facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Περιττά κιλά Εγκυμοσύνης

Ερώτηση από Τζίνα (22.10.2020)

Καλησπέρα σας! Είμαι στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης μου και πριν ένα μήνα που έκανα τον έλεγχο στον γιατρό μου είχα πάρει 5 κιλά. Σήμερα που πήγα ξανά ήμουν συν (+) 6 κιλά ...νομίζω ότι θα τρελαθώ, και τρώω κανονικα ούτε υπερβολές ούτε σνάκς κλπ. Πήρα 11 κιλά και το σύνολο μου φαίνεται πάρα πολύ και δεν έχω κλείσει καν τον 7ο μήνα. Τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μου και νομίζω ότι θα πάθω κατάθλιψη.

Απάντηση από ψυχολόγο(23.10.2020)

Αγαπητή Τζίνα

Πάρτε μία βαθιά ανάσα και ηρεμήστε. Το βάρος στην εγκυμοσύνη είναι υγεία για την μητέρα και το μωρό φυλλάσοντας αυτό επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού.

Τα 6 κιλά συνολικά που έχετε πάρει είναι αρκετά καλά, αν όχι, λίγα. Η πλακούντα, το αμνιακό υγρό και η μήτρα το καθένα παίρνουν ένα κιλό (συνολικά 3 δηλαδή), το στήθος που ετοιμάζεται για θηλασμό και το λίπος για ενέργεια περίπου 3 κιλα, το αίμα και οι πρωτεϊνες και σωματικά υγρά άλλα 3.5 και το μωρό σχεδόν 3.5. Κι αυτά σε ένα σώμα με αρχικό δείκτη μάζας 23 άρα προτεινόμενα κιλά 11.5 με 16 σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι περισσότερες γυναίκες βάζουν γύρω στα 13 κιλά. Το περισσότερο βάρος συμβαίνει στο τελικό τρίμηνο και υποθέτω εσείς- με βάση όσα κιλά πήρατε μέχρι τώρα-να πάρετε άλλα 3 με 4 κιλά. Τα οποία θα χάσετε με την γέννα ( το μωρό στα χέρια σας και την αφαίρεση της πλακούντας, την επιστροφή της μήτρας στο κανονικό μέγεθος στις έξι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό) οπότε ελάτε στα λογικά σας και μην αφήνετε την εικόνα του σώματος σας να σας καταβάλει τραβώντας την προσοχή σας στα κιλά αντί στον νέο άνθρωπο που θα βρίσκετε σύντομα απάνω σας.

Όταν γεννηθεί με το καλό το μωράκι σας και εύχομαι να έχετε μία καλή γέννα- θα μείνετε σχεδόν με τα 3-3.5 κιλά τα οποία είναι η αποθήκευση λίπους και το μητρικό γάλα. Ίσως θα σας είναι χρήσιμο να μιλήσετε με τον μαιευτήρα σας σχετικά με το βάρος αλλά απ' αυτά που λέτε όλα πάνε καλά για το μωρό σας αλλά και για εσάς διότι το επαρκές βάρος στην εγκυμοσύνη μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές του τοκετού και συγκεκριμένα το χαμηλό βάρος του νεογνού το στέλνει στην θερμοκοιτίδα πράγμα που δεν θέλει καμία νέα μανούλα να ζήσει.

Τρώγε σαλάτες, κρέας, πουλερικά, φρούτα και πολύ νερό! Να έχεις ένα σουπερ χαρούμενο τελευταίο τρίμηνο! Φιλάκια πολλά.