facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η επαφή του μωρού με το στήθος της μαμάς

Ερώτηση από Τζίνα (22.03.2022)

Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 18 μηνών που προσπάθησα παρά πολύ να τον θηλάσω και εν τέλει τα κατάφερα, αλλά δυστυχώς όχι αποκλειστικά. Πλέον θέλει στήθος για να κοιμηθεί και πίνει γάλα αρκετές φορές αλλά τώρα τελευταία δεν πίνει, απλώς θέλει να παίζει με την ρώγα, την τραβάει την τσιμπάει και αρχίζει και πονάει, δεν θέλει να πιει γάλα απλώς να παίξει με το στήθος. Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω και πως θα το σταματήσει. Μου λέει συνέχεια μαμ αλλά για να το πιάσει όχι για να φάει !!

Απάντηση από ψυχολόγο (26.03.2021)

Αγαπητή Τζινα 

Η ενασχόληση με το στήθος όπως το περιγράφεται είναι θέμα συναισθηματικής ασφάλειας. Στο στήθος τα βρέφη-νήπια αναπαύονται, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς και η μητρική αγκαλιά είναι ζώνη ασφαλείας. Φυσικά αυτό είναι κουραστικό για την μητέρα διότι κάποια στιγμή θέλει πίσω το σώμα της. Όταν το μωρό θέλησή το στήθος θα τον παίρνεται στην αγκαλιά σας όμως θα κρατάτε το ελεύθερο του χεράκι στο δικό σας. Το ένα δικό του χέρι θα είναι κάτω απ την μασχάλη σας και το άλλο θα το κρατάτε. Επίσης μπορείτε να του δώσετε ένα αντικείμενο να κρατήσει βοηθώντας στην απόσπαση προσοχής. Και αυτό θα το κάνετε συχνά μαζί με την ενασχόληση δραστηριοτήτων μέσω ποιοτικού χρόνου στην καθημερινότητα.

Να τον χαίρεστε και να είστε σίγουρη πως όσο ωριμάζει, αποκτά καλύτερη ομιλία και εμπλουτίζει η διατροφή του, αυτή η ενασχόληση θα υποχωρεί. Είναι πολύ σύνηθες. Χτίζεται μια όμορφη σχέση εμπιστοσύνης και θα την θυμάται με τρυφερότητα.

 

Πολλά φιλιά!