facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Συνηθισμένα μικροπροβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας

Συνηθισμένα μικροπροβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας

Συνηθισμένα μικροπροβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας

Το σώμα σας έχει πολλά πράγματα να κάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καμιά φορά οι αλλαγές που συμβαίνουν θα σας προκαλέσουν εκνευρισμό και ενόχληση και σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να σας κάνουν να ανησυχήσετε.

Σπάνια υπάρχει λόγος για ανησυχία, αλλά εάν υπάρχει κάτι που σας κάνει να ανησυχείτε, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, εμπιστευτείτε την κρίση σας και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αμέσως.

Παρακάτω αναφέρονται οι αλλαγές που θα παρατηρήσετε και οι αιτίες τους – όπου είναι γνωστές – καθώς και προτάσεις για το πως θα τις αντιμετωπίσετε.

Πόνος στη μέση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι σύνδεσμοι γίνονται πιο μαλακοί και τεντώνονται για να σας προετοιμάσουν για τον τοκετό. Αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στο κάτω μέρος της μέσης και την λεκάνη, προκαλώντας πόνο. Καθώς μεγαλώνει το μωρό, η κοιλότητα στο κάτω μέρος της μέσης μεγαλώνει, προκαλώντας έτσι πόνο.

Για να αποφύγετε τον πόνο στη μέση:

 • Αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη
 • Λυγίστε τα γόνατά σας και κρατήστε τη μέση σας ίσια όταν σηκώνετε ή μαζεύετε κάτι από το πάτωμα
 • Εάν πρέπει να κουβαλήσετε κάτι βαρύ, κρατήστε το κοντά στο σώμα σας
 • Να φοράτε ίσια παπούτσια καθώς αυτά βοηθούν να μοιραστεί το βάρος
 • Προσπαθήστε να δουλεύετε σε επιφάνεια αρκετά ψηλή ώστε να μη σκύβετε
 • Εάν κουβαλάτε ψώνια, τότε προσπαθήστε να μοιράσετε το βάρος σε δυο σακούλες
 • Καθίστε με την πλάτη σας ίσια και φροντίστε να στηρίζεται σωστά

Ένα σκληρό στρώμα μπορεί να εμποδίσει τους πόνους και να σας ανακουφίσει. Εάν το στρώμα σας είναι μαλακό, μπορείτε να τοποθετήσετε μια σανίδα από κάτω για να γίνει πιο σκληρό.

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει, όπως και ένας κορσές στήριξης – ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε έναν φυσιοθεραπευτή στο νοσοκομείο. Αυτός ή αυτή θα μπορέσει να σας δώσει κάποιες συμβουλές και να σας προτείνει κάποιες βοηθητικές ασκήσεις.

Εάν κατά τη διάρκεια της γέννας ή μετά, έχετε πόνο στους γοφούς, τη βουβωνική χώρα, χαμηλά στην κοιλιά και εσωτερικά στους μηρούς και έχετε δυσκολία στο περπάτημα ή στο να ανέβετε σκάλες, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας. Αυτό το κενό στην ηβική σύμφυση εμφανίζεται φυσικά κατά τη γέννα, για να επιτραπεί η διέλευση του κεφαλιού του μωρού. Αυτή η πάθηση, αν παραμείνει, ονομάζεται Δυσλειτουργία Ηβικής Σύμφυσης (SPD). Επηρεάζει λίγες γυναίκες αλλά η πρόωρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία θα βοηθήσει να μειωθεί ο πόνος και να αποφευχθεί η μακροχρόνια ενόχληση.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να έχετε δυσκοιλιότητα πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας. Θα βοηθήσει εάν:

 • Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει πολλές ίνες με τροφές όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά και όσπρια, όπως φασόλια και φακές,
 • Κάνετε ασκήσεις τακτικά για να κρατήσετε τους μυς σας γερούς,
 • Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό,
 • Αποφύγετε τα χάπια σιδήρου εάν σας προκαλούν δυσκοιλιότητα – ρωτήστε τον γιατρό σας εάν μπορείτε να τα σταματήσετε ή να τα αλλάξετε. Εάν όχι, τότε θα πρέπει να συνηθίσετε τη δυσκοιλιότητα.

Κράμπες

Η κράμπα είναι ένας ξαφνικός, οξύς πόνος, που εμφανίζεται συνήθως στους μυς της κνήμης ή των ποδιών. Εμφανίζονται συνήθως το βράδυ, αλλά κανείς δεν ξέρει τι την προκαλεί. Συνήθως βοηθάει εάν τραβήξετε τα δάχτυλά σας δυνατά προς τον αστράγαλό σας ή εάν τρίψετε γρήγορα τον μυ. Τακτική και ήπια γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά στους αστραγάλους και στα πόδια, θα βελτιώσει την κυκλοφορία και μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση κράμπας.

Εκροή από το στήθος

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια εκροή από το στήθος. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Παρόλα αυτά, δείτε τον γιατρό ή την μαία σας εάν εμφανιστεί αίμα.

Λιποθυμία

Οι έγκυες γυναίκες συχνά έχουν τάση λιποθυμίας. Αυτό συμβαίνει όταν δεν πάει αρκετό αίμα στον εγκέφαλο και έτσι τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν. Αυτή η λιποθυμία είναι πιο συνήθης στην εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας. Είναι πιθανό να νιώσετε λιποθυμία εάν σταθείτε όρθια για ώρα ή σηκωθείτε απότομα όταν κάθεστε ή μετά από ένα ζεστό μπάνιο. Συμβαίνει συχνά όταν ξαπλώνετε ανάσκελα.

 • Προσπαθήστε να σηκώνεστε αργά όταν κάθεστε ή ξαπλώνετε
 • Εάν έχετε τάση λιποθυμίας όταν στέκεστε όρθια, βρείτε αμέσως κάπου να καθίσετε και θα περάσει. Εάν επιμείνει, ξαπλώστε στο πλάι.
 • Εάν νιώθετε λιποθυμία όταν είστε ξαπλωμένη, γυρίστε στο πλάι. Είναι καλύτερο να μην ξαπλώνετε ανάσκελα κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Νιώθοντας ζέστη κατά την εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα νιώθετε περισσότερη ζέστη από ότι συνήθως. Αυτό συμβαίνει λόγω των ορμονικών αλλαγών και της αύξησης της παροχής αίματος στο δέρμα. Θα ιδρώνετε περισσότερο. Θα σας βοηθήσει εάν:

 • Φοράτε ελαφριά ρούχα κατασκευασμένα από φυσικές ίνες, καθώς αυτά είναι περισσότερο απορροφητικά και «αναπνέουν» περισσότερο από τα συνθετικά
 • Κρατήστε το δωμάτιο σας δροσερό – σκεφτείτε τη χρήση ανεμιστήρα
 • Να πλένεστε συχνά για να διατηρείστε φρέσκια

Πονοκέφαλοι

Ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι έχουν συχνούς πονοκεφάλους. Μια σύντομη βόλτα μαζί με τακτική ξεκούραση και χαλάρωση μπορεί να σας βοηθήσει. Παρόλο που καλό θα ήταν να αποφύγετε τα φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ένα χάπι παρακεταμόλης δεν θεωρείται επιβλαβές.

Εάν υποφέρετε από δυνατούς πονοκεφάλους, πείτε το στον γιατρό ή την μαία σας, για να σας συμβουλέψουν. Οι έντονοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι σημάδι υψηλής πίεσης του αίματος.

Δυσπεψία και καούρα

Η δυσπεψία, δημιουργείται εν μέρει λόγω των ορμονικών αλλαγών και αργότερα λόγω της μήτρας που μεγαλώνει και ασκεί πίεση στο στομάχι. Εάν υποφέρετε από δυσπεψία:

 • Δοκιμάστε να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά
 • Καθίστε ίσια όταν τρώτε, έτσι μειώνεται η πίεση που ασκείται στο στομάχι
 • Αποφύγετε ορισμένα φαγητά που σας ενοχλούν, όπως τηγανητά ή καυτερά, αλλά βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά.

Η καούρα είναι κάτι περισσότερο από δυσπεψία. Είναι ένας δυνατός, φλογερός πόνος στο στήθος. Προκαλείται από τη βαλβίδα μεταξύ του στομαχιού σας και του σωλήνα που οδηγεί στο στομάχι, ο οποίος χαλαρώνει κατά την εγκυμοσύνη, για να περνάει το οξύ του στομαχιού μέσα στο σωλήνα. Για να αποφύγετε την καούρα μπορείτε:

 • Να κοιμάστε με το κεφάλι υπερυψωμένο – προσπαθήστε να έχετε το κεφάλι σχετικά ψηλά ή να χρησιμοποιείται πολλά μαξιλάρια
 • Να πίνετε ένα ποτήρι γάλα – έχετε ένα δίπλα στο κρεβάτι σας σε περίπτωση που ξυπνήσετε με καούρα το βράδυ
 • Αποφύγετε το φαγητό ή το ποτό μερικές ώρες πριν πέσετε για ύπνο
 • Ζητήστε συμβουλές από τον γιατρό σας
 • Μην χρησιμοποιείτε ταμπλέτες αντιοξέος ή κάποιο μείγμα πριν ελέγξετε ότι είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη.

Φαγούρα

Η ήπια φαγούρα είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη, λόγω της αυξημένης παροχής αίματος στο δέρμα. Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, το δέρμα της κοιλιάς τεντώνεται με αποτέλεσμα να προκαλείται φαγούρα. Τα άνετα ρούχα μπορούν να βοηθήσουν.

Παρόλα αυτά, η φαγούρα μπορεί να είναι σημάδι ενός σοβαρότερου προβλήματος που ονομάζεται μαιευτική χολόσταση. Εάν η φαγούρα γίνει πιο έντονη ή εμφανίσετε ίκτερο (κιτρίνισμα του άσπρου των ματιών και του δέρματος), δείτε τον γιατρό σας. Η φαγούρα που συνδυάζεται με εξάνθημα μπορεί επίσης να χρειαστεί θεραπεία εάν είναι σοβαρή.

Ρινική αιμορραγία

Η αιμορραγία της μύτης είναι αρκετά συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη λόγω των ορμονικών αλλαγών. Η αιμορραγία της μύτης είναι συνήθως μικρής διάρκειας αλλά μπορεί να είναι βαριά. Για να σταματήσετε την αιμορραγία, πιέστε τις πλευρές της μύτης σας, με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας μαζί για δέκα λεπτά. Εάν δεν σταματήσει η αιμορραγία επαναλάβετε για άλλα δέκα λεπτά. Από τη στιγμή που δεν χάνετε πολύ αίμα, δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Φυσήξτε απαλά τη μύτη σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τα δυνατά φτερνίσματα. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η μύτη σας είναι πιο μπουκωμένη από ότι συνήθως.

Συχνοουρία

Η συνεχή ανάγκη να ουρήσετε είναι από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Κάποιες φορές συνεχίζει καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης η συχνοουρία είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί το κεφάλι του μωρού στην κύστη.

Εάν σηκώνεστε τα βράδια για να πάτε στην τουαλέτα, μπορείτε να ελαττώσετε την ποσότητα των υγρών που πίνετε νωρίς το βράδυ αλλά να σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ορισμένες γυναίκες βρίσκουν ότι τους βοηθάει να κουνιούνται μπρος πίσω όταν βρίσκονται στην τουαλέτα. Αυτή η μέθοδος μειώνει την πίεση της μήτρας στην κύστη και έτσι αδειάζει σωστά. Έτσι δεν θα χρειαστεί να ξαναπάτε στην τουαλέτα τόσο σύντομα.

Εάν έχετε πόνους ή αίμα όταν ουρείτε, μπορεί να έχετε κάποια μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία. Πίνετε πολύ νερό για να αραιώσετε τα ούρα σας και να μειωθεί ο ερεθισμός. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας μέσα σε 24 ώρες.

Κάποιες φορές οι έγκυες αδυνατούν να κρατήσουν μικρές ποσότητες ούρων ή μια μικρή διαρροή όταν βήχουν, φτερνίζονται ή γελάνε ή όταν κάνουν απότομες κινήσεις ή απλά σηκώνονται από το κάθισμα. Αυτό μπορεί να είναι προσωρινό λόγω της χαλάρωσης των μυών της πυελικής κοιλότητας, που ετοιμάζονται για τη γέννα.

Το αναπτυσσόμενο μωρό θα αυξήσει την πίεση που ασκείται στην κύστη. Εάν αυτό σας προβληματίζει, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για να τονώσετε τους μυς της πυελικής κοιλότητας.


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.