facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Νεύρα μετά την εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Nasia (1.5.2018)

“Καλησπέρα, γιατί έχεις νεύρα μετά την εγκυμοσύνη; ”

Απάντηση από ψυχολόγο (2.5.2018)

“Καλό μήνα Νάσια και ευχαριστώ για την ερώτηση σου.

Η περιγεννητική περίοδο, δηλάδη από την σύλληψη ως και έναν χρόνο μετά τον τοκετό, είναι περίοδος μεγάλης αλλαγής για την γυναικά, αλλά και γι αυτούς δίπλα της. Η προσαρμογή στην μητρότητα δεν είναι το ίδιο για όλες τις νέες μητέρες. Ορισμένες προσαρμογές:

 • 24ωρη ευθύνη για έναν νέο άνθρωπο εντελώς εξαρτώμενο στην μητέρα
 • έλλειψη ύπνου
 • δυσφορία (γαλουχία, τομή καισαρικής, σχισμοί περινέου)
 • ορμονική απορρύθμιση
 • πίεση από την οικογένειά και κοινωνία (π.χ. να μην θηλάσεις, να μην παίρνεις αγκαλιά το μωρό κτλ)
 • αίσθηση ικανότητας
 • έλεγχος του σώματος
 • ο επαγγελματικός σου εαυτός
 • σχέση με σύντροφο, σεξουαλικός εαυτός

Αν συνδυασθούν ορισμένα από αυτά με παράγοντες που γνωρίζουμε πως συμβάλουν στο στρες στην διάρκεια είτε της εγκυμοσύνης είτε μετά την γέννα:

 • η επιστροφή στην μισθωτή εργασία
 • οικιακά καθήκοντα
 • πίεση χρόνου
 • προβλήματα με σύντροφο/ άμεσο περιβάλλον
 • προβλήματα θηλασμού
 • θέματα υγείας
 • έλλειψη στήριξης και
 • οικονομικά προβλήματα

είναι λογικό να έχει μια νέα μητέρα νεύρα, όπως ανέφερες.

Αυτό που θέλουμε να γνωρίζουν οι νέες μητέρες είναι πως αυτές οι στρεσογόνοι παράγοντες διαχειρίζονται και η κάθε νέα μητέρα είναι ικανή να χαρεί την μητρότητα και να δώσει στο νεογνό της αυτό που χρειάζεται: τροφή από το στήθος της, τρυφερότητα στην αγκαλιά της και ασφάλεια με την παρουσία της.

Μπορούμε να τα προσφέρουμε αυτά στο νεογνό όταν κατανοήσουμε πως η διάθεση μας επηρεάζεται από τις σκέψεις μας, την συμπεριφορά μας και την στήριξη που λαμβάνουμε από τις επαφές μας. Να υπενθυμίσω και την φιλοσοφία μας: όταν η μαμά είναι καλά είναι καλά και η υπόλοιπη οικογένειά.

Κράτα ισορροποίες με τις υποχρεώσεις σου και την διασκέδαση για να έχεις καλή διάθεση και να μάθεις στο νεογνό σου πως η ζωή δεν είναι μόνο υποχρεώσεις αλλά μπορείς να περνάς όμορφα και να έχεις χρόνο διασκεδάζοντας με το μωρό σου (αλλά και χωριστά για εσένα). Να έχεις υπ΄ όψην σου τί είδος σκέψεις κάνεις για τον εαυτό σου, για την μητρότητα και για το μωρό σου. Μια βλαβερή σκέψη είναι: "είμαι κακιά μαμά γιατό έχω νεύρα και δεν μπορώ να καθησυχάσω το μωρό μου" ενώ αντίθετα μια χρήσιμη σκέψη θα ήταν : "οταν ξεκουραστώ θα έχω περισσότερη ενέργεια για το μωρό μου".

Τί είδος μαμά θέλεις να είσαι? Τί θα ήθελες να πιστεύει το μωρό σου για εσένα, τον εαυτό του/της, τον κόσμο? Όταν απαντήσεις αυτές τις ερωτήσεις εκεί θα έχεις το δικό σου προσωπικό εγχειρίδιο για το τί γονιός θέλεις να είσαι και πως θα το εφαρμόσεις. Και τελευταία, έλα σε επαφή με ανθρώπους που σε στηρίζουν, με χρήσιμους ανθρώπους και βάλει στο περιθώριο τοξικά άτομα που σε κάνουν να νιώθεις ψυχολογικά χάλια.

Αν βρίσκεσαι στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στην Άνδρο θα είμαι στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο 12 Μαιού για να παρουσιάσω την ομιλία Η Επιρροές της Μητρικής Διάθεσης στην Βρεφική Ψυχική Ανάπτυξη. Ως SOPHROSYNA προσφέρουμε στις Κυκλάδες διάφορα προγράμματα για την διαχείριση του στρες στην περιγεννητική περίοδο. Αν ενδιαφέρεσαι, τα προσφέρουμε και εξ αποστάσεως και είναι δωρεάν. Για οτιδήποτε άλλο, είμαι στην διάθεση σου, 6986 775642 ή info@sophrosyna.org