facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Τράβηγμα μαλλιών παιδιού

Ερώτηση από Sofia (19.09.2022)

Καλησπέρα σας. Το κοριτσάκι μου 19 μηνών τραβάει τα μαλλιά της μόνο τις πρωινές ώρες στο κρεβατάκι της όταν ξυπνάει. Μέσα στην υπόλοιπη μέρα, τίποτα επειδή παίζουμε και ασχολείται με διάφορα. Τα πρωινά δεν την προλαβαίνω να δω ότι το κάνει γιατί δεν έχουμε σταθερό πρόγραμμα ύπνου, δυστυχώς. Μπορεί να ξυπνήσει στις 4:30, 5, 6, 7.. Μπορεί να το πάρει σερί μέχρι 8-9. Όταν ξυπνάει δεν κάνει ούτε θόρυβο για να την ακούσω, δυστυχώς. Αυτό το έκανε πριν από περίπου 3,5 μήνες πρώτη φορά. Τότε είχε μακριά μαλλία και πολλές φορές έμπαιναν στα μάτια της. Μιλήσαμε με την παιδίατρο και της έγραψε σίδηρο λόγω έλλειψης. Μετά από όλα αυτά, το σταμάτησε μέχρι που τα μαλλιά της ξαναμάκρυναν λίγο και τώρα ξαναέκανε το ίδιο. Μέσα σε ένα πρωινό έχει αφαιρέσει τόσο μαλλί που έχει κάνει φαλάκρα πάνω από το μέτωπο, το μόνο σημείο που τραβάει. Δεν ξέρω τι να κάνω, πώς να το σταματήσω και κατά πόσο είναι επικίνδυνο. Έχω τρελαθεί από το άγχος. Στο κρεβατάκι της έχω βάλει παιχνίδια για να παίζει με αυτά και να μην τραβάει τα μαλλιά. Σήμερα πρώτη φορά της έβαλα γαντάκια στα χεράκια. Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσω;

Η απάντηση από ψυχολόγο (22.09.2022)

Καλημέρα Σοφία,

Το τράβηγμα των μαλλιών στην Βρεφική ηλικία και εώς τα 2 έτη, είναι ένας τρόπος να παρηγορήσει το βρέφος τον εαυτό του και συνήθως συνοδεύεται με το πιπίλισμα του δάχτυλου. Όμως συνήθως ορισμένα μωρά το κάνουν γιατί έχουν στρες, είναι κουρασμένα ή είναι εκνευρισμένα. Αυτή η συμπεριφορά τους καθησυχάζει και συνήθως συμβαίνει πριν τον ύπνο ή όταν είναι αναστατωμένα.

Προτείνω να παρακολουθήσετε το μωρό και να σημειώσετε πότε το κάνει και τί προηγείται αυτήν την συμπεριφορά. Αναφέρετε πως το κάνει μόνο πρωινές ώρες. Μπορεί να εξερευνά τον εαυτό της καθώς ξαπλώνει και περιμένει κάτι πιο ενδιαφέρον να της συμβεί, π.χ εσείς να έρθετε. Θεωρώ ότι είναι μία φυσιολογική συμπεριφορά αν και μας αναστατώνει όταν το βλέπουμε.

Υπάρχουν οι σπάνιες περιπτώσεις τριχοτιλλομανίας- μἰα διαταραχή που συνήθως ξεκινά μεταξύ ηλικίες 9 και 13 έτη, και συμπεριλαμβάνει το τράβηγμα των μαλλιών, των φρυδιών, των ματόκλαδων και άλλα σημεία του σώματος. Αυτή η διαταραχή είναι εντελώς συμπεριφορική και διαχειρίζεται με ψυχολογική θεραπεία. Δεν θεωρώ είναι η δική σας περίπτωση επειδή πολλά μωρά αντιδρούν στο στρες που συμβαίνει στον δικό τους μικρόκοσμο με το τράβηγμα των μαλλιών και είναι ένας τρόπος να ελέγξουν το περιβάλλον τους.

Η έλλειψη σιδήρου δεν ευθύνεται για το τράβηγμα μαλλιών.

Εσείς παρακολουθήστε το κοριτσάκι σας και θα προσέξετε ποιες είναι η στιγμές που τραβά τα μαλλιά της, π.χ. συμβαίνει πριν το μπάνιο, τον ύπνο; Μπορεί να θέλει κάτι και να μην το γνωρίζετε και αυτό τον εκνευρίζει. Μπορεί να προηγήθηκε πολύ (ή ελάχιστη) διέγερση λόγου δραστηριότητων (ή της έλλειψης αυτού) και να κουράστηκε. Μπορεί να θέλει να θηλάσει παραπάνω κοκ. Επειδή εσείς την καταλαβαίνετε καλύτερα θα δείτε με βάση τις σημειώσεις σας, τί είναι αυτό που την δημιουργεί στρες ή εκνευρισμό και πότε. Μετά θα βρείτε τον τρόπο να μειώσετε τις αφορμές που την οδηγούν σ' αυτό διαφορετικά επικοινωνείτε πάλι μαζί μας και τα λέμε ξανά!