facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πεσμένη ψυχολογία στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ερώτηση από Mary k (20.02.2021)

Καλησπέρα σας! Πριν από λίγες εβδομάδες μάθαμε πως θα αποκτήσουμε το 2ο παιδάκι μας, πολύ χαρούμενο γεγονός για εμάς το θέλαμε πολύ! Τώρα είμαι στην 9η εβδομάδα. Στην αρχή όλα πολύ καλά και η διαθεση και όλα μέχρι που άρχισαν οι ναυτίες και οι εμετοί πριν από 3 εβδομάδες. Ταλαιπωρούμαι όσο έχει να κάνει σωματικά από αυτό αλλά έχω μια πτώση στην διαθεση μου κάτι που δεν το έχω ξαναπάθει γενικά ούτε και στην πρώτη μου εγκυμοσύνη... Νιώθω μεγάλη σωματική εξάντληση παρόλο που έχω πολύ βοήθεια και από τον άντρα μου και από τους γονείς μου. Δεν έχω όρεξη να κάνω τίποτα να πάω πουθενά ακόμα και να παίξω με το παιδάκι μου (2 ετών), αισθάνομαι κουρασμένη... Πολλές φορές θέλω να κάθομαι σε ένα δωμάτιο μόνη μου για να ξεκουραστώ και με πιάνουν τα κλάματα χωρίς λόγο και αιτία... Βλέπω τα άπλυτα πιάτα κλαίω... Βλέπω την στίβα με τα ασιδέρωτα ρούχα κλαίω.. κάνω εμετό κλαίω.... Νιώθω τύψεις που δεν ασχολούμαι όσο πριν την εγκυμοσύνη με το παιδάκι μου... Και μπορώ να πω ότι νευριάζω λίγο εύκολα σε σχέση με πριν... Φαντάζομαι παίζουν ρόλο και οι ορμονικές αλλαγές αλλά δεν ξέρω τι να κάνω... Δεν έχω μιλήσει σε κάποιον για να μην τους ανησυχήσω όταν είμαι με την οικογένεια μου συγκρατούμαι και ξεχνιέμαι, όταν όμως είμαι μόνη μου με την μικρή πολλές φορές έρχονται όλες αυτές οι σκέψεις και τα άσχημα συναισθήματα... Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να είμαι στεναχωρημένη αλλά πολλές φορές είμαι... Υπάρχουν και καλές μέρες αλλά περισσότερο κακές... Σίγουρα επηρεάζομαι και από τις ζαλάδες γιατί δεν έχω ούτε όρεξη να φάω η να μαγειρέψω αλλά νιώθω πως πρέπει κάτι να κάνω γιατί φοβάμαι πως θα στεναχωρήσω και το παιδάκι μου... θα χαρώ πολύ να μου δώσετε κάποια συμβουλή για το πώς να το αντιμετωπίσω όλο αυτό και να βρω και πάλι τον εαυτό μου... Ευχαριστώ!

Απάντηση από ψυχολόγο (21.02.2021)

Αγαπητή Mary k

Συγχαρητήρια για την νέα σας εγκυμοσύνη. Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για την ίδια γυναίκα. Πράγματι από αυτά που αναφέρετε ως προς την αλλαγή της διάθεσης (π.χ. κλάμα, ευερεθιστότητα, εξάντληση) ευθύνονται οι βιολογικές αλλαγές του σώματος, π.χ. τις ορμόνες. Η διάθεση επηρεάζεται σχεδόν πάντοτε από τις σκέψεις μας. Η σκέψη είναι μία ιδέα, μία εικόνα, ένα σενάριο στο νου μας. Για παράδειγμα, βλέπετε τα άπλυτα πιάτα / ασιδέρωτα ρούχα. Αντιδράτε κλαίγοντες. Ενδοιάμεσα σ΄αυτό που βλέπετε και αντιδράτε υπάρχει κάτι που σκεφτήκατε. Έχετε προσέξει τί σκέψεις κάνετε; Αν οι σκέψεις που έχετε είναι αρνητικές, π.χ. του τύπου "Ωχ πως θα τα πλύνω...είμαι κουρασμένη δεν μπορώ να κάνω τίποτα...θα βρωμίσουμε" κτλ...είναι σίγουρο θα σας καταβάλει η ανικανότητα, η απελπισία και μία σειρά αρνητικών αντιδράσεων.

Για να βελτιώσετε την διάθεση σας πρέπει να πάρετε τον έλεγχο των σκέψεων σας. Προσπαθείστε να αποκτήσετε χρήσιμες σκέψεις. Χρήσιμες σκέψεις είναι, για παράδειγμα: Είμαι μόλις 2 μηνών έγκυος. Δεν μπορώ να περιμένω πολλά από τον εαυτό μου" ή "Στο 2ο τρίμηνο θα υποχωρίσουν οι εμετοί/ναυτίες και θα έχω περισσότερη ενέργεια" ή ¨Μπορώ να διαβάσω ένα παραμύθι πριν τον μεσημεριανό ύπνο στο παιδί μου και να ξεκουραστούμε μαζί". Μία τέτοια σκέψη θα έχει καλύτερη συνέπεια και πιθανόν να σας παροτρύνε να κάνετε μία ήπια δραστηριότητα με το παιδί σας, π.χ. να φτιάξετε ένα τοστ μαζί.

Πέραν από τις χρήσιμες σκέψεις, για να βελτιωθεί η διάθεση χρειάζονται δραστηριότητες. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Αν μείνετε σε απραξία δεν θα αλλάξει τίποτα. Οπότε πρέπει να πιέσετε τον εαυτό σας να κινηθεί. Για παράδειγμα, να κάνετε ένα μπάνιο, να πάτε σε μία βιβλιοθήκη, να πάτε στο σουπερμάρκετ για ψώνια ή για έναν περίπατο. Και εφόσον έχετε βοήθεια δεν θα είστε μόνη άρα θα νιώθετε ασφάλεια.

Τελευταία, αυτό που θα σας βοηθήσει αρκετά είναι να μοιραστείτε αυτά τα συναισθήματα με ένα έμπιστο πρόσωπο. Κάποιον που δεν θα σας κρίνει αλλά θα σας ακούσει. Το άγχος αλλά και η κατάθλιψη είναι πολύ σύνηθης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Μην περιμένετε να είστε σουπερ ήρωας και να είναι όλα τέλεια και να νιώθετε και εσείς όπως ήσασταν πριν την εγκυμοσύνη. Δεν θα είστε το ίδιο γιατί τίποτα δεν είναι το ίδιο πλέον. Η δυναμική της οικογένειάς σας αλλάζει. Στην οικογενειακή ζωή δεν υπάρχει τελειότητα. Δείξτε λίγη στοργή στον εαυτό σας και χρόνο. Θυμηθείτε: χρήσιμες σκέψεις, ευχάριστες δραστηριότητες και επαφές με χρήσιμους ανθρώπους, για να έχετε καλή διάθεση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εγώ θα σας ευχηθώ να είστε επιεικής με τον εαυτό σας αυτήν την περίοδο. Είμαι στην διάθεση σας.