facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υψηλές τιμές ζαχάρου στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Βάλια (12.8.2015)

“Καλησπέρα σας. Είμαι στην 23 εβδομάδα, δεύτερη εγκυμοσύνη, υπέρβαρη. Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχα σχεδόν τα ίδια κιλά ,έχασα με διατροφή 10κιλα και μετρούσα ζάχαρο, σε λογικά πλαίσια. Τώρα έχω χάσει 5 κιλά με διατροφή αλλά οι τιμές μου νηστικιά έχουν ανέβει στο 97-108. Μετά πρωινού 108-115 και μετά μεσημεριανού 85-100. Έχει συμβεί να κοιμηθώ με 95 και να ξυπνήσω με 110. Τι πιστεύετε? ”

Απάντηση από διαιτολόγο (10.9.2015)

Είναι λογικό να σας παρουσιάζονται αυτές οι τιμές γιατί όποια διαταραχή με τη γλυκόζη στο αίμα εμφανίζεται συνήθως σε αυτές τις εβδομάδες που διανύετε! Σε κάθε περίπτωση μια καμπύλη γλυκόζης ή μια γλυκοζυλιωμένη θα μπορούσε να σας δώσει καλύτερη εικόνα για το αν υπάρχει κάποια διαταραχή στο μεταβολισμού του σακχάρου. Σίγουρα σχετίζεται με το γεγονός ότι ξεκινήσατε υπέρβαρη την εγκυμοσύνη σας. Σε κάθε περίπτωση παρά την απώλεια βάρους που είχατε, που ήταν μικρότερη σε σχέση με αυτή της πρώτης σας εγκυμοσύνης, οι τιμές του σακχάρου σας δεν ρυθμίστηκαν αρκετά, οπότε θα πρέπει να συνεχίσετε τη δίαιτά σας και να προσέχετε περισσότερο μιας και λόγω εβδομάδων αυξάνονται οι πιθανότητες για διαταραχές στο σάκχαρο. Κρατείστε μικρά και συχνά γεύματα, αντικαταστήστε όλα τα αρτοσκευάσματά σας με προϊόντα ολικής άλεσης και περπατάτε αρκετά σύμφωνα με τη σύμφωνη γνώμη πάντα του γιατρού σας."

Κατερίνα Βάμβουκα

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Msc Δημόσιας Υγείας, Ιατρική Σχολή Κρήτης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.