facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Παιδί και χρόνια πάθηση. Τι θα κάνω αν αργότερα αντιδρά στις δόσεις και αρνείται να πιει τα σιρόπια;

Ερώτηση από Ελένη (5.7.2017)

“Έχω ένα μωρό 4 μηνών που αντιμετωπίζει μια συγγενή πάθηση για την οποία θα πρέπει να παίρνει φαρμακευτική αγωγή εφ' όρου ζωής. Συνολικά παίρνει έξι δόσεις απο σιρόπια ή χάπια που τα λιώνω με γάλα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μέχρις στιγμής αλλά το μεγάλο μου άγχος είναι το μέλλον. Τι θα κάνω αν αργότερα αντιδρά στις δόσεις και αρνείται να πιει τα σιρόπια; Πως μπορώ να τον πείσω ότι όλα αυτά είναι η ασπίδα του και όχι εχθρός του; Τέλος, τι θα κάνω αν αργότερα χρησιμοποιεί την άρνηση για να περάσει τα θέλω του; Ξέρω ότι οι ερωτήσεις μου αφορούν καταστάσεις που δεν έχουν ακόμα συμβεί αλλά θέλω να είμαι απλά προετοιμασμένη αν τυχόν συμβούν γιατί αλλιώς μπορεί να κάνω ή να πω κάτι λάθος που θα στοιχίσει στην ισορροπία που θέλω να χτίσω. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!”

Απάντηση από ψυχολόγο (6.7.2017)

“Καλημέρα Ελένη,

Καταλαβαίνω τους λόγους για τους οποίους εκφράζεις άγχος και δικαίως το εκφράζεις διότι δεν είναι εύκολο να φροντίζεις ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Όμως τίποτα δεν αλλάζει στην ανατροφή του από τους γονείς. Δηλαδή, δημιουργούμε τα όρια (π.χ. τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται), πάμε στην Γωνία της Σκέψης (π.χ. ένα είδος time-out) κτλ με όλα τα παιδιά δίχως εξαίρεση. Τα όρια και η ρουτίνα βοηθούν τα παιδιά στην ψυχολογία τους και στις μέλλουσες σχέσεις με άλλους.

Έτσι, Ελένη, η φαρμακευτική αγωγή είναι μέρος της ρουτίνας του παιδιού. Τα παιδιά είτε έχουν χρόνια πάθηση είτε όχι πάντα θα προσπαθούν να περνάνε το δικό τους! Αυτό είναι στη φύση του παιδιού: Να κάνει test τα όρια των γονιών του.

Γι' αυτό δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που μπορείς να κάνεις εκτός αυτό που ήδη κάνεις: Να δείχνεις την αγάπη σου στο μωρό σου, να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του (δλδ όταν κλάιει, όταν δεν αισθάνεται χαρούμενο κτλ) και να διασκεδάσεις μαζί του συμμετέχοντας σε ευχάριστες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί (αλλά και μόνη σου). Δηλαδή, για ένα μικρό μωρό 4 μηνών η ώρα του μπάνιου είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα -είναι με την μαμά του, του μιλάς και του δίνεις την αποκλειστικότητα που θέλει. Και το κάνεις αυτό στο παιχνίδι, διαβάζοντας του ένα μικρό βιβλίο με υφές, φώτα και ήχους και γενικότερα να σε βλέπει να διασκεδάζεις. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όταν θα έρθει η ώρα να καταθέσεις τα όρια, π.χ. να του πεις είναι ώρα για ύπνο ή φεύγετε από την παιδική χαρά, το παιδί σου δεν θα αντιδρά με έντονη διαμαρτυρία και πιθανόν να δεχτεί αυτό που λες διότι έχει μάθει (συμμετέχοντας μαζί σου στο παιχνίδι) ότι και σένα σου αρέσει να διασκεδάζεις και δεν του θέτεις τα όρια για να του χαλάς την διάθεση ή για να είσαι αυστηρή.

Επίσης συμβουλεύω να βρεις μια ομάδα γονέων με παιδιά που έχουν ίδιες παθήσεις (ή παρόμοιες) με το δικό σου για να βρίσκεις στήριξη από άλλους γονείς.

Και να μην ξεχνάς να φροντίζεις τον εαυτό σου διότι οι μητέρες φροντίζουν και τους άλλους -κουβαλούν τα παιδιά τους σωματικά και συναισθηματικά. Γι' αυτό φρόντιζε να περιλαμβάνεις στην καθημερινότητά σου ευχάριστες δραστηριότητες (π.χ. να ξεφυλλίσεις ένα περιοδικό ή να πας περίπατο μόνη σου) και όχι μόνο να κάνεις μονάχα πράγματα που πρέπει (π.χ. δουλειές σπιτιού, εργασία). Αυτό θα σε βοηθήσει στη διάθεση σου όταν η σχέση με το μωρό δυσκολεύεται και θα βρίσκεις μια ισορροπία στη σχέση σας.

Σου εύχομαι καλή δύναμη και να χαίρεσαι τον μικρό σου. Ο πρώτος χρόνος είναι ιδιαίτερος γιατί χτίζονται η πρώτες εμπειρίες του μωρού. Η συμβολή της μητέρας καθορίζει τις μέλλουσες σχέσεις που θα χτίσει το παιδί. Οπότε δώσε αγάπη, ηρεμία και χαρά.

Είμαι στην διάθεση σου.”