facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υπάρχει περίπτωση να συγκινείτε με συγκεκριμένο τραγούδι;

Ερώτηση από Didi (12.03.2021)

Καλησπέρα σας,
Έχω έναν μικρό 1.5 έτους. Μέχρι περίπου και τριών-τεσσαρων μηνών τον έπαιρνα αγκαλιά για να τον κοιμήσω και του τραγουδούσα διάφορα νανουρίσματα. Αργότερα εντάξαμε το παραμύθι στην βραδινή μας ρουτίνα οπότε δεν χρειάστηκε να τον νανουρίσω με τραγούδι. Γύρω στους δέκα μήνες περάσαμε πολύ δύσκολα με τον ύπνο. Είχαμε πολλές αφυπνίσεις και δυσκολευόταν να τον πάρει ο ύπνος. Οπότε ξεκίνησα την γνωστή και επιτυχημένη τακτική της αγκαλιάς και του νανουρίσματος. Παρατήρησα λοιπόν ότι ένα συγκεκριμένο τραγούδι τον θλίβει - συγκινεί. Σταμάτησα να του λέω το συγκεκριμένο τραγούδι. Μετά από τόσους μήνες, μου ξέφυγε πάλι αυτό το νανούρισμα και στις τέσσερις πρώτες λέξεις του τραγουδιού τον έπιασε παράπονο και έκλαιγε. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Απάντηση από ψυχολόγο (15.03.2021)

Αγαπητή Didi

Βεβαίως συγκινούνται τα βρέφη και νήπια από ορισμένα τραγούδια. Μάλιστα αυτό που τους συγκινεί είναι η έκφραση του προσώπου της μητέρας μαζί με τον τόνο / ήχο της φωνής της καθώς ερμηνεύει το τραγούδι. Αν το τραγούδι που ερμηνεύεται έχει μελαγχολικό ύφο είναι πιθανόν να εκράζεται το συναίσθημα αυτό στο πρόσωπο σας και τα μωρά / βρέφη ανταποκρίνονται σ' αυτά τα συναισθήματα με βάση την μίμηση. Οπότε προτιμήσετε τραγούδι που είναι κατάλληλα για την ηλικία του και έχουν πιο ευχάριστη μελωδία ή είναι μονότονα.

Για να έχει ποιοτικό ύπνο ένα νήπιο / παιδί χρειάζεται βραδυνή ρουτίνα: να χαμηλώνονται τα φώτα μέσα στο σπίτι και μαζί τους οι τόνοι με το πρώτο σκοτάδι, η τηλεόραση να κλείνει, να ετοιμάζεται το μπάνιο, γάλα, βιβλίο ἠ νανούρισμα, αγκαλιά/φιλάκια και ύπνο. Αν καταφέρεται να κάνετε αυτό για τουλάχιστον 14 ημέρες θα δείτε πως το παιδί θα μπαίνει στην ρουτίνα του ύπνου με λιγότερες δυσκολίες. Να σημειώσω πως η σταθερή ώρα για ύπνο είναι σημαντική, π.χ. ξεκινήστε από τις 7.00 μ.μ. ώστε το μπάνιο, φαγητό, βιβλίο κτλ να έχει γίνει εντός της ώρας και γύρω στις 8 να έχει κοιμηθεί.

Καλή επιτυχία!