facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το σώμα μου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

Καθώς εισέρχεστε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένες. Η αγωνία για τον επικείμενο τοκετό είναι συνηθισμένη επίσης.

Να αναμένετε αύξηση βάρους σας από 4,5 έως 5,4 κιλά σε αυτό το τελευταίο τρίμηνο. Από αυτά, τα 3 με 3,6 αντιστοιχούν στο παιδί.

 

! 28η - 31η εβδομάδα

...Ο ομφαλός σας πιθανόν να  έχει διαταθεί και επιμηκυνθεί, ίσως μάλιστα να έχει αρχίσει να προεξέχει κιόλας.

...Σε αυτή τη φάση μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα και θα έχετε ανάγκη από ξεκούραση.

...Θα λαχανιάζετε συχνά, καθώς οι πνεύμονές σας θα πρέπει να απορροφούν 20% περισσότερο οξυγόνο, εφόσον κάθε ανάσα που παίρνετε είναι για δύο.

Ανά εβδομάδα...

28η

Από την εβδομάδα αυτή και μέχρι την 36η εβδομάδα, θα υποβάλλεστε σε έλεγχο κάθε δεκαπενθήμερο.

Η μήτρα σας έχει διογκωθεί κατά 4 εκατοστά και θα πιέζει πλέον τη βάση του θώρακά σας σπρώχνοντας και τα πλευρά σας προς τα έξω, προκαλώντας σας δυσφορία.

Από τώρα και ως την 32η εβδομάδα, μπορείτε να κάνετε έλεγχο σακχάρου και εξέταση αίματος για αναιμία.

29η

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πίεση που ασκείται στα αγγεία που φέρουν το αίμα από την περιφέρεια στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει κιρσούς στα πόδια.

Κάντε χώρα ένα προσχέδιο τοκετού, συμπεριλαμβάνοντας το είδος του τοκετού που επιθυμείτε και τις απόψεις σας σχετικά με τις μεθόδους για την ανακούφιση από τον πόνο.

30η

Είναι μια καλή περίοδος να συζητήσετε τις ανησυχίες που έχετε σχετικά με τον τοκετό.

Το βάρος του μωρού σας και η μετατόπιση του δικού σας κέντρου βάρους αυξάνει την πίεση στη μέση σας.

31η

Πιθανόν να ανακαλύψετε πως έχετε γίνει πιο αφηρημένη. Το μωρό απορροφά όλο και πιο πολύ την προσοχή σας όσο πλησιάζει η γέννησή του.

! 32η – 36η εβδομάδα

...Ο πλακούντας φτάνει στο αποκορύφωμα της ακμής του κατά την 34η εβδομάδα και κατόπιν αρχίζει η γήρανση του.

...Η ποσότητα του αίματος σας έχει αυξηθεί κατά 50% στα δύο πρώτα τρίμηνα. Μετά την 34η εβδομάδα, παραμένει σταθερή ως τον τοκετό.

...Συνηθισμένο σύμπτωμα σε αυτή τη φάση είναι μια ελαφρά φαγούρα ή μια αίσθηση πίεσης στη λεκάνη, καθώς το παιδί κινείται προς τα κάτω.

...Οι θηλές σας διογκώνονται και οι μαστοί βαραίνουν.

Ανά εβδομάδα...

32η

Η εγκυμοσύνη σας προχωρά και το βάρος σας αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς απ' ό,τι σε προηγούμενες περιόδους της εγκυμοσύνης σας. Η μήτρα σας πλησιάζει το υψηλότερο σημείο που μπορεί να φτάσει. Η κορυφή της βρίσκεται περίπου 12 εκατοστά πάνω απ' τον ομφαλό σας.

33η

Αν είναι το πρώτο σας παιδί, μπορεί να έχει ήδη προβάλει με το κεφάλι προς τα κάτω (κεφαλική προβολή), καθώς προετοιμάζεται για τη γέννησή του.

Όταν συμβεί αυτό, η αναπνοή σας θα διευκολυνθεί και λογικά θα πάψετε να έχετε δυσπεψίες.

34η

Κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το γιατρό σας θα κάνετε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και εξέταση ούρων.

Ίσως αισθανθείτε τα χέρια και τα πόδια σας πρησμένα. Αυτό οφείλεται σε κατακράτηση υγρών, αλλά μπορεί να χειροτερέψει αν φοράτε σφιχτά ρούχα που περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Το βάρος σας θα αυξάνεται γρηγορότερα από οποιασδήποτε άλλη φορά κατά την εγκυμοσύνη σας και μπορεί να εκπλαγείτε με το μέγεθος της κοιλιάς σας.

35η

Η ορμόνη ρελαξίνη, που αυξάνεται με το βάρος του παιδιού, προκαλεί διάταση στη λεκάνη και χαλάρωση των διαρθρώσεων που θα βοηθήσουν την ώρα του τοκετού. Μπορεί λοιπόν να αισθανθείτε πόνο και τραβήγματα στην περιοχή.

36η

Οι εξετάσεις γίνονται πλέον κάθε εβδομάδα. Τώρα θα γίνει και η εξέταση για {tooltip}β - αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. {end-texte}Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στη διάρκεια της κύησης (φλεγμονή της ουροφόρου οδού για τη μητέρα, πρόωρη γέννηση και σοβαρή πάθηση για το νεογέννητο). Κανονικά, δεν υπάρχει έλεγχος για τους στρεπτόκοκκους της ομάδας Β στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν είχατε προσβληθεί από αυτά τα βακτήρια και στο παρελθόν, καλό είναι να δώσετε ούρα και τραχηλικό δείγμα για ανάλυση. Οι στρεπτόκοκκοι της ομάδας Β αντιμετωπίζονται εύκολα με πενικιλίνη.{end-tooltip}

Ονειρεύεστε συχνά και μάλιστα τα όνειρά σας φαίνονται απίστευτα ζωντανά.

! 37η – 40η εβδομάδα

...Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, εντείνονται ο ενθουσιασμός και η νευρικότητα σας.

...Το βάρος σας έχει σταθεροποιηθεί ενώ κάποιες γυναίκες χάνουν βάρος την τελευταία εβδομάδα πριν από τον τοκετό.

...Καθώς η μήτρα πιέζει το διάφραγμα μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία.

...Μπορεί να παρουσιάσετε υπεραιμία στο πρόσωπο καθώς η κυκλοφορία του αίματος έχει επιταχυνθεί.

Ανά εβδομάδα...

37η

Το μέγεθος και η θέση του παιδιού θα παρακολουθούνται συνεχώς, σε κάθε επίσκεψη στο γιατρό σας.

Δεν αποκλείεται να αισθάνεστε πλέον «προπαρασκευαστικές ωδίνες», γνωστές ως συσπάσεις «Braxton- Hicks». Αυτό συμβαίνει όταν η μήτρα σας συσφίγγεται για 30 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώνει πάλι. Οι συσπάσεις αυτές δεν είναι επώδυνες.

38η

Η επίσκεψη σας στο γιατρό θα περιλαμβάνει όλες τις συνηθισμένες εξετάσεις που κάνετε σε κάθε γενικό ιατρικό έλεγχο.

Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν κατάθλιψη σε αυτό το στάδιο λόγω της αγωνίας για τον επερχόμενο τοκετό, της κόπωσης από τον ελλιπή ύπνο και της έντονης επιθυμίας να τελειώσει η περίοδος της κυοφορίας. Καλό είναι να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με το γιατρό σας και προπαντός να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας.

39η

Η μήτρα σας καταλαμβάνει όλο το χώρο της πυέλου και το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ένα έντονο αίσθημα δυσφορίας.

Καλό θα είναι να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες που τυχόν έχετε με το γιατρό ή τη μαία σας κατά την προγραμματισμένη σας επίσκεψη σε αυτούς.

Το μωρό παίρνει θέση μεταξύ της 33ης και της 36ης εβδομάδας της κύησης. Ο γιατρός σας θα σας εξετάζει σε κάθε επίσκεψη και θα παρακολουθεί τη θέση του εμβρύου στη μήτρα.

40η

Αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να γεννήσετε. Μόνο το 5% των μωρών, όμως, γεννιούνται στην υπολογισμένη ημερομηνία τοκετού. Συνήθως ο τοκετός λαμβάνει χώρα δύο εβδομάδες πριν ή μετά την ημερομηνία αυτή.

 

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.