facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση της ψυχολόγου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση της ψυχολόγου, Χρυσάνθης Γεωργιάδου. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την ψυχολόγο Χρυσάνθη Γεωργιάδου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Η μικρή μου φοβάται τον κόσμο

Ερώτηση από Καλλιρόη (27.9.2017)

“Καλησπέρα σας! Η μικρή μου είναι 3 ετών. Ήταν πάντα ένα ανοιχτό και καλόκαρδο κοριτσάκι, έκανε τσαχπινιές σε όλους, ήταν προσιτή σε κόσμο. Αρρώστησε και έπρεπε να μείνουμε και οι δυο κλεισμένες στο σπίτι περίπου 3-4 μήνες. Βασικά μπορούσαμε να βαίνουμε στην ύπαιθρο, άλλα όχι σε επαφή με κόσμο ή συγγενείς. Από τότε που γίναμε καλά όμως βλέπω ότι φοβάται πολύ τον ξένο κόσμο. Όταν πάμε βόλτα και δει από μακριά κάποιον άγνωστο κρύβεται πίσω μου, εάν δει παιδάκια και θέλει να παίξει ζήτα να κάνω εγώ την αρχή και την γνωριμία. Όταν την ερωτάνε κάτι (π.χ. όνομα) λέει : πες εσύ μάμα. Στα γνωστά και συγγενικά άτομα είναι ανοιχτή και όπως παλιά. Θα μπορούσα να τη βοηθήσω με κάποιο τρόπο να μη φοβάται τόσο πολύ? Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από ψυχολόγο (29.9.2017)

“Καλημέρα Καλλιρόη,

Απ' αυτά που αναφέρεις, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ανησυχείς.

Κατ αρχήν μετά τα 3 ετών, είναι φυσιολογικό ένα νήπιο να είναι επιφυλακτικό προς τους αγνώστους ή ντροπαλό με ξένα παιδάκια. Ωριμάζει και ανταποκρίνεται περισσότερο με βάση το ένστικτο του. Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, μάλιστα θα έλεγα κ μπράβο στην μικρή που δεν πλησιάζει αγνώστους.

Υπάρχει η πιθανότητα η απομόνωση από τους ανθρώπους γενικότερα να της έχει δημιουργήσει μία ντροπαλότητα προς άλλα παιδάκια όμως κ πάλι δεν με ανησυχεί εφ' όσον ισχύει η ασφάλεια που νιώθει με γνωστούς κ συγγενείς.

Συμβουλεύω τα εξής:

Όταν είστε στην παιδική χαρά ή κ πριν φτάσετε υπενθύμισε την πως μπορεί να συναντήσετε νέους ανθρώπους. Μάθετε την πως συστηνώμαστε κ παίξτε το με ρόλους, π.χ. 'γειά σου! με λένε Καλλιρόη, εσένα;'...απαντά η μικρή και κάνετε μια χειραψία 'χαίρομαι που σε γνωρίζω! θέλεις να κάνουμε τσουλήθρα?'... κάπως έτσι.

Επίσης μπορείς να την διαβάσεις ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τον φόβο ή να παίξετε με ρόλους (λούτρινα παιχνίδια) μία περίπτωση που θα είστε έξω κ να κάνετε μία αναπαράσταση. Πιθανόν η μικρή να δώσει λίγες εξηγήσεις μέσω του παιχνιδιού για το πως κ τι αισθάνεται.

Μέσω της ζωγραφικής επίσης μπορεί το παιδί να περιγράψει πως κ γιατί αισθάνεται, π.χ. αν φοβάται ή αν ντρέπεται.

Απο κει κ πέρα το πως αντιδρά δλδ τι θα σου πει, θα σε καθοδηγήση για το πως θα την βοηθήσεις. Είμαι σίγουρη πως το κάνεις ήδη αλλά δώσε εξτρα φιλάκια κ αγκαλίτσες που επιβεβαιώνουν στα παιδιά την αγάπη κ στήριξη.

Είμαι στην διάθεση σου για οτιδήποτε.


Βάμβουκα

Γεωργιάδου

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.