facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Η μικρή μου φοβάται τον κόσμο

Ερώτηση από Καλλιρόη (27.9.2017)

“Καλησπέρα σας! Η μικρή μου είναι 3 ετών. Ήταν πάντα ένα ανοιχτό και καλόκαρδο κοριτσάκι, έκανε τσαχπινιές σε όλους, ήταν προσιτή σε κόσμο. Αρρώστησε και έπρεπε να μείνουμε και οι δυο κλεισμένες στο σπίτι περίπου 3-4 μήνες. Βασικά μπορούσαμε να βαίνουμε στην ύπαιθρο, άλλα όχι σε επαφή με κόσμο ή συγγενείς. Από τότε που γίναμε καλά όμως βλέπω ότι φοβάται πολύ τον ξένο κόσμο. Όταν πάμε βόλτα και δει από μακριά κάποιον άγνωστο κρύβεται πίσω μου, εάν δει παιδάκια και θέλει να παίξει ζήτα να κάνω εγώ την αρχή και την γνωριμία. Όταν την ερωτάνε κάτι (π.χ. όνομα) λέει : πες εσύ μάμα. Στα γνωστά και συγγενικά άτομα είναι ανοιχτή και όπως παλιά. Θα μπορούσα να τη βοηθήσω με κάποιο τρόπο να μη φοβάται τόσο πολύ? Ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση από ψυχολόγο (29.9.2017)

“Καλημέρα Καλλιρόη,

Απ' αυτά που αναφέρεις, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να ανησυχείς.

Κατ αρχήν μετά τα 3 ετών, είναι φυσιολογικό ένα νήπιο να είναι επιφυλακτικό προς τους αγνώστους ή ντροπαλό με ξένα παιδάκια. Ωριμάζει και ανταποκρίνεται περισσότερο με βάση το ένστικτο του. Αυτό δεν είναι αναγκαία κακό, μάλιστα θα έλεγα κ μπράβο στην μικρή που δεν πλησιάζει αγνώστους.

Υπάρχει η πιθανότητα η απομόνωση από τους ανθρώπους γενικότερα να της έχει δημιουργήσει μία ντροπαλότητα προς άλλα παιδάκια όμως κ πάλι δεν με ανησυχεί εφ' όσον ισχύει η ασφάλεια που νιώθει με γνωστούς κ συγγενείς.

Συμβουλεύω τα εξής:

Όταν είστε στην παιδική χαρά ή κ πριν φτάσετε υπενθύμισε την πως μπορεί να συναντήσετε νέους ανθρώπους. Μάθετε την πως συστηνώμαστε κ παίξτε το με ρόλους, π.χ. 'γειά σου! με λένε Καλλιρόη, εσένα;'...απαντά η μικρή και κάνετε μια χειραψία 'χαίρομαι που σε γνωρίζω! θέλεις να κάνουμε τσουλήθρα?'... κάπως έτσι.

Επίσης μπορείς να την διαβάσεις ένα παιδικό βιβλίο με θέμα τον φόβο ή να παίξετε με ρόλους (λούτρινα παιχνίδια) μία περίπτωση που θα είστε έξω κ να κάνετε μία αναπαράσταση. Πιθανόν η μικρή να δώσει λίγες εξηγήσεις μέσω του παιχνιδιού για το πως κ τι αισθάνεται.

Μέσω της ζωγραφικής επίσης μπορεί το παιδί να περιγράψει πως κ γιατί αισθάνεται, π.χ. αν φοβάται ή αν ντρέπεται.

Απο κει κ πέρα το πως αντιδρά δλδ τι θα σου πει, θα σε καθοδηγήση για το πως θα την βοηθήσεις. Είμαι σίγουρη πως το κάνεις ήδη αλλά δώσε εξτρα φιλάκια κ αγκαλίτσες που επιβεβαιώνουν στα παιδιά την αγάπη κ στήριξη.

Είμαι στην διάθεση σου για οτιδήποτε.