facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ μετά τον τοκετό

Σεξ μετά τον τοκετό

Το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό θα αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή. Να έχετε στο μυαλό σας ότι ο χρόνος που απαιτείται για την επάνοδο στο σεξ είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα.

Τα συνήθη προβλήματα

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τομή στον κόλπο και τους γύρω μυς, για να μπορέσει να βγει το κεφάλι του μωρού. Η ραφή της αιδοιοτομής κάνει συχνά τη σεξουαλική πράξη επώδυνη.
  • Επιπλέον, στον τοκετό συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές  και η γυναίκα δέχεται συναισθηματικές πιέσεις.
  • Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αναιμία, υπερβολική κόπωση ή κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική επιθυμία τους.
  • Τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό, η γυναίκα συχνά αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο νεογέννητο και τα μητρικά της καθήκοντα την αφήνουν ξάγρυπνη τις νύχτες. Όλες αυτές οι δραστηριότητες της αφήνουν ελάχιστη ενέργεια για οτιδήποτε άλλο.

Η επάνοδος στο σεξ

Ο χρόνος που απαιτείται για την επάνοδο στο σεξ είναι διαφορετικός για κάθε γυναίκα.

Πειραματιστείτε προσεκτικά, για να ανακαλύψετε με ποιον τρόπο μπορείτε να χαρείτε μαζί με το σύντροφό σας το σεξ. Πολλές γυναίκες, λίγες ημέρες μετά τη γέννα, θέλουν να έχουν οργασμό. Άλλωστε το σεξ βοηθά τη μήτρα τους να επανέλθει πιο γρήγορα στη φυσιολογική της κατάσταση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, αν επιχειρήσετε να κάνετε έρωτα 10 με 14 ημέρες μετά τον τοκετό. Η πρώτη φορά θα είναι ίσως δύσκολη, αλλά αξίζει τον κόπο να το αποτολμήσετε, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί γρηγορότερα η ερωτική σας ζωή. Προς το παρόν, η ιατρική συμβουλή παραμένει ότι η μέση γυναίκα θα πρέπει να έρθει σε σεξουαλική επαφή μετά από έξι εβδομάδες. Γενικά, οι γυναίκες ανακτούν την ερωτική τους επιθυμία μέσα σε δύο μήνες από τον τοκετό.

Εάν η λίμπιντό σας δεν επιστρέψει, θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν γιατρό.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα οι θεραπείες ορμονών  για την αύξηση της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας. Από το 2012, το μοναδικό φάρμακο στην αγορά  είναιτο Intrinsa, που είναι ένα αυτοκόλλητο δέρματος με τεστοστερόνη. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που  μόλις γέννησαν. Προς το παρόν, έχει ένδειξη για τις γυναίκες που αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες  και οι οποίες λαμβάνουν οιστρογόνα. Δυστυχώς, το Viagra και τα άλλα φάρμακα δεν έχουν μέχρι σήμερα αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν τις νέες μητέρες που έχουν δυσκολία με το σεξ.

Σαββούλα Μάλλιου
Γράφτηκε από: Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: sevvimalliou@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.