facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > > Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη μου. Έχουν σχέση με την σκλήρυνση κατά πλάκας;
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση της ψυχολόγου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση της ψυχολόγου, Χρυσάνθης Γεωργιάδου. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την ψυχολόγο Χρυσάνθη Γεωργιάδου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη μου. Έχουν σχέση με την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ερώτηση από Κλειώ (28.5.2017) 

“Καλησπέρα σας. Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι είμαι στον 5ο μήνα εγκυμοσύνης μου και παρόλο που όλες μου οι εξετάσεις είναι πάρα πολύ καλές ταλαιπωρούμαι από ζαλάδες. Λόγω αυτού, από την αρχή της κύησής μου είμαι συνέχεια στο κρεβάτι. Αυτό κατά συνέπεια έχει να είμαι πεσμένη σωματικά και ψυχικά… Σημαντικό είναι πως έχω σκλήρυνση κατά πλάκας σε πολύ ελαφριά μορφή που εμφανίστηκε από ζαλάδες που είχα. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτές οι ζαλάδες είναι μόνο από την εγκυμοσύνη; Δεν είμαι σε θεραπεία τώρα, σταμάτησα. Ανησυχώ πολύ... Ο γιατρός λέει πως όλα είναι ψυχολογικά... σας ευχαριστώ.”

Απάντηση από ψυχολόγο (29.5.2017)

“Κλειώ συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Έχεις περάσει τη μίση διάρκεια στον 5ο μήνα και το μωράκι σου μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς.

Δυστυχώς δεν είμαι η αρμόδια για να απαντήσω στην ερώτηση σου εάν οι ζαλάδες σου είναι μόνο από την εγκυμοσύνη. Ο μαιευτήρας και οικογενειακός γιατρός σου έχουν αυτήν την αρμοδιότητα.

Όμως αν είσαι αγχωμένη (και διακρίνω άγχος στο κείμενό σου) αυτό μπορεί να σε αναστατώσει σωματικά και σίγουρα ψυχολογικά με συνέπεια  να επηρεάσει και το αγέννητο μωρό το οποίο το μητρικό άγχος είναι γνωστό ότι έχει σημαντική επιρροή.

Κλειώ δεν έχω καταλάβει καλά εάν εννοείς ότι ήσουν σε ψυχολογική θεραπεία ή κάποια άλλη θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πάντως σίγουρα δεν θα σε βλάψει να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Στην ιστοσελίδα της SOPHROSYNA δίνουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν εγκυμονούσες να λάβουν για να τις βοηθήσει αυτήν την περίοδο.

Είμαι στη διάθεση σου,”

Απάντηση από Κλειώ (29.5.2017)

"Ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σας. Εννοούσα πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου έχω σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο και παρόλο που υποστηρίζουν όλοι ότι η εγκυμοσύνη λόγω ορμονών προστατεύει τη μητέρα εγώ δεν είμαι σίγουρη γι' αυτό..."

Απάντηση από ψυχολόγο (29.5.2017)

"Κλειώ χαίρομαι που ξεκαθαρίζεις ότι η φαρμακευτική αγωγή ήταν για τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτό που σε συμβουλεύω να κάνεις είναι το εξής: Σημείωσε σε ένα μπλοκάκι όλες τις ανησυχίες σου για την εγκυμοσύνη σου. Να είσαι ξεκάθαρη στο τι ακριβώς σε ανησυχεί. Πάρε το μπλοκάκι σου στην επόμενη επίσκεψη με τον μαιευτήρα σου και ρώτα τον/ την τις ανησυχίες σου.

Θα συμβεί το εξής: Ή θα σε ικανοποιήσουν ή δεν θα σε ικανοποιήσουν οι απαντήσεις. 

Χωρίς να γνωρίζω το ιστορικό σου (από άποψη ψυχολογίας) - και με επιφύλαξη- ο νους μου πηγαίνει σε κάτι που λέγεται έμμονη παρορμητική διαταραχή. Είναι μια διαταραχή από την οικογένεια των αγχωδών διαταραχών. Διακρίνεται από διάφορες σκέψεις που προσβάλλουν ένα άτομο να πιστεύει πως κάτι έχει ή θα πάθει κάτι. Και ο άνθρωπος περνάει τον περισσότερο χρόνο του είτε ψάχνοντας αιτίες για το "τι έχει πάθει'" ή βρίσκεται σε υπερβολικό άγχος ή πανικό. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό  η διαταραχή αυτή συσχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι μία περίοδος μεγάλης ευθύνης απέναντι στο μωρό.

Πραγματικά δεν είμαι σίγουρη γιατί χρειάζεται ψυχολογική αξιολόγηση και αυτό δεν γίνεται από το διαδίκτυο. Υπάρχει μία πολύ εξαιρετική συνάδελφος που αν βρίσκεσαι στην περιοχή της Αθήνας θα μπορούσες να επισκεφθείς. Είναι ειδικός στην περιγεννητική ψυχολογία. Επικοινώνησε μαζί μου για τα στοιχεία της εάν ενδιαφέρεσαι (6986-775642).

Ελπίζω να σε βοήθησα και συγχώρεσε με αν όχι."

 


Βάμβουκα

Γεωργιάδου

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.