facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Θέλω ψυχολόγο

Ερώτηση από ? (04.02.2020)

Έμαθα πρόσφατα ότι είμαι έγκυος και έχω έντονο άγχος, διάφορες σκεψεις.

Απάντηση από ψυχολόγο (06.02.2020)

 

 

 

Αγαπητή Αναγνώστρια

Το να γίνει κανείς γονιός είναι το κατεξοχήν γεγονός που η εμπειρία του μπορεί να αλλάξει εντελώς την ζωή του. Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η μητρότητα είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στην ζωή μιας γυναίκας και είναι σύνηθες να συνοδεύονται από ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων με κυριαρχία το στρες και την ανησυχία για ό,τι έρχεται.

Σε κάποιες γυναίκες οι εμπειρίες αυτής της περιόδου μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας, ειδικώτερα αν αυτές έχουν ένα σχετικό ιστορικό ή αν δεν έχουν αρκετή στήριξη σε αυτήν την δύσκολη για αυτές περίοδο ή αντιμετωπίζουν παράλληλα προσωπικές δυσκολίες.

Η είδηση μιας εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά προσωπική και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Οι πρώτες συναισθηματικές αντιδράσεις μπορούν να κυμαίνονται από την απόλυτη ευτυχία μέχρι την απελπισία αναλόγως την ψυχική, βιολογική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκεται η μέλλουσα μητέρα. Είναι αναμενόμενο να έχει αντιφατικά συναισθήματα ή αρνητικές σκέψεις. Συνήθη ερωτήματα που απασχολούν είναι:

"Είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαι έγκυος;"

"Θα είμαι καλή μητέρα;"

"Πως θα είναι η ζωή με το μωρό;"

"Έχουμε την οικονομική ανεση για ένα μωρό;"

"Θα είναι καλός πατέρας ο σύντροφός μου;"

Αυτές είναι λίγες σκέψεις που περνάνε από τον νου κάθε εγκυμονούσας. Προτείνω τα εξής:

1. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να χαλαρώσετε.

2. Επικοινωνήστε με μία μαιευτήρα-γυναικολόγο αν δεν το έχετε κάνει ως τώρα και στην συνάντηση σας εκφράστε τις απορίες/ ανησυχίες σας.

3. Ξεκινήστε μαθήματα προετοιμασίες γονέων στην περιοχή σας. Αυτό θα σας καθησυχάσει με την έννοια ότι θα έχετε έγκαιρη ενημέρωση ως προς τον ρόλο του γονέα.

4. Ξεκινήστε μαθήματα ενημέρωσης για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Το άγχος μπορεί να επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία της εγκυμονούσας και του μωού όμως είναι διαχειρίσιμο. Υπάρχουν διάφοροι φορείς που μπορείτε να απευθυνθείτε: το Αιγηνήτειο Α' Ψυχιατρικής Κλινικής, Ο Κόσμος της Μητρότητας (τηλ. 210 985 1820) όπου συνάδελφοι θα είναι πρόθυμοι να σας στηρίξουν. Το ίδιο και εγώ.

Μην στενοχωριέστε-όλα διορθώνονται.