facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου

Ερώτηση από Σελήνη (16.01.2021)

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ξεσπάσματα όπως κλάμα, νεύρα δίχως λόγο είναι φυσιολογικό; Αισθάνομαι ότι είμαι δυστυχισμένη αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την ακριβή αιτία που μπορεί να προκαλεί αυτή την αίσθηση. Δεν με στενοχωρεί κάτι, νιώθω κάτι μέσα μου που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Δεν νιώθω ήρεμη. Μερικές φορές με πιάνουν κρίσεις πανικού. Πως θα μπορέσω να το ξεπεράσω όλο αυτό; Επίσης νιώθω τύψεις που στενοχωρω τον σύζυγο μου με την συμπεριφορά μου και κλαίω ακόμα περισσότερο. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσω την κατάσταση αυτή;

Απάντηση από ψυχολόγο (16.01.2021)

Αγαπητή Σελήνη

Τα συμπτώματα της λύπης, της ανησυχίας, του εκνευρισμού, των ενοχών και του κλάματος είναι χαρακτηριστικά στοιχεία ορισμένων συναισθηματικών διαταραχών, όπως της κατάθλιψης ή της δυσθυμίας, αλλά δεν μπορώ από αυτό το μέσο να σας πω με ακρίβεια αν έχετε κατάθλιψη ή διαταραχή πανικού διότι από μόνα τους αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν κάτι. Χρειάζεται να τα ελέγξουμε στην συνάφεια του περιβάλλοντος σας π.χ. πως σας επηρεάζουν και σε τι βαθμό παρεμβαίνουν στην καθημερινότητα, στον χώρο εργασίας, στην κοινωνική ζωή ή στις προσωπικές σχέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και αναλόγως με την ένταση και την διάρκεια των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό, να τα βάλουμε σε σειρά. Θα χρειαστείτε μία επίσκεψη σε ψυχολόγο όπου σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον να ερευνηθούν οι προβληματισμοί που περιγράφεται. Μέχρι τότε μπορείτε να κάνετε τα εξής:

1. Παρατηρήστε τι προηγείται την αντίδραση του κλάματος. Σχεδόν πάντοτε οι σκέψεις προηγούνται κάποιο συναίσθημα και αντίδραση. Οι σκέψεις είναι μία ιδέα, μια εικόνα, ένα σενάριο ή μία ανάμνηση. Μήπως κάπου τρέχει ο νους σας ή κάτι θυμάστε και κλαίτε;

2. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε χαλαρώνοντας. Οι βαθιές ανάσες -δηλαδή το οξυγόνο- ανατρέπει την αδρεναλίνη που ενεργοποιήτε με το άγχος. Οπότε τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα (όταν ξυπνήσετε στο κρεβάτι, πριν το μεσημεριανό φαγητό αν είναι εφικτό, πριν τον ύπνο) κάντε την ακόλουθη χαλαρωτική άσκηση: καθήστε σε μία πολύθρόνα/καναπέ ή στο κρεβάτι με το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στο στομάχι. Εισπνέετε για 4 δευτερόλεπτα από την μύτη όσο βαθιά μπορείτε έτσι ώστε να νιώθετε το χέρι στο στομάχι να ανεβαίνει με την εισπνοή (και μπορείτε να μετράτε στο νου ή με τα δάχτυλα). Κρατήστε την ανάσα για 4 δευτερόλεπτα και έπειτα εκπνέετε από το στόμα ήρεμα για 4 δευτερόλεπτα. Αυτό θα το επαναλάβετε για 2 λεπτά. Στην αρχή προσπαθείστε να συγκεντρωθείτε στον χρόνο δηλ. στα 4 δευτερόλεπτα ώστε να μην έχετε άλλες σκέψεις στο νου όταν κάνετε την άσκηση.

3. Φροντίστε την διατροφή και τον ύπνο σας. Προσπαθείστε να μην καταναλώνετε πολύ καφεϊνη και ζάχαρη (π.χ. γλυκά) πριν το νυχτερινό ύπνο.

4. Ασκηθείτε. Πηγαίνετε όσο μπορείτε για περπάτημα ή κάποια σωματική άσκηση για τουλάχιστον 20 λεπτά. Η φυσική άσκηση- και ειδικά το περπάτημα- είναι μία σπουδαία άσκηση για το νου όσο και για το σώμα. Ενεργοποιούνται οι ορμόνες ενδορφίνες. Αυτές οι ορμόνες λειτουργούν ως ένα φυσιολογικό αντικαταθλιπτικό / αντιαγχολυτικό. Ηρεμούν και γεννούν ένα αίσθημα ευδαιμονίας συμβάλλοντας στην καλή διάθεση και μειώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης απο την οποία προκαλείται το άγχος / πανικό. Ακόμα και μία ευχάριστη δραστηριότητα / χόμπι ή μία γλυκιά ανάμνηση έχει την δυνατότητα να ενεργοποιήσει τις ενδορφίνες.

5. Αυξήσετε τις επαφές σας με ανθρώπους που σας στηρίζουν και μειώσετε την επαφή με τοξικά άτομα. Προσπαθείστε να διευρύνετε τον κύκλο της στήριξης σας.

6. Επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η ψυχική υγεία είναι σημαντική όσο και η σωματική υγεία. Μην την παραμελήσετε.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Είμαι στην διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες