facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πως θα αφήσω το μωρό να επιστρέψω στη δουλειά;

Ερώτηση από Μαρία (28.01.2022)

Τι θα βοηθήσει; Το παιδί μου 10 μηνών θέλει μόνο εμένα, τι να κάνω που πρέπει να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Απάντηση από ψυχολόγο (02.02.2022)

Καλημέρα Μαρία.

Κατ' αρχάς, να σας ζήσει το μωράκι και εύχομαι να είστε δυνατή που αναλαμβάναται το πολύτιμο ρόλο του γονέα.

Η περίοδος του πρώτου χρόνου ζωής είναι πολύ τρυφερή και χρειάζεται αρκετή στοργή, υπομονή και επιμονή για να έχουμε ένα υγιής συναισθηματικά μωρό. Ψυχολογικά αλλά και συναισθηματικά, ο πρώτος χρόνος ανάπτυξεις είναι ραγδαίος. Το βρέφος στους 10 μήνες μπορεί να μπουσουλάει, να κρατάει αντικείμενα, προσπαθεί να μιλήσει και γενικότερα, είναι εκφραστικό. Περισσότερο από ποτέ, σ΄αυτόν τον χρόνο αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη μεταξύ βρέφος-μητέρας, και γι' αυτόν τον απολύτως φυσιολογικό λόγο, το μωρό σας δεν θέλει κανέναν παρά εσάς.

Δεν θα σας κρύψω το γεγονός πως δεν μπορείται να κάνετε πολλά για να μην θέλει το μωρό την μητέρα του σ΄ αυτήν την ηλικία. Αναγκαστικά, λόγω επιστροφής στην εργασία σας, θα αποχωριστείτε το μωράκι με ότι αυτό συνεπάγεται,  δηλαδή, το έντονο κλάμα του, την ευερεθιστότητα του, τις ενοχές και την στενοχώρια σας. Αναγκαστικά, το μωρό θα συνηθίσει την απουσία σας αλλά και την επιστροφή σας. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε είναι όταν θα είστε στο σπίτι μαζί με το μωρό, να του παρέχεται την απόλυτη συγκέντρωση σας, θα το φροντίζεται κανονικά με την αγάπη και την στοργή σας, θα του μιλάτε και θα του λέτε πόσο η μαμά τον αγαπάει, θα παίζεται μαζί τα κατάλληλα παιχνίδια της ηλικίας, θα φροντίζετε την ρουτίνα του ύπνου του (μπάνιο, φαγητό, αγκαλίτσες, βιβλίο) σε κάθε ευκαιρία που είστε μαζί.

Σιγά σιγά θα συνηθίσει τους υπόλοιπους ανθρώπους στην ζωή του (π.χ. γιαγιά, βρεφονηπιακόμους κτλ) αρκεί και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του να εκφράζουν στοργή, φροντίδα, αγάπη, κατανόηση γιατί είναι μόλις 10 μηνών και φυσικά θέλει την μαμά του!

 

Να είστε δυνατή, γερή και ευτυχισμένη,

Χρυσάνθη