facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το σώμα μου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης

Το σώμα μου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου πολλές από τις προηγούμενες ενοχλήσεις θα υποχωρήσουν. Θα αισθάνεστε και θα φαίνεστε ιδιαίτερα καλά. Επιτέλους, δείχνετε έγκυος!

Να περιμένετε ότι θα πάρετε 4 με 5 κιλά κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, από τα οποία τα 900 γραμμάρια αντιστοιχούν πραγματικά στο μωρό σας.

! 14η – 17η εβδομάδα

...Ο πλακούντας έχει σχηματιστεί πλήρως και αναλαμβάνει την παραγωγή ορμονών.

...Η πρωινή αδιαθεσία σε αυτή τη φάση έχει λογικά παρέλθει ως σύμπτωμα. Θα πρέπει να έχετε βρει και πάλι τον παλιό σας εαυτό.

...Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών επιδρούν στους ιστούς του δέρματος και των τριχών.

...Μπορεί να αισθανθείτε ακατάσχετη επιθυμία για κάποιες τροφές.

Ανά εβδομάδα...

14η

Μπορεί να έχετε ελαφρά δυσκοιλιότητα λόγω των αυξημένων επιπέδων προγεστερόνης, που επιβραδύνει την κίνηση των μυών του εντέρου. Η πίεση που ασκεί η διογκούμενη μήτρα σας επηρεάζει επίσης το έντερο και δυσχεραίνει την καλή λειτουργία του. Η απλούστερη λύση είναι να πίνετε περισσότερα υγρά και να τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες, φρούτα και λαχανικά.

15η

Ήδη ως τώρα θα πρέπει να έχετε παρατηρήσει ότι δυσκολεύεστε να κλείσετε το παντελόνι σας. Έφτασε λοιπόν ο καιρός να αγοράσετε ρούχα εγκυμοσύνης.

Θα σας μετρούν την αρτηριακή πίεση κάθε φορά που θα επισκέπτεστε το γιατρό σας. Μετά την 20ή εβδομάδα, αυτό θα γίνεται για να διαπιστωθούν εγκαίρως τυχόν συμπτώματα προεκλαμψίας.

16η

Η επόμενη προγεννητική εξέταση γίνεται κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Θα ακούσετε την καρδιά του μωρού να χτυπά με τη βοήθεια του υπερήχου. Μπορεί επίσης να γίνει αιματολογική εξέταση για τη διαπίστωση τυχόν συνδρόμου Down.

17η

Μπορεί να νιώσετε ένα φτερούγισμα στην κοιλιά. Είναι οι πρώτες κινήσεις του μωρού σας.

Η ανάγκη για συχνή διούρηση θα είναι λιγότερο έντονη αυτή την περίοδο.

! 18η – 22η εβδομάδα

...Παρατηρούνται συχνά αλλαγές στη χροιά του δέρματος - η θηλαία άλως, οι σπίλοι και οι φακίδες σκουραίνουν.

...Τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν πιο πυκνά, καθώς ο φυσικός κύκλος της τριχόπτωσης αναστέλλεται και δεν επανακάμπτει παρά μόνο μετά τη γέννα.

...Η αυξημένη ροή αίματος στο χώρο της λεκάνης, όπως και τα ευαίσθητα στήθη, αυξάνουν τις πιθανότητες για οργασμό κατά τη σεξουαλική πράξη.

...Τώρα μπορεί να νιώσετε την κορυφή της μήτρας σας κοντά στον ομφαλό σας.

 

Ανά εβδομάδα...

18η

Σε αυτό το στάδιο τα επίπεδα της ενέργειας σας έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά και πιθανόν η λίμπιντο σας να είναι αυξημένη. Τα οιστρογόνα προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή της λεκάνης και προκαλούν ταχύτερο και συχνότερο σεξουαλικό ερεθισμό. Η προσεκτική σεξουαλική επαφή είναι απόλυτα ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν όμως αισθάνεστε ανησυχία, καλύτερα να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

19η

Ο αυξημένος μεταβολισμός σας, όπως και η ροή του αίματος, ωφελούν τα νύχια σας.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν σε μερικές γυναίκες χλόασμα, δηλαδή φαιές κηλίδες στο δέρμα του προσώπου.

20η

Είναι ο καιρός για τον επόμενο έλεγχο.

Αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, θα αισθανθείτε το μωρό να κινείται μεταξύ της 20ής και της 24ης εβδομάδας.

Μεταξύ της 20ής και της 22ης εβδομάδας γίνεται υπέρηχος προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

21η

Μπορεί να παρατηρήσετε αυξημένη εφίδρωση λόγω της προσπάθειας που καταβάλλετε για να κουβαλήσετε το επιπλέον βάρος σας.

22η

Οι μαστοί σας πιθανόν να έχουν αρχίσει να στάζουν πύαρ, το πρώτο γάλα της γέννας. Τα φυμάτια του Montgomery παράγουν μια εφυγραντική ουσία που θα προστατεύει τις θηλές κατά την περίοδο του θηλασμού.

! 23η – 27η εβδομάδα

...Καθώς η ορμονική λειτουργία επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα, θα αισθανθείτε πιο χαλαρές και ευδιάθετες.

...Οι μύες της λεκάνης καταπονούνται, γεγονός που μπορεί να σας προκαλέσει ακράτεια ούρων, ιδίως όταν γελάτε ή βήχετε.

...Θα συσσωρεύεται λίπος στο στήθος και στη λεκάνη σας και τα παλιά σας ρούχα δε θα σας κάνουν πια.

...Η καρδιά και τα νεφρά σας υπερλειτουργούν.

 

Ανά εβδομάδα...

23η

Καθώς η κοιλιά σας διογκώνεται, επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Για μερικές γυναίκες αυτό σημαίνει δυσπεψία και ξινίλες στο στομάχι.

Για να ανακουφιστείτε από τις ξινίλες μπορείτε να τρώτε ελαφρά σνακ αντί για δύο ή τρεις μερίδες κανονικού φαγητού και, όποτε αυτό είναι δυνατόν, να κάνετε ένα μικρό περίπατο μετά το φαγητό. Θα σας βοηθήσει στην πέψη.

24η

Η επόμενη σας εξέταση μπορεί να γίνει αυτή την εβδομάδα.

Αν δεν έχετε ήδη αρχίσει να γυμνάζετε τους μυς της λεκάνης, μπορείτε να αρχίσετε τώρα, ώστε να δυναμώσουν εγκαίρως. Αρχίστε να σκέφτεστε το προσχέδιο του τοκετού σας.

25η

Καθώς η κοιλιά σας διογκώνεται περισσότερο και γίνεται όλο και πιο βαριά, μπορεί να αρχίσει να σας πονά η πλάτη σας, να νιώθετε πίεση στη λεκάνη και να παθαίνετε κράμπες στα πόδια. Πρόβλημα επίσης μπορεί να παρουσιαστεί με την αναπνοή, καθώς θα λαχανιάζετε όλο και πιο εύκολα. Πρέπει να προσέχετε τη στάση του σώματός σας και να ξεκουράζεστε αρκετά.

Θα πρέπει να έχετε κανονίσει ήδη τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Εκεί θα συναντήσετε και άλλες μέλλουσες μητέρες και θα γνωρίσετε ειδικούς που θα σας βοηθήσουν.

26η

Αν πρόκειται να κάνετε ραγάδες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται τώρα, στην περιοχή του στήθους και της κοιλιάς.

27η

Εδώ τελειώνει το δεύτερο τρίμηνο. Η κοιλιά σας είναι πλέον αρκετά διογκωμένη. Αυτό εξαρτάται από το ύψος σας και την κατασκευή του σώματός σας, από το αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, όπως και από την ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο.

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.