facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μελαγχολία μετά τον τοκετό

Ερώτηση από Μαρία (28.6.2019)

“Εδώ και ένα μήνα έγινα μαμά, είχα μια υπέροχη εγκυμοσύνη, χαλαρή χωρίς ίχνος δυσκολίας. Αναμέναμε με ανυπομονησία τον μπέμπη μας και 28 Μαΐου ήρθε στη ζωή μας, δυστυχώς ο μπέμπης δεν συνεργάστηκε καθόλου με το θέμα του θηλασμού, όλες οι μαίες με βοηθούσαν και η μαία του γιατρού μου. Δεν μπορούσε να αρπάξει τη θηλή με κανένα τρόπο, εννοείται δώσαμε φόρμουλα. Δεν ανήκω στην κατηγορία των μονολιθικών ανθρώπων, έπρεπε να φάει το μωρό, απλά ήθελα να καταφέρναμε έστω μικτή διατροφή. Νοίκιασα και θήλαστρο το οποίο όμως λόγω κούρασης δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω σωστά, πλέον μόνο 15 ml βγάζω. Κι άλλες τύψεις όπως βλέπετε. Αλλά ο μικρούλης και στο σπίτι όσο και να παλεύαμε δεν, έφερα και μαία στο σπίτι μήπως και κάνουμε κάτι, αλλά δεν. Μετά από συμβουλές μαίας και παιδιάτρου, συνειδητοποίησα πως το μωρό με χρειάζεται και πρέπει να είμαι καλά, γιατί αν δεν είμαι καλά δε θα είναι και το μωρό. Επομένως έβαλα στην άκρη το θέμα θηλασμός. Να σημειώσω πως έχω απόλυτη βοήθεια από τον άντρα μου (και ψυχολογική) και από μαμά και πεθερά. Γιατί καταλαβαίνετε πως όλο αυτό σε συνδυασμό με τις ορμόνες που δεν μπορούσα να ελέγξω με είχαν κάνει αγνώριστη, δεν είμαι εγώ έτσι, είμαι δυνατή κανονικά, έκλαιγα κάθε μέρα, ακόμα και τώρα ένα μηνα μετά και δεν ευχαριστιέμαι το μωρό μου. Το ξέρω πως περνάω μητρική κατάθλιψη, μπορεί να είμαι λίγο καλύτερα τώρα αλλά νομίζω πως πρέπει να μιλήσω σε κάποιον ειδικό για το συγκεκριμένο θέμα. Χρειάζομαι αποσυμπίεση, τι μου προτείνετε;”

Απάντηση από ψυχολόγο (28.6.2019)

“Καλησπέρα Μαρία

Να σας ζήσει το μωρό και ελπίζω να σας βοηθήσω απόψε για να ενισχύσετε την σχέση μεταξύ σας. Από τις λέξεις σας νιώθω έχω απέναντι μου μία κουρασμένη μανούλα φορτωμένη από ενοχές. Πράξατε την πιο σωστή κίνηση: εκπληρώσατε την ανάγκη τροφής του μωρού σας. Ο θηλασμός σαν πράξη δεν θα χτίσει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μαμά-μωρό. Η εκπλήρωση των αναγκών του μωρού από την μητέρα χτίζει την σχέση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αγάπης. Κάθε μητέρα αξίζει να χαρεί την μητρότητα και μπορεί να την χαρεί χωρίς να πιέζει τον εαυτό της με τις προσδοκίες που έχει επιβάλλει στον εαυτό της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, που λίγο πολύ οι περισσότερες μας το έχουμε κάνει.

Μαρία το πρώτο πράγμα που σας προτείνω είναι να θυμηθείτε τί δραστηριότητες σας αρέσουν και να προσπαθήσετε να κάνετε τουλάχιστον 2-3 την ημέρα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Μπάνιο, περίπατο, ραδιόφωνο, ποδηλασία, σωματική άσκηση-θα βγαίνετε από το σπίτι έστω για μία δραστηριότητα αλλά η σωματική άσκηση να είναι μία σταθερή δραστηριότητα έστω κι αν είναι 30 λεπτά περπάτημα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να κινητοποιήσει τις φυσικές ορμόνες που θα βοηθήσουν την διάθεση σου. Όταν ασχολούμαστε με πράγματα που μας δίνουν ευχαρίστηση συνήθως δεν βλέπουμε τις περιστάσεις γύρω μας σκοτεινά. Μιας και έχετε την στήριξη των κοντινών σας ανθρώπων για την φροντίδα του μωρού, προσπάθηστε το.

Επίσης, προσπάθηστε να κάνετε μία δραστηριότητα με το μωρό σας, π.χ. μπάνιο και να του μιλάτε καθ όλη την διαδικασία. Να του εξηγήσετε τι κάνετε (παίρνω το αφρόλουτρο, πλένω το κεφαλάκι σου, τώρα θα στεγνώσουμε το σώμα μας κτλ). Βγείτε μία βόλτα τώρα που ο καιρός είναι καλός. Και μία δραστηριότητα οικογενειακώς.

Συνήθως στην επιλόχειο κατάθλιψη έχουμε βλαβερές σκέψεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ψυχολογία μας και μας απομακρύνουν απ την σχέση μας με το μωρό. Βλαβερές σκέψεις μπορεί να είναι, π.χ. Αφού δεν μπόρεσα να θηλάσω άρα απέτυχα ως μαμά. Μία τέτοια σκέψη δεν βοηθάει να χαρείς το μωρό σου ούτε το νέο ρόλο της μητέρας. Αντιθέτως θα μπορείς να πεις στον εαυτό σου, π.χ. Τί κι αν δεν θηλάζω; Σημασία έχει να δώσω στο μωρό μου αυτό που χρειάζεται για να είναι καλά και να νιώθει την αγάπη μου. Οι χρήσιμες σκέψεις αυξάνουν την καλή μας διάθεση και αυτό βοηθάει τον δεσμό με το μωρό μας.

Ορισμένες φορές μπορεί να έχουμε επικίνδυνες σκέψεις που αφορούν τον εαυτό μας ή το μωρό. Οφείλω να σας ενημερώσω πώς αν έχετε τέτοιου είδους σκέψεις μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με το προσωπικό στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο στο (210) 7289-500 και (210) 7289-400 αν μένετε στην Αττική διαφορετικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής σας.

Το τελευταίο που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να έχετε χρήσιμες επαφές και αυτό το έχετε ήδη με την στήριξη του συζύγου σας, της μητέρας και της πεθεράς σας.

Μαρία είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως τα τρία πρώτα χρόνια του παιδιού σου είναι τα πιο >κρίσιμα, ειδικά οι πρώτοι 12 μήνες. Αυτήν την στιγμή το μωρό σου θα έχει κλείσει μονάχα 4 εβδομάδες και έχεις αρκετό δρόμο με σημαντικά κινητικά και αναπτυξιακά ορόσημα μπροστά σας (π.χ. δοντάκια, περπάτημα, να τρώει με κουτάλι κτλ) αλλά προπαντός για εμένα συναισθηματικά-γνωσιακά-κοινωνικά, στο άμεσο μέλλον. Τα τελευταία τρία που αφορούν το επάγγελμα μου είναι αυτά που χτίζουν την σχέση εμπιστοσύνης και ασφαλής προσκόλλησης μεταξύ μητέρα-βρέφους. Αυτά θα βοηθήσουν το παιδί σου να νιώθει ικανό, να έχει αυτοπεποίθηση και νιώθει ότι τον αγαπούν. Η μητρική κατάθλιψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτήν την σχέση όταν δεν αντιμετωπίζετε και χαίρομαι που κάνατε το βήμα να αναζητήσετε στήριξη. Μία στις επτά Ελληνίδες βιώνουν τα ίδια συναισθήματα μετά τον τοκετό.

Προσπαθήστε να εφαρμόσετε αυτές τις απλές αλλά σημαντικές για την διάθεση συμβουλές. Θα ήθελα να επικοινωνούσατε μαζί μου σε ένα ιδιωτικό εμαιλ στο info@sophrosyna.org. για περαιτέρω συμβουλές.

Είμαι στην διάθεση σας όποτε με χρειαστείτε.”