facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Τραβάει τα μαλλιά του

Ερώτηση από Didi (04.03.2020)

Καλησπέρα,

Έχω ένα αγοράκι τριών μηνών και πριν λίγο καιρό παρατήρησα ότι κάποιες φορές-όχι καθημερινά τραβούσε τα μαλλιά του. Αρχικά δεν το σπουδαιολόγησα, πίστευα ότι τώρα ξεκινά να "εξερευνά" τον εαυτό του, "εξασκεί" την αφή του κ.ο.κ. Τις τελευταίες μέρες όμως το κάνει σε καθημερινή βάση και βάζει δύναμη (Όση δύναμη μπορεί να έχει τέλος πάντων). Θα έπρεπε να με ανησυχεί αυτό; Ποιά η δική σας γνώμη; Να του βάλω γαντάκια ή απλά να συνεχίσω να τον απασχολώ;

Απάντηση από ψυχολόγο (04.03.2020)

Αγαπητή Didi

Το τράβηγμα των μαλλιών στην βρεφική ηλικία και εώς τα 2 έτη, είναι ένας τρόπος να παρηγορήσει το βρέφος τον εαυτό του και συνήθως συνοδεύεται με το πιπίλισμα του δάχτυλου. Μπορεί να τον βλέπεις με το ένα δάχτυλο στο στόμα και το άλλο να τραβά το μαλλί του (ή και τα δικά σου!). Όμως συνήθως ορισμένα μωρά το κάνουν γιατί έχουν στρες, είναι κουρασμένα ή είναι εκνευρισμένα. Αυτή η συμπεριφορά τους καθησυχάζει και συνήθως συμβαίνει πριν τον ύπνο ή όταν είναι αναστατωμένα. Προτείνω να παρακολουθήσετε το μωρό και να σημειώσετε πότε το κάνει και τί προηγείται αυτήν την συμπεριφορά. Όταν τον δείτε να το ξανακάνει απλά δώστε του ένα μικρό μαλακό παιχνίδι να κρατήσει. Μπορεί να δεις και κενά σημεία από το τράβηγμα των μαλλιών στο κεφάλι. Θεωρώ ότι είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά αν και μας αναστατώνει όταν το βλέπουμε.

Υπάρχουν οι σπάνιες περιπτώσεις τριχοτιλλομανίας- μἰα διαταραχή που συνήθως ξεκινά μεταξύ ηλικίες 9 και 13 έτη, και συμπεριλαμβάνει το τράβηγμα των μαλλιών, των φρυδιών, των ματόκλαδων και άλλα σημεία του σώματος. Αυτή η διαταραχή είναι εντελώς συμπεριφορική και διαχειρίζεται με ψυχολογική θεραπεία. Δεν θεωρώ είναι η δική σας περίπτωση επειδή πολλά μωρά αντιδρούν στο στρες που συμβαίνει στον δικό τους μικρόκοσμο με το τράβηγμα των μαλλιών και είναι ένας τρόπος να ελέγξουν το περιβάλλον τους.

Εσείς παρακολουθήστε το αγοράκι σας και θα προσέξετε ποιες είναι η στιγμές που τραβά τα μαλλιά του, π.χ. συμβαίνει πριν το μπάνιο, τον ύπνο; Μπορεί να θέλει κάτι και να μην το γνωρίζετε και αυτό τον εκνευρίζει. Μπορεί να προηγήθηκε πολύ (ή ελάχιστη) διέγερση λόγου δραστηριότητων (ή της έλλειψης αυτού) και να κουράστηκε. Μπορεί να θέλει να θηλάσει παραπάνω κοκ. Επειδή εσείς τον καταλαβαίνετε καλύτερα θα δείτε με βάση τις σημειώσεις σας, τί είναι αυτό που τον δημιουργεί στρες ή εκνευρισμό και πότε. Μετά θα βρείτε τον τρόπο να μειώσετε τις αφορμές που τον οδηγούν σ' αυτό διαφορετικά επικοινωνείτε πάλι μαζί μας και τα λέμε ξανά!

Σας εύχομαι να είστε με υγεία και να χαρείτε αυτόν τον δημιουργικό χρόνο του πρώτου έτους ζωής.