facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η επίσκεψη στον Οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη

Η επίσκεψη στον Οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη

Η επίσκεψη στον Οδοντίατρο κατά την εγκυμοσύνη

Ενημερώστε καταρχήν τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος. Είναι προτιμότερο να τον επισκεφθείτε από τον τέταρτο έως τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης σας,γιατί οι πρώτοι τρεις μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Αποφύγετε να τον επισκεφθείτε κατά το τελευταίο τρίμηνο, γιατί πολλές φορές το άγχος που προκαλεί μια τέτοια επίσκεψη μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές στην εγκυμοσύνη σας. Κατά το πρώτο τρίμηνο οι οδοντίατροι αποφεύγουν τις ακτινογραφίες, τα αναισθητικά, τα παυσίπονα και τα αντιβιοτικά (ιδιαίτερα την τετρακυκλίδη) και τα συνιστούν μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητα. Κατά τους τρεις τελευταίους μήνες η καθήλωση στην οδοντιατρική καρέκλα μπορεί να είναι δυσάρεστη για την έγκυο γυναίκα ενώ πολλές φορές έχει ένα έντονο αίσθημα πνιγμού, το οποίο όμως ο γιατρός ξέρει πως να αντιμετωπίσει.

Αν χρειαστείτε μια έκτακτη και επείγουσα επίσκεψη στον οδοντίατρο, ενημερώστε τον αμέσως ότι είστε έγκυος και μιλήστε του για τις ανησυχίες σας, για παλιότερες αποβολές, εάν έχουν γίνει, για τα φάρμακα που παίρνετε, ώστε να ξέρει πως θα χειριστεί την κατάστασή σας. Ίσως επίσης να χρειαστεί να συνεργαστεί με τον γυναικολόγο ή τον παθολόγο σας. Εάν σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή, μην υπερβαίνετε τις δόσεις που σας έχει καθορίσει. Αυτό ισχύει και για την ασπιρίνη.

Η εγκυμοσύνη είναι μια θαυμάσια περίοδος για κάθε γυναίκα, η οποία συνοδεύεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες αφοσιώνονται στο παιδί που θα φέρουν στον κόσμο σε λίγο καιρό και παραμελούν τον εαυτό τους και μαζί και τη στοματική τους υγεία.

Οι παρακάτω συμβουλές έχουν σκοπό να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες στις μέλλουσες μητέρες ώστε να κατανοήσουν τη σημασία της δικής τους στοματικής υγείας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η οδοντιατρική επιβάλλεται να είναι παρούσα και άγρυπνη, τόσο στο προληπτικό όσο και στο θεραπευτικό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν οι τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην κύηση και στο έμβρυο από τις διάφορες παθολογικές καταστάσεις του στόματος.

Πριν την εγκυμοσύνη
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας πριν από πιθανή εγκυμοσύνη, αν φυσικά αυτό είναι δυνατόν.Θα εξετάσει τη γενικότερη κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας και θα προβεί στις απαραίτητες επεμβάσεις. Ο καθαρισμός των δοντιών είναι επιβεβλημένος και θα ολοκληρώσει τον προληπτικό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε κάποια συγκεκριμένα οδοντιατρικά προβλήματα.

  • Σε αυτή την περίοδο παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών (κυρίως οιστρογόνα και προγεστερόνη). Η ορμονική αυτή διαταραχή κάνει τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και σταματά μετά το τέλος της.
  • Επίσης αυτό που συχνά μπορεί να εμφανιστεί ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Είναι μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα. Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον Οδοντίατρο.
  • Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό «κλέβει» ασβέστιο από την μητέρα και γι' αυτό «χαλάνε» τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Τα οστά και η διατροφή της μητέρας και όχι τα δόντια της είναι πηγή ασβεστίου για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού. Η ουλίτιδα και η έλλειψη στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η οδοντιατρική φροντίδα που αφορά τον καθαρισμό και τον έλεγχο της στοματικής κατάστασης είναι επιβεβλημένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πραγματοποιείται με μεγαλύτερη ασφάλεια στο δεύτερο τρίμηνο. Αν εμφανιστεί ανάγκη για αντιμετώπιση κάποιου επείγοντος περιστατικού τότε θα πρέπει να γίνει κάποια οδοντοντιατρική θεραπεία ανεξάρτητα από το τρίμηνο της κύησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενημερώστε τον Οδοντίατρό σας για την εγκυμοσύνη, αν αυτή δεν είναι φανερή, και για τυχόν επιπλοκές ή φάρμακα που χρησιμοποιείται (ακόμα και για τις απλές βιταμίνες). Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης ελλιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού. Οποιασδήποτε μορφής πονόδοντος ή άλλες λοιμώξεις του στόματος θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται άμεσα καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε αποβολή αν παραμεληθούν. Κάποιες επείγουσες εργασίες μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης,όπως σφραγίσματα, απονευρώσεις ή ακόμα και εξαγωγές αν αυτό είναι απαραίτητο. Οι εργασίες αισθητικής οδοντιατρικής (π.χ. λεύκανση) θα πρέπει να αναβάλονται για μετά τον τοκετό και μετά τον απογαλακτισμό.

Η χορήγηση τοπικής αναισθησίας είναι ασφαλής κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά σε μικρές δόσεις και χωρίς την παρουσία αγγειοσυσπαστικού.

Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

  • Αντιβιοτικά με βάση την τετρακυκλίνη θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορούν να προκαλέσουν χρώση στα δόντια του παιδιού. Προτιμάται πενικιλλίνη ή αμοξυκιλλίνη και σε περίπτωση αλλεργικών φαινομένων η ερυθρομυκίνη ή οι κεφαλοσπορίνες.
  • Παυσίπονο σχετικά ασφαλές θεωρείται η παρακεταμόλη, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη.

Η λήψη οδοντιατρικών ακτινογραφίων πρέπει να γίνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητη παρά το γεγονός ότι η ακτινοβολία μιας τέτοιας ακτινογραφίας είναι μηδαμινή και ελάχιστη επίδραση μπορεί να έχει στο έμβρυο. Σε κάθε περίπτωση ο Οδοντίατρος γνωρίζει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και απαιτείται να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Γυναικολόγο που σας παρακολουθεί.

Τέλος, σημαντικό είναι οι επισκέψεις σας στον Οδοντίατρο να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες ώστε να αποφεύγετε την δυσφορία τόσο από τη διάρκεια της επέμβασης όσο και από τυχόν άβολη στάση του σώματος στην οδοντιατρική καρέκλα.

Για να αποφύγετε προβλήματα και δυσάρεστες καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες πρόληψης:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και κάποια συμπληρώματα φθορίου αν σας το συστήσει ο Οδοντίατρός σας.
  • Τρώτε όσο πιο υγιεινά και ισορροπημένα μπορείτε και αποφεύγετε τις «μικρές λιχουδιές» (ειδικά όσες περιέχουν ζάχαρη)  στο μεσοδιάστημα των γευμάτων.
  • Αν το βούρτσισμα των δοντιών σας προκαλεί ναυτία ή τάση προς έμετο προτιμήστε μια άλλη οδοντόκρεμα πιο ήπια ή μια οδοντόβουρτσα μικρότερου μεγέθους.
  • Σε περίπτωση εμέτου, ξεπλύνετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή με στοματικό διάλυμα ώστε να αποφύγετε την βλαπτική επίδραση των οξέων του στομάχου στα δόντια σας.Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά.

Μετά τον τοκετό
Επισκεφτείτε τον Οδοντίατρό σας για μια απλή εξέταση της στοματικής σας κατάστασης. Το σημαντικό είναι να αντιληφθεί η έγκυος γυναίκα πόσο απαραίτητη είναι η τήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής και ότι η παραμέλησή της δεν αποτελεί μόνο δική της υπόθεση αλλά και του παιδιού που αναπτύσεται μέσα της.

Τι να κάνω για να έχω μια καλή εγκυμοσύνη;

Η καλύτερη συμβουλή για μια γυναίκα που σκέφτεται να κάνει παιδί είναι να επισκεφτεί τον Οδοντίατρό της και να απαλλαγεί από οποιοδήποτε πρόβλημα έχει με τα δόντια ή τα ούλα της πριν μείνει έγκυος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να είστε πολύ σχολαστική με τα δόντια και τα ούλα σας. Συστηματικό βούρτσισμα, καθάρισμα με το νήμα, συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και μια ισορροπημένη διατροφή θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε τα προβλήματα που δημιουργούνται στα δόντια σας από την εγκυμοσύνη.

 

Γράφτηκε από: Περικλής Έξαρχος
Χειρουργός Οδοντίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: perexa@hotmail.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.