Τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου έχουν κάποια επιπλέον σημαντικά πλεονεκτήματα που ορισμένες φορές χάνονται ή μειώνονται στα ενήλικα βλαστικά κύτταρα:
- Είναι "νέα": είναι μόνο κατ 'ανώτατο όριο 9 μηνών, δεν έχουν φθαρεί από τη διαδικασία γήρανσης, διαιρούνται ταχύτερα και είναι περισσότερο βιώσιμα σε σύγκριση με τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα
- Είναι "φρέσκα": προστατεύονται από τη μήτρα της μητέρας, από τους περισσότερους ιούς και λοιμώξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος κι έτσι οι πιθανότητες να έχουν μολυνθεί ή επηρεαστεί από ασθένειες είναι ελάχιστες
- Είναι "αρχέγονα": είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν επιπλοκές σε αλλογενείς μεταμοσχεύσεις σε σχέση με τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα
Όχι μόνο για αυτόλογη θεραπεία
Όταν οι ασθενείς λαμβάνουν τα κύτταρα που έχουν δοθεί από κάποιον άλλο, τα μοσχεύματα αυτά ονομάζονται αλλογενείς θεραπείες, και τα κύτταρα που χρησιμοποιούνται ονομάζονται "αλλογενή". Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για θεραπεία τα κύτταρα που προέρχονται από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Τα αλλογενή κύτταρα πρέπει να ελέγχονται για την ιστοσυμβατότητά τους με τον ασθενή πριν από τη χρήση τους. Ωστόσο, ακόμη και όταν ελέγχονται για την ιστοσυμβατότητα, οι αλλογενείς θεραπείες φέρουν κάποιο κίνδυνο. Για να είναι επιτυχείς και να αποφευχθούν σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι αλλογενείς μεταμοσχεύσεις συχνά συνδυάζονται με τη χρήση ειδικών φαρμάκων. Ακόμη και έτσι, τα ξένα κύτταρα μπορούν ακόμη να απορριφθούν από το σώμα του ασθενούς/παραλήπτη. Για το λόγο αυτό, όποτε είναι δυνατόν (ανάλογα με τη συγκεκριμένη ασθένεια), οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, αν αυτά είναι διαθέσιμα. Αυτή η μεταμόσχευση ονομάζεται "αυτόλογη", διότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα κύτταρα που προέρχονται από το δικό τους σώμα (αυτόλογα κύτταρα) και, επομένως, γίνονται πιο εύκολα αποδεκτά.
Τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, τόσο σε αυτόλογα όσο και σε αλλογενή μοσχεύματα. Επιπλέον, σε αλλογενή μεταμόσχευση, τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου είναι λιγότερο πιθανό να απορριφθούν σε σύγκριση με τα κύτταρα του μυελού των οστών.
Επιπροσθέτως, εάν αποφασίσετε να φυλάξετε τα βλαστικά κύτταρα του παιδιού σας, η πιθανότητα κάποιος κοντινός συγγενής, όπως ένας αδελφός ή μια αδελφή, να είναι απολύτως ιστοσυμβατός είναι 1 προς 4, ενώ για να είναι το δείγμα κατάλληλο για μια μεταμόσχευση είναι 1 προς 2.
Μια καθιερωμένη θεραπεία για δεκαετίες
Το 1988 αδιαμφισβήτητα αποδείχτηκε ότι το αίμα του ομφάλιου λώρου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση ανθρώπινου δυσλειτουργικού μυελού των οστών. Έκτοτε, αυτά τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα (HSC) έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές θεραπείες ασθενειών του αίματος, όπως λευχαιμίες (κακοήθειες του αίματος), αναιμίες (έλλειψη αιμοσφαιρίνης) και σε ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (όταν ο οργανισμός επιτίθεται στα δικά του κύτταρα). Μέχρι την εικοστή επέτειο αυτής της επιτυχίας, εκτιμάται ότι περίπου 15.000 άνθρωποι θα έχουν θεραπευτεί με τη χρήση αίματος (βλαστικών κυττάρων) του ομφάλιου λώρου.
Επιτυχείς εξελίξεις για πάνω από 20 χρόνια
Η πρώτη επίσημη επιτυχία στη χρήση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο μπορεί να αναχθεί στο έτος 1988. Εκείνη την περίοδο, ένα παιδί πέντε ετών που έπασχε από μια σπάνια γενετική διαταραχή, που ονομάζεται αναιμία του Fanconi, θεραπεύτηκε επιτυχώς με τα βλαστικά κύτταρα που προέρχονταν από τη νεογέννητη αδελφή του. Σήμερα, 20 χρόνια μετά τη μεταμόσχευση αυτή, το παιδί όχι μόνο χαίρει άκρας υγείας, αλλά όλο του το αίμα και το ανοσοποιητικό του σύστημα έχουν καταστεί πλήρως λειτουργικά χάρη στη μεταμόσχευση.
Πριν από είκοσι χρόνια μόνο μία ασθένεια θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου. Πριν από δέκα χρόνια, ελάχιστες. Σήμερα, τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία περισσότερων από 70 ασθενειών. Ανάλογα με την ασθένεια, η αυτόλογη ή η αλλογενής μεταμόσχευσή είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Μερικά από αυτά τα νοσήματα είναι καρκίνοι των κυττάρων του αίματος (όπως οι λευχαιμίες) ή άλλες ασθένειες του αίματος (όπως η αναιμία). Ορισμένες δυσλειτουργίες στο ανοσοποιητικό (αυτοάνοσα νοσήματα: μια κατάσταση στην οποία το σώμα επιτίθεται στα δικά του κύτταρα) και νόσοι του μεταβολισμού, μπορούν επίσης να θεραπευτούν με βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο.
Αρχικά, στις περισσότερες θεραπείες χρησιμοποιούνταν αλλογενή (προερχόμενα από δωρεά δείγματος) μοσχεύματα αίματος του ομφάλιου λώρου. Ωστόσο, η δυνατότητα για την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου, άνοιξε το δρόμο για τις αυτόλογες θεραπείες. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί τόσο ο αριθμός αυτού του είδους των θεραπειών όσο και η λίστα με τις ιάσιμες ασθένειες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπισθούν με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Όγκοι που δε σχετίζονται με το αίμα, όπως του αμφιβληστροειδούς (όγκοι στους οφθαλμούς) και νευροβλαστόματα (εγκεφαλικοί όγκοι) έχουν πρόσφατα προστεθεί στον κατάλογο - και η πιθανή χρήση των βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ.
Το μέλλον είναι λαμπρό
Η εκπληκτική ταχύτητα της έρευνας και των κλινικών δοκιμών στη χρήση του αίματος του ομφάλιου λώρου έχει οδηγήσει στη θεραπεία ασθενειών που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Δοκιμαστικές θεραπείες με χρήση βλαστικών κυττάρων σε μεταβολικές νόσους του εγκεφάλου (τις ασθένειες του Hurler, του Krabbe και του Turner), στην εγκεφαλική παράλυση και στον Διαβήτη Τύπου Ι (επίσης γνωστός ως νεανικός διαβήτη), έχουν στεφθεί με επιτυχία. Επιπλέον, σε πολλές από αυτές τις νέες θεραπείες χρησιμοποιείται το αίμα του ομφάλιου λώρου του ίδιου του ασθενούς (αυτόλογη).
Νέες συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις έχουν δείξει ότι στο εργαστήριο, τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου, μπορούν ακόμη και να εξελιχθούν σε ηπατικά, νεφρικά, νευρικά, καρδιακού ιστού ακόμα και σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει την πόρτα ώστε αυτά τα κύτταρα να μπορέσουν τελικά να χρησιμοποιηθούν στην αναγεννητική ιατρική.