facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το σώμα μου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 13 εβδομάδων της εγκυμοσύνης συντελούνται στο σώμα σας βαρύνουσες αλλαγές. Συναισθηματικά συμβιβάζεστε με την ιδέα της εγκυμοσύνης και αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε τις αλλαγές που αυτή επιφέρει. Μπορεί να πάρετε 0,9 ως 1,8 κιλά κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου. Από αυτά μόνο τα 650 γραμμάρια αναλογούν στο παιδί.

! 1η – 4η εβδομάδα

...Η εξωτερική σας εμφάνιση δε θα αλλάξει, αλλά το παιδί σας αρχίζει να αναπτύσσεται και δημιουργείται ήδη ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός του.

...Μερικές γυναίκες διαισθάνονται την εγκυμοσύνη τους αμέσως μετά τη σύλληψη και πριν από την καθυστέρηση της επόμενης περιόδου τους.

Ανά εβδομάδα...

1η

Ο γιατρός σας θα υπολογίσει το χρόνο της εγκυμοσύνης σας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας. Η ημερομηνία αυτή θα καταγραφεί στον ιατρικό σας φάκελο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί συνήθως 280 ημέρες ή 40 εβδομάδες.

2η

Έχουμε ρήξη του ωοθυλακίου και απελευθέρωση του ωαρίου στη σάλπιγγα (ωορρηξία). Αυτό συνήθως συμβαίνει 12 με 16 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας.

Οι εκκρίσεις του κόλπου σας μπορεί να είναι πιο υδαρές και διάφανες. Πολλές γυναίκες παραπονιούνται και για ελαφρύ πόνο κατά την ωορρηξία.

Αν δεν παίρνετε ήδη συμπλήρωμα φυλλικού οξέος, αρχίστε τη λήψη του αμέσως και συνεχίστε το καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

3η

Η σύλληψη έχει συντελεστεί. Το ωάριο έχει συζευχθεί με ένα σπερματοζωάριο και έχουν δημιουργήσει ένα κύτταρο που πρόκειται να εξελιχθεί στο μωρό σας.

4η

Η μήτρα σας αρχίζει να διογκώνεται και να μαλακώνει, ενώ παρατηρούνται αλλαγές και στον τράχηλο.

Μπορεί να εμφανίσετε ήπια αιμορραγία καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο επιθήλιο της μήτρας.

 

! 5η – 9η εβδομάδα

...Ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να σας δώσει ακριβή διάγνωση από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης της περιόδου σας. 

...Τα πρώτα φυσικά σημάδια της εγκυμοσύνης, πέρα από την καθυστέρηση, είναι η κόπωση, αλλαγές στην όσφρηση και τη γεύση, ενώ οι μαστοί διογκώνονται και γίνονται πιο ευαίσθητοι.

...Οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι επίσης συχνές και μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά ευάλωτη.

Ανά εβδομάδα...

 

5η

Έχετε καθυστέρηση. Ένα τεστ εγκυμοσύνης θα διαγνώσει την κύηση.

Από τη στιγμή που οι υποψίες σας θα επιβεβαιωθούν, πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

 

6η

Μπορεί να νιώσετε διαφορά στους μαστούς σας εξαιτίας της ενεργοποίησης των γαλακτοφόρων αδένων. Πιθανόν να τους αισθάνεστε γεμάτους και ευαίσθητους. Οι θηλές μπορεί να προεξέχουν περισσότερο.

Η άλως σκουραίνει ακόμα περισσότερο, ενώ φλέβες μπορεί να εμφανιστούν κάτω από το δέρμα: είναι αυτές που αιματώνουν το στήθος προκειμένου να διογκωθεί.

7η

Μπορεί να έχετε ναυτία και εμετούς, τη λεγόμενη «πρωινή αδιαθεσία», και είναι πιθανόν να αρχίσετε να αισθάνεστε ιδιαίτερη κόπωση.

Ο καρδιακός σας σφυγμός επιταχύνεται και ο μεταβολισμός σας αυξάνεται ως και 25%.

Η πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη περιλαμβάνει μια συνηθισμένη εξέταση αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί η ομάδα του αίματος και το ρέζους σας.
 

8η

Η πρώτη σας εξέταση γίνεται μεταξύ της 8ης και της 12ης εβδομάδας. Περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση, έλεγχο της αρτηριακής πίεσης κ.ά. Μπορεί να κάνετε και υπέρηχο για την επιβεβαίωση της ημερομηνίας του τοκετού.

 
9η

Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος από τη στιγμή της σύλληψης. Παρότι ακόμα η εγκυμοσύνη σας δεν είναι εμφανής, ίσως παρατηρήσετε ότι η μέση σας έχει παχύνει και η ζώνη σας αρχίζει να σας σφίγγει.

! 10η – 13η  εβδομάδα

...Θα αισθάνεστε συχνότερα την ανάγκη να ουρείτε.

...Οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης δημιουργούν αδυναμία και συχνούς ιλίγγους, ιδίως κατά την αλλαγή στάσης.

...Τα αγγεία στο στήθος σας μπορεί να είναι πλέον ευδιάκριτα, καθώς και μικρές προεξοχές (φυμάτια του Montgomery) εντός της άλω και γύρω από τις θηλές.

...Οι ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό σας μπορεί να σας οδηγήσουν σε εμφάνιση εξανθήματος.

Ανά εβδομάδα...

10η

Μπορεί να εκνευρίζεστε με πράγματα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περνούσαν απαρατήρητα. Αυτό το γεγονός οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές και μπορεί να επιδεινωθεί από το άγχος της εγκυμοσύνης και της επικείμενης μητρότητας. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε υπερβολικά για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα που ακολουθούν.
 

11η

Πιθανόν να νιώθετε τα χέρια και τα πόδια σας πιο ζεστά εξαιτίας της υπεραιμίας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε περισσότερη δίψα από ό,τι συνήθως, καθώς το σώμα σας έχει αυξημένες ανάγκες σε υγρά.

Επίσης είναι φυσιολογικό να έχετε πάρει ένα κιλό σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο, μερικές γυναίκες χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ιδίως αν υποφέρουν από ναυτίες.

12η

Ίσως πρέπει να κάνετε υπερηχογραφική εξέταση της αυχενικής διαφάνειας για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.

Αν υποφέρατε από πρωινές αδιαθεσίες, σε αυτή τη φάση θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Η λήψη δείγματος χοριακών λαχνών διενεργείται κατά την 11η εβδομάδα. Με την εξέταση αυτή διαπιστώνονται τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες και κληρονομικές ασθένειες.

13η

Εδώ τελειώνει το πρώτο τρίμηνο, με την ολοκλήρωση της ανάπτυξης των ζωτικών οργάνων και των βασικών σχηματισμών του παιδιού.

Η πιθανότητα αποβολής του εμβρύου έχει μειωθεί κατά 65%.

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.