facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πως να κάνω το μωρό μου να μην θέλει μόνο εμένα

Ερώτηση από Xamogelaki (4.5.2018)

“Καλησπέρα, Το μωρό μου είναι τεσσάρων μηνών και έχει προσκολληθεί πάνω μου..δεν θέλει κανέναν άλλο, πολλές φορές ούτε καν το μπαμπά της.. έχει περάσει 2 μήνες στο νοσοκομείο..θέλω όμως να αρχίσει να μένει λίγο και στις γιαγιάδες γιατί σε πολύ λίγο θα επιστρέψω στη δουλειά..πως θα το πετύχω αυτό; με αγχώνει πολύ... ”

Απάντηση από ψυχολόγο (4.5.2018)

“Καλησπέρα Xamogelaki.

Δεν μπορώ να σας κρύψω πως με προβληματίζει λιγάκι η ερώτηση σας και αυτό διότι ζητάτε κάτι που πάει κόντρα στη φύση του νεογνού.

Το νεογνό σας είναι αρκετά μικρό για να θέλει οποιονδήποτε άλλο εκτός εσάς και μάλιστα αν πέρασε 2 μήνες από τον ήδη μικρό χρόνο ζωής της σε νοσοκομείο. Είναι προφανές πως σας χρειάζεται και δικαιολογημένα θέλει την μαμά και όχι τον μπαμπά ή της γιαγιάδες. Κανένας δεν θα μπορέσει να σας αντικαταστήσει.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το πρώτο έτος ζωής είναι το πιο κρίσιμο από τα 3 πρώτα χρόνια ενός παιδιού. Αυτή είναι η περίοδος που σχηματίζεται και διαμορφώνεται η σχέση με την μητέρα. Αυτή η σχέση θα είναι είτε μια σχέση εμπιστοσύνης όπου το μωρό θα νιώσει ότι την αγαπούν, την ενθαρρύνουν, της δίνουν το χρόνο για να χτιστεί η αυτοπεποίθεση της, να νοιώθει ικανή ή θα είναι μια περίοδος όπου το μωρό θα νοιώθει πως δεν της δίνουν αυτό που χρειάζεται, πως δεν νοιώθει καλά για τον εαυτό της, πως δεν την αγαπούν και έτσι θα έχει χτιστεί η αμφιβολία περί του εαυτού της.

Αναγνωρίζω το άγχος που έχετε, που θέλετε να πάτε στην μισθωτή εργασία και να ισορροπήσετε τις υποχρεώσεις σας με την μητρότητα. Όμως χρειάζονται μικρά και σταθερά βήματα και όχι ακραίες πράξεις. Είναι σίγουρο πως το μωρό σας θα είναι αναστατωμένο όταν θα λείψετε - είναι απολύτως φυσιολογικό ένα μωρό να είναι προσκολλημένο στην μητέρα του και δεν υπάρχει κάποια συνταγή για να κάνουμε ένα μωρό να μην θέλει την μαμά της.

Μπορώ να κάνω δύο προτάσεις:

  1. Προτείνω οι γιαγιάδες να έρχονται στο δικό σας χώρο όσο καιρό θα είστε ακόμη σπίτι και να είστε μαζί οι τρεις σας, πράγμα που θα βοηθήσει την μικρή να εξοικειωθεί μαζί τους υπό την παρουσία σας. Να σας βοηθάνε με την φροντίδα της (μπάνιο, αλλαγή πάνας κτλ) και να συμμετέχει στην ανατροφή και ο μπαμπάς ώστε να εξοικειωθεί και μαζί του η μικρούλα.
  2. Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσατε να επεκτείνετε την άδεια μητρότητας έστω μέχρι η κόρη σας να κλείσει το πρώτο έτος ώστε να καλλιεργήσετε την σχέση σας και να της δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται μαζί σας.

Δεν ξέρω αν είναι η απάντηση που περιμένατε αλλά είμαι στην διάθεση σας στο 6986775642, αν θέλετε να τα πούμε οι δυο μας. Να την χαίρεστε και πάντα δυνατές/γερές να είστε και οι δυο σας.