facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τα μωρά-βρέφη στο αυτοκίνητο

Ερώτηση από Χριστίνα (03.03.2020)

Καλημέρα σας,

έχουμε ένα πραγματικά τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε δίδυμα και δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με το αυτοκίνητο, ο μικρός κλαίει τόσο δυνατά και για αρκετή ώρα απ' όταν ήταν μωρό που μετά από κάμποση ώρα ξεσηκώνει και την μικρή, μπορούμε να μετακινηθούμε μόνο όταν κοιμούνται που κάνουν υπέροχο ύπνο στο αμάξι γιατί κουνάει και τους αρέσει. Υπάρχει όμως μεγάλο πρόβλημα όταν είναι ξύπνιοι, έχουμε προσπαθήσει με πολλά κόλπα να τους αλλάξουμε καρεκλάκια.. Τους έχουμε βάλει στο αμάξι του πεθερού μου να πάμε βόλτα να δούμε μήπως φοβούνται το δικό μας αμάξι επειδή είναι δίπορτο. Έχουμε δοκιμάσει να τραγουδάμε και εγώ και ο μπαμπάς τους την "κουκουβάγια" που έκανε "κου κου βα" για να φτάσουμε κάπου πάλι με κλάματα και υστερίες τελικά. Δεν έχει πιάσει τίποτα από τα κόλπα μας, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά πραγματικά. Ο ένας ξεσηκώνει τον άλλο και κλαίνε και οι δύο μαζί στο αυτοκίνητο. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω απάντηση σας. Ευχαριστώ

Απάντηση από ψυχολόγο (04.03.2020)

Αγαπητἠ αναγνώστρια Χριστίνα

Να σας ζήσουν τα δίδυμα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση σας διότι θεωρὠ πολύ γονείς ζούν ανάλογες καταστάσεις όταν θα μετακινηθούν και ιδιαίτερα σε κάποια μακρινή απόσταση. Θα με βοηθούσε να γνώριζα την ηλικία τους αλλά από τον τίτλο 'μωρά-βρἐφη' θα υποθέσω πως είναι κάτω του ενός έτους.

Αφού έχετε ήδη αλλάξει τα καθίσματα αυτοκινήτου και δεν είδατε προκοπή προτείνω τα εξής::

  1. Ελέγξετε μήπως υπάρχει κάποια δυσανεξία στον μικρό. Αν ταράζεται από την κίνηση προσπαθείστε να μην τον ταϊζετε πριν την αναχώρηση σας.
  2. Ελέγξετε αν υπάρχει διαφορά στην αφαίρεση του head rest -πολλοί γονείς προτείνουν ότι όταν αφαιρούν το μαξιλαράκι από το κάθισμα είναι περισσότερο αναπαυτικό (αυτό δεν έχει σχέση με την ασφάλεια του καθίσματος).
  3. Πείτε στα παιδιά τί πρόκειται να κάνετε και που θα πάτε. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους δίνει μία σιγουριά να γνωρίζουν που και τί πρόκειται να συμβεί. Άρα προειδοποιήστε τους για το ταξίδι ή έξοδο (κι ας είναι πολύ μικρά ακόμη).
  4. Από το μαιλ σας αισθάνομαι πως είστε αρκετά ενήμερη και οργανωμένη και πιθανόν να έχετε επιχειρίση την επόμενη πρόταση: να έχετε κάποια ενδιαφέρουσα παιχνίδια για το ταξίδι, π.χ. παιχνίδια με ήχους ή εικόνες (ένα όχημα πυροσβεστικό με ήχο και φως). Αν μπορεί το παιδί να πιάσει αντικείμενα με τα χέρια του θα μπορεί να αυτοαπασχοληθεί.
  5. Αν ακούτε μουσική στο σπίτι και αναγνωρίζετε κάποιο τραγούδι που τους αρέσει ίσως να του βοηθήσει να το ακούει μέσα στο αυτοκίνητο.
  6. Βάλτε καθρεφτάκια στο πίσω κάθισμα-πολλά βρέφη τους αρέσει να κοιτούν τον εαυτό τους και χαλαρώνουν.
  7. Να προγραμματίζεται την έξοδο γύρω στην ώρα του ύπνου τους αν είναι δυνατόν.
  8. Αν μπορείτε, να κάνετε μικρές στάσεις.
  9. Πολλοί γονείς αγοράζουν DVD Player αλλά αυτό ίσως βοηθήσει όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγαλύτερα και οι αποστάσεις μακρινές.
  10. Χρειάζεται να σεβαστούμε και τις αντιδράσεις ενός βρέφους που δεν του αρέσει να του χαλάνε την ρουτίνα-δεν έχει επιλογή να μείνει στο σπίτι στην άνεση του οπότε να είμαστε λίγο ανεκτικοί στο ξέσπασμα του όσο υπερβολικό κι αν το θεωρούμε.

Πριν την περίοδο της νηπιακής ηλικίας πολλά βρέφη δυσκολεύονται με αποστάσεις στο αυτοκίνητο ακόμη κι αν αυτές είναι κοντινές. Και εγώ ταλαιπωρήθηκα με αυτό το θέμα και το διαχειρίστηκαμε κάνοντας πολλές στάσεις (π.χ. δεκάλεπτες) και σχεδιάζοντας π.χ. τα ταξίδια μας γύρω από την ώρα του ύπνου. Για καθημερινές δουλειές έφευγα αρκετά νωρίς περίπου 1 ώρα μετά το πρωϊνό όσο ήταν σε καλή διάθεση το μωρό. Αναγνωρίζω πως φτάνει κανείς στο σημείο να μην θέλει να βγει έξω γιατί δεν αντέχει ότι θα ακολουθήσει όμως μείνετε ήσυχη δεν θα διαρκέσει αυτό για πολύ καιρό ακόμη. Όσο μεγαλώνει το βρέφος ταυτόχρονα αυξάνονται οι δεξιότητες και η περιέργεια τους πράγμα που βοηθάει στην αυτοαπασχόληση τους έστω και μέσα στο αυτοκίνητο.

Στην φάση που είστε τώρα θα δοκιμάσετε διάφορα και θα δείτε τί δουλεύει για το δικό σας παιδί. Απ' ότι κατάλαβα η κόρη είναι πιο ευέλικτη και ίσως κάποια από τις ανώτερες προτάσεις να την στηρίξουν να αυτορυθμίσει το κλάμα της όταν ξεσπά ο αδελφός της. Είναι προσωρινό και θα περάσει. Φρόντιστε να έχετε λίγο χρόνο σαν ζευγάρι μαζί και να μην αφήσετε τις αντιδράσεις τους να επηρεάσουν την διάθεση σας η οποία επηρεάζει σημαντικά εκείνους και ιδιαίτερα ένα παιδί που ήδη αντιδρά με έντονο κλάμα. Διαχειριστείτε το κλάμα του βρέφους με ήπιο τόνο φωνής και βεβαιότητας. Όταν έχει ξεφύγει η κατάσταση στην διάρκεια της κίνησης δεν μπορείς να κάνεις κάτι παρά να βοηθήσεις το παιδί να ρυθμίσει πλέον τα έντονα συναισθήματα που βιώνει, π.χ. τον θυμό και την εκδήλωση του, το κλάμα. Γλυκά λογάκια με ήπιο τόνο και αγκαλίτσες όταν φτάσετε στον προορισμό.

Σας εὐχομαι να τα χαρείτε και να είστε πάντα αγαπημένοι.