facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πρόβλημα με την έφηβη κόρη μου

Ερώτηση από Mommy (23.05.2022)

Καλησπέρα σας. Ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορώ να διαχειριστώ ένα θέμα με την έφηβη κόρη μου. Πάει καράτε με την φίλη της και φαίνεται ότι ο δάσκαλος ασχολείται μόνο με το άλλο παιδί (γνωριζόταν από παλιά με την οικογένεια του άλλου παιδιού). Δεν ασχολείται καθόλου. Είναι ορατό αυτό και φαίνεται ότι την στενοχωρεί την κόρη μου αλλά δεν θέλει να φύγει από τη σχολή και να το πω δεν θα καταλάβει ο δάσκαλος είναι σίγουρο. Εγώ πώς μπορώ να το διαχειριστώ;
Και ήθελα να πηγαίνει για να χαλαρώνει στη σχολή και όχι να στεναχωριέται. Ήδη δέχεται από το σχολείο της ανταγωνισμό από παιδιά. Είναι ένα παιδί που προσπαθεί ό,τι κάνει να το κάνει πολύ καλά και δεν θέλει να τα παρατήσει. Αλλά επηρεάζεται ψυχολογικά. Και εκτός αυτού, επειδή είναι επαρχία, δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Η απάντηση από ψυχολόγο (23.05.2022)

Αγαπητή Mommy,

Είναι πολύ ενοχλητικό όταν συμβαίνει αυτό και μας πιάνετε η καρδιά. Εκεί που θέλουμε να στηρίξουμε το παιδί μας ενθαρρύνοντας το να συμμετέχει σε δραστηριότητες, και μάλιστα στην επαρχία που όπως αναφέρατε είναι περιορισμένες οι επιλογές, μας δημιουργούν ψυχολογικό θέμα.  

Όσο και να πιστεύεται πως μια επικοινωνία με τον δάσκαλο δεν θα βοηθούσε, προτείνω να το προσπαθήσετε- χωρίς να αναφέρετε την ενασχόληση του με την φίλη της κόρης σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να τον ενημερώσετε πως θέλετε να μιλήσετε για την πρόοδο της κόρης σας. Και έτσι τον αναγκάζεται εσείς να ασχοληθεί μαζί της ώστε να σας κράτα ενήμερη.

Καλό θα ήταν να κάνετε και μια κουβέντα με την κόρη σας για να μάθετε την δική της οπτική. Τι την ενδιαφέρει: ο χρόνος στο καράτε με την φίλη της ή που η φιλενάδα είναι η χαϊδεμένη ή που πληρώνετε μαθήματα καράτε κ δεν κάνει ο άλλος την δουλειά του;

Είτε αποφασίσετε να του μιλήσετε είτε όχι, είναι σημαντικό να περάσετε το μήνυμα πως δραστηριότητες κάνουμε για διασκέδαση και τίποτε άλλο.

Προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά στοιχεία της κόρης σας και να της τα θυμίζετε ώστε να την ενθαρρύνεται και να βελτιώνει την αυτοεκτίμηση της. Ρωτήστε την τί σημαίνει για εκείνην η έλλειψη προσοχής του. Ότι δεν είναι καλή;  'Ότι δεν έχει αξία; Τί σκέψεις περνάν από το νου της κόρης σας για να στενοχωριέται; Είναι ωφέλιμο να μάθουμε τις απαντήσεις ώστε να αποφύγουμε τις αβάσιμες απογοητεύσεις.

Θα επιμείνω στην συζήτηση με τον δάσκαλο. Για να έχει σχολή καράτε θα είναι επαγγελματίας και θα έχει πάρει άδεια να δουλεύει με ανήλικους, πράγμα που τον βάζει σε θέση να δίνει λόγο στους γονείς.

 Μην διστάζετε να εκφράσετε τις δικές σας παρατηρήσεις και ανησυχίες στον δάσκαλό. Ξεκινήστε με, "Μ' ενδιαφέρει να μάθω πως τα πάει η κόρη μου. Έχετε λίγο χρόνο;"

Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Καλή συνέχεια κ πρόοδο.