεις και σκέφτεσαι, ΄Τι κακιά μαμά είμαι. Ούτε το μωρό μου μπορώ να ηρεμήσω῾ Αυτή η σκέψη σε βυθίζει στις τύψεις και τις ενοχές φτάνοντας στο σημείο να αποφεύγεις το μωρό σου και εκείνο να κλαίει περισσότερο. Άρα προσπάθησε να κάνεις περισσότερες χρήσιμες σκέψεις τις οποίες θα σε στηρίζουν και θα σε εψυχώνουν, π.χ. "Είμαι πρώτη φορά μαμά. Στην πράξη θα κάνω λάθη αλλά θα μάθω απ' αυτά και θα χαρώ την μητρότητα". Τέτοια σκέψη θα σε δώσει κίνητρο να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου και περισσότερο συναισθηματικά διαθέσιμη με το μωρό, μειώνοντας την ταραχή που νιώθεις.
  • Επαφές. Προσπάθησε οι άνθρωποι που σε στηρίζουν να είναι χρήσιμη, δηλαδή να σε ενθαρρύνουν, να σε στηρίζουν ψυχολογικά και να σε βοηθούν έμπρακτα. Είναι πολλές νέες μητέρες που δεν έχουν πολύ βοήθεια. Προσπάθησε να κάνεις νέες γνωριμίες (π.χ. στην παιδική χαρά, σε διαδικτυακά φορουμ, σε ομάδες γονέων. [φυσικά ορισμένα απ' αυτά μετά από τον εγλεισμό της καραντίνας]).

Έχω γράψει σχετικά άρθρα και έχω προσφέρει στις αναγνώστριες διάφορες πρακτικές από το εργαστήριο μου Πρωταρχικός Δεσμός. Αν ανατρέξεις σε αυτά εδώ στο babyzone θα σε βοηθήσουν. Είμαι στην διάθεση σας αν χρειαστείτε.

Η νέα μαμά χρειάζεται ψύχραιμες αντιδράσεις, καλή διατροφή και ύπνο, και χρόνο με τον σύντροφο. Να θυμάσαι πως το νεογνό μαθαίνει για την ζωή από τους γονείς του και κυρίως την μητέρα του. Αυτό που χρειάζεται από εσάς είναι ασφάλεια, συναισθηματική διαθεσιμότητα και αγάπη. Σας στέλνω και τους δυό μια θερμή αγκαλίτσα!