facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Μητέρα

Ερώτηση από Ρεβέκκα (4.5.2019)

“Θα ήθελα τη συμβουλή σας ”

Απάντηση από ψυχολόγο (4.5.2019)

“Αγαπητή Ρεββέκα,

Ευχαριστώ για την επικοινωνία. Δεν είμαι σίγουρη αν ολοκληρώσατε την ερώτηση σας σχετικά με την μητρότητα! Μου ζητάτε να σας συμβουλεύσω σχετικά με τον να είσαι μητέρα όμως η μητρότητα είναι μεγάλη κουβέντα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι τα εξής:

  • Η Μητρότητα είναι μία σημαντική μεταβατική περίοδο που περιλαμβάνει την αρχή της εγκυμοσύνης, την εμπειρία του τοκετού και την υπόλοιπη ζωή σου ως υπεύθυνο πρόσωπο για την νέα ζωή που έφερες στον κόσμο.
  • Ο ρόλος της Μητέρας είναι να μάθει το παιδί της να ρυθμίζει τα τρία συναισθήματα: της πείνας, του φόβου και του θυμού.
  • Κάθε Μητέρα είναι ικανή να δώσει στο παιδί της αυτό που πιστεύει εκείνη χρειάζεται π.χ. αγάπη, προσοχή, όρια και την παρουσία της.
  • Μπορεί η Μητέρα να βρει λύσεις στις καθημερινές υποχρεώσεις της μαθαίνοντας πως να διαχειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες που μπορούν να επηρεάζουν την σχέση της με το βρέφος της, π.χ. την επιστροφή στην μισθωτή εργασία, τις οικιακές δουλειές, επικοινωνιακά θέματα με τον σύντροφο, έλλειψη στήριξης, θέματα θηλασμού, προβλήματα με την σωματική υγεία ή οικονομικά θέματα.
  • Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί η Μητέρα αυτούς τους παράγοντες είναι οι εξής:
  1. Να αυξήσει τις ευχάριστες δραστηριότητες- να κάνει 2-3 δραστηριότητες την ημέρα που την δίνουν ευχαρίστηση για να βρει ισορροπία μεταξύ όλα αυτά που πρέπει να κάνει και αυτά που θέλει να κάνει-η μητρότητα δεν είναι τιμωρία!, π.χ. να πάει σε μία βιβλιοθήκη, έναν περίπατο, να κάνει ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να ακούσει το Θέατρο της Δευτέρας στο ραδιόφωνο ή μία συναυλία καθώς φροντίζει το σπίτι ή το μωρό κτλ.
  2. Να μειώσει αρνητικές σκέψεις τύπου Ὀλα ή Τίποτα (π.χ. τα κατάφερα ή είμαι σκέτη αποτυχία) οι σκέψεις μαυρό -άσπρο, την υπεργενίκευση (π.χ. δεν θα σταματήσει ποτέ το μωρό να κλαίει, δεν θα κοιμηθώ ποτέ), την αυτοκατηγορία (π.χ. εγώ φταίω που δεν μπορώ να θηλάσω και δίνω ξένο γάλα, δεν είμαι καλή μαμά ) και άλλες βλαβερές σκέψεις.
  3. Να αυξήσει χρήσιμες σκέψεις όπως, π.χ. είναι δύσκολο ο θηλασμός στην αρχή όμως με την σωστή στήριξη ίσως τα καταφέρω ή σημασία έχει να είμαι συναισθηματικά διαθέσιμη στο μωρό μου και όχι στις δουλειές του σπιτιού
  4. Να αυξήσει επαφές με ανθρώπους που την στηρίζουν για να παίρνει θάρρος και ενθάρρυνσει σε αυτόν τον δύσκολο αλλά σπουδαίο αγώνα της ανθρωπότητας!

Η Μητρότητα μπορεί να είναι απολαυστική αλλά θέλει δουλειά γιατί δεν είναι εύκολη η 24ώρη ευθύνη για έναν νέο άνθρωπο. Φρόντισε τον εαυτό σου και να θυμάσαι την φιλοσοφία της SOPHROSYNA - όταν η μαμά είναι καλά, είναι καλά και η υπόλοιπη οικογένειά. ”