facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Παιδί μαμά και ψυχολογία

Ερώτηση από Ραφαέλα(22.09.2020)

Γεια σας, ειμαι νεα μαμα (20) και εχω 4 μηνων μωρακι (αγορακι). Θέλω να μεγαλώσω το μωράκι μου όσο πιό καλά γίνεται. Εγώ ως παιδί είχα γονείς που δουλεύαν πολλές ώρες και μεγάλωσα με την γιαγιά μου... και μου έλειπε η μαμά μου... Κατά την γνώμη σας ποιός είναι ο κατάλληλος τρόπος για να καταλάβουμε την παιδική ψυχολογία;

Απάντηση από ψυχολόγο (22.09.2020)

Άνοιξες ένα σοβάρο θέμα. Ο κατάλληλος τρόπος για να καταλάβει κανείς την παιδική ψυχολογία είναι να κάνει ένα σεμινάριο στην βρεφική ψυχική υγεία. Όμως επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει μία εγκυμονούσα, μία μητέρα και ένας πατέρας, είναι το εξής: να είναι συναισθηματικά διαθέσιμοι για το μωρό τους. Ο στόχος της βρεφικής-μητρικής/πατρικής σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Όταν το μωρό έχει μία ανάγκη, κλαίει και το κύριο πρόσωπο που το φροντίζει (συνήθως η μαμά) ανταποκρίνεται στο κλάμα του. Αυτή η ανταπόκριση χτίζει εμπιστοσύνη. Αντιθέτως όταν το μωρό έχει μία ανάγκη και κλαίει αλλά δεν ανταποκρίνεται κανείς στην ανάγκη του, αυτή η έλλειψη ανταπόκρισης δημιουργεί αμφιβολία. Και αντί να αναπτύσσεται το μωρό με την αίσθηση της ικανότητας, της αυτοπεποίθησης και της αγάπης, μεγαλώνει νιώθοντας άγχος και ανασφάλεια. Τα μωρά δεν τα κακομαθαίνει η αγάπη και η συναισθηματική διαθεσιμότητα των γονέων. Το παιδί το κακομαθαίνει ο γονιός που λέει ένα πράγμα και κάνει το αντίθετο. Θεωρώ οι γονείς πρέπει να μεγαλώνουν τα δικά τους παιδιά και όχι οι γιαγιάδες και οι παππούδες τους. Αυτό είναι κάτι που δεν διαπραγματεύομαι εκτός σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπου το παιδί έχει ορφανέψει ή οι γονείς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή. Τότε είναι προτιμότερο το παιδί να παραμείνει στο άμεσο συγκενικό περιβάλλον. Ως γονιός θα κάνεις λάθη-και όλοι μας έχουμε κάνει. Η ζωή είναι γεμάτο απρόοπτα και τα γεγονότα δεν είναι σχεδόν ποτέ προβλέψιμα. Όμως μπορούμε να διορθώσουμε τυχόν ατυχίες μας στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας καθώς τα ανατρέφουμε. Τα παιδιά είναι πολύ προσαρμόσιμα και μας συγχωρούν εύκολα όταν είμαστε ικανοί να παραδεχτούμε το λάθος μας και να επανορθώσουμε. Το μωρό σου στα 4 μηνών αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς ειδικά σ΄ αυτό το πρώτο έτος. Διάβαζε του βιβλία-θα καταγραφούν όλες οι λέξεις που ακούει στον εγκέφαλο. Ακούστε μουσική, η οποία βοηθά στην κίνηση αλλά και να ηρεμεί όταν νιώθει ευερεθιστότητα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού-εκεί ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Παίξε μαζί του και για να σε νιώθει ενεργό μέλος του κόσμου του. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τους δυό σας. Σ ευχαριστώ για την ερώτηση σου. Είναι σημαντική και βασική για νέους γονείς.