facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Καφεΐνη και εγκυμοσύνη. Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει εύκολα τον πλακούντα και να επηρεάσει τον παλμό της καρδιάς και την αναπνοή του εμβρύου. και εγκυμοσύνη

Καφεΐνη και εγκυμοσύνη. Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει εύκολα τον πλακούντα και να επηρεάσει τον παλμό της καρδιάς και την αναπνοή του εμβρύου. και εγκυμοσύνη

Καφεΐνη και εγκυμοσύνη

Καφεΐνη και εγκυμοσύνη

Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η μέση πρόσληψη καφεΐνης στις εγκύους είναι 125 mg/dl ημερησίως, εκ των οποίων το 48% προέρχεται από καφεϊνούχα ροφήματα, 23% από τσάι, 26% από ανθρακούχα ροφήματα και το 3% από γλυκά, σπόρους και αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα [89].

Η καφεΐνη μπορεί να διαπεράσει εύκολα τον πλακούντα και να επηρεάσει τον παλμό της καρδιάς και την αναπνοή του εμβρύου [90]. Μία μετα-ανάλυση 12 μελετών διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο αυτόματων αποβολών και χαμηλού βάρους γέννησης των νεογνών σε εγκύους που κατανάλωναν περισσότερο από 150 mg καφεΐνης ημερησίως, αλλά δεν προσδιορίστηκαν οι συνέπειες της ταυτόχρονης κατανάλωσης αλκοόλ και του καπνίσματος [91]. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, οι γυναίκες που κατανάλωναν μόνο καφέ χωρίς καφεΐνη δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή γέννησης παιδιών με χαμηλό βάρος σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καφέ [92]. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης (άνω των 500 mg ημερησίως) μπορεί, επίσης, να συμβάλει στην καθυστέρηση της σύλληψης [93].

Τα συμπεράσματα των μελετών σχετικά με το κατά πόσο η λήψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου του βρέφους είναι αντικρουόμενα [94, 95]. Καμία μελέτη σε ανθρώπους δεν διαπίστωσε την ύπαρξη κάποιας σχέσης ανάμεσα στην κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γενετικές ανωμαλίες, αλλά η χορήγηση μαζικών δόσεων καφεΐνης σε ποντίκια οδήγησε σε τερατογενέσεις [96]. Επειδή ορισμένες παρενέργειες στην έκβαση της εγκυμοσύνης έχουν συνδεθεί με υψηλή κατανάλωση καφεΐνης, μια συνετή συμβουλή είναι να αποθαρρύνεται η χρήση καφεΐνης άνω των 300 mg ημερησίως. Για τη μετατροπή του επιπέδου αυτού σε μερίδες, η ποσότητα της καφεΐνης είναι περίπου 136 mg σε ένα φλιτζάνι 240 ml καφέ φίλτρου, 96 mg σε ένα φλιτζάνι 240 ml στιγμιαίου καφέ, 40 mg σε έναν εσπρέσο 30 ml, 48 mg σε ένα φλιτζάνι 240 ml τσαγιού και 24 mg σε ένα ποτό τύπου cola 240 ml [97].

 

Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος
Επιστημονική επιμέλεια
Μαίρη Γιαννακούλια
Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Παν/μίου, Τμήμα Διαιτολογίας – Διατροφής
Μελίνα Καριπίδου
MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
[email protected]
www.nutridiet.gr
 

Βιβλιογραφία

89.       Frary, C.D., R.K. Johnson, and M.Q. Wang, Food sources and intakes of caffeine in the diets of persons in the United States. J Am Diet Assoc, 2005. 105(1): p. 110-3.
90.       Briggs, G., R. Freeman, and S. Yaffe, Drugs in Pregnancy and Lactation. Baltimore, MD: Williams and Williams. 1994.
91.       Fernandes, O., et al., Moderate to heavy caffeine consumption during pregnancy and relationship to spontaneous abortion and abnormal fetal growth: a meta-analysis. Reprod Toxicol, 1998. 12(4): p. 435-44.
92.       Eskenazi, B., et al., Associations between maternal decaffeinated and caffeinated coffee consumption and fetal growth and gestational duration. Epidemiology, 1999. 10(3): p. 242-9.
93.       Bolumar, F., et al., Caffeine intake and delayed conception: a European multicenter study on infertility and subfecundity. European Study Group on Infertility Subfecundity. Am J Epidemiol, 1997. 145(4): p. 324-34.
94.       Alm, B., et al., Caffeine and alcohol as risk factors for sudden infant death syndrome. Nordic Epidemiological SIDS Study. Arch Dis Child, 1999. 81(2): p. 107-11.
95.       Ford, R.P., et al., Heavy caffeine intake in pregnancy and sudden infant death syndrome. New Zealand Cot Death Study Group. Arch Dis Child, 1998. 78(1): p. 9-13.
96.       Marret, S., et al., Caffeine-induced disturbances of early neurogenesis in whole mouse embryo cultures. Brain Res, 1997. 773(1-2): p. 213-6.
97.       Barone, J.J. and H.R. Roberts, Caffeine consumption. Food Chem Toxicol, 1996. 34(1): p. 119-29.

 

Γράφτηκε από: Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος
Άλλες πληροφορίες
σε συνεργασία με την Μελίνα Καριπίδου, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος. Δείτε σχετικά με το ίδρυμα εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Βάμβουκα

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.