facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Τράβηγμα μαλλιών

Ερώτηση από Leta (23.09.2020)

Καλησπέρα! Έχω ένα γιο 2 ετών ακριβώς, και από όταν ήταν ακόμα 6 μηνών παρατήρησα μια αγάπη προς τις τρίχες! Πλέον τραβάει τα μαλλιά του με τόση μανία που απ' τη μια πλευρά είναι φαλακρό. Κάνει πιπίλα τον αντίχειρα και ταυτόχρονα τραβάει τα μαλλιά του, τα ξεριζώνει και τα βάζει και αυτά στο στόμα. Το κάνει κυρίως για να κοιμηθεί! Με ανησυχεί μήπως είναι Tριχοτιλλομανία. Ποια η γνώμη σας; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση από ψυχολόγο (23.09.2020)

Αγαπητή Leta

Ότι έχει σχέση με την ευχαρίστηση του τραβήγματος των μαλλιών πέφτει στην κατηγορία της τριχοτιλλομανίας-μία διαταραχή του φάσματος των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών. Μία τέτοια διάγνωση δεν συνηθίζεται σ' ένα νήπιο διότι ένα κριτήριο της διάγνωσης είναι ένα έντονο ψυχοπαθολογικό ιστορικό μαζί με ιστορικό ιδεοψυχαναγκασμού-κι αυτό απλά δεν παρουσιάζεται στην κλινική εικόνα του παιδιού που αναφέρεστε.

Το τράβηγμα μαλλιών (αλλά και των φρυδιών, των ματόκλαδων και άλλα σημεία του σώματος) έχει υπόβαθρο το άγχος-όπως έχει και το πιπίλισμα αντίχειρα- και σ' ένα νήπιο αυτό σημαίνει οτι νοιώθει ανασφάλεια ή δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα του. Πράγματι ορισμένα νήπια τρώνε και τα μαλλάκια τους και αυτό πρέπει να το προσέχεις λόγου πιθανότητας να δημιουργηθεί μία μπάλα από τρίχωμα στο στομάχι (τριχοβεζοάρια) και προτείνω μία επίσκεψη σε παιδίατρο. Αυτή η διαταραχή είναι εντελώς συμπεριφορική και διαχειρίζεται με ψυχολογική θεραπεία. Πολλά μωρά και νήπια αντιδρούν στο στρες που συμβαίνει στον δικό τους μικρόκοσμο με το τράβηγμα των μαλλιών και είναι ένας τρόπος να ελέγξουν το περιβάλλον τους.

Όμως σε γενικές γραμμές προσπάθησε να μην δίνεις σημασία. Αν ο γιος σου κάνει αυτές τις πράξεις για να κοιμηθεί σημαίνει ότι τον ηρεμούν άρα σκέψου άλλους τρόπους για να ηρεμήσει πριν τον ύπνο (π.χ. μπάνιο, βιβλίο με μελωδία). Όταν πάει για ύπνο (και ξεκινά το τράβηγμα) αποσπάστε την προσοχή του βάζοντας στο χέρι του ένα λούτρινο ζωάκι και δώστε το χεράκι του ένα φιλί. Αν συμβαίνει στην διάρκεια της καθημερινότητας τότε σημείωσε τι προκύπτει πριν την συμπεριφορά (τράβηγμα μαλλιών). Για παράδειγμα, ξεκίνησε στον παιδικό σταθμό; Μήπως δεν έχει αρκετές επαφές της ηλικίας του; Μήπως ξεκινήσατε εσείς εργασία ή λείπετε; Συνήθως τα νήπια στα 2 έτη ξεκινούν τον αγώνα του άγχους αποχωρισμού. Το καλύτερο φάρμακο γι' αυτό είναι οι αγγαλίτσες, η αγάπη οι και οι ευχάριστες δραστηριότητες μαζί με την μαμά και τον μπαμπά.

Συμβουλευτείτε την παιδίατρο για το θέμα της τριχόμπαλας.

Ευχαριστώ.