facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ζαλάδες στην εγκυμοσύνη μου. Έχουν σχέση με την σκλήρυνση κατά πλάκας;

Ερώτηση από Κλειώ (28.5.2017) 

“Καλησπέρα σας. Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας είναι ότι είμαι στον 5ο μήνα εγκυμοσύνης μου και παρόλο που όλες μου οι εξετάσεις είναι πάρα πολύ καλές ταλαιπωρούμαι από ζαλάδες. Λόγω αυτού, από την αρχή της κύησής μου είμαι συνέχεια στο κρεβάτι. Αυτό κατά συνέπεια έχει να είμαι πεσμένη σωματικά και ψυχικά… Σημαντικό είναι πως έχω σκλήρυνση κατά πλάκας σε πολύ ελαφριά μορφή που εμφανίστηκε από ζαλάδες που είχα. Μπορείτε να μου πείτε αν αυτές οι ζαλάδες είναι μόνο από την εγκυμοσύνη; Δεν είμαι σε θεραπεία τώρα, σταμάτησα. Ανησυχώ πολύ... Ο γιατρός λέει πως όλα είναι ψυχολογικά... σας ευχαριστώ.”

Απάντηση από ψυχολόγο (29.5.2017)

“Κλειώ συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Έχεις περάσει τη μίση διάρκεια στον 5ο μήνα και το μωράκι σου μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς.

Δυστυχώς δεν είμαι η αρμόδια για να απαντήσω στην ερώτηση σου εάν οι ζαλάδες σου είναι μόνο από την εγκυμοσύνη. Ο μαιευτήρας και οικογενειακός γιατρός σου έχουν αυτήν την αρμοδιότητα.

Όμως αν είσαι αγχωμένη (και διακρίνω άγχος στο κείμενό σου) αυτό μπορεί να σε αναστατώσει σωματικά και σίγουρα ψυχολογικά με συνέπεια  να επηρεάσει και το αγέννητο μωρό το οποίο το μητρικό άγχος είναι γνωστό ότι έχει σημαντική επιρροή.

Κλειώ δεν έχω καταλάβει καλά εάν εννοείς ότι ήσουν σε ψυχολογική θεραπεία ή κάποια άλλη θεραπεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πάντως σίγουρα δεν θα σε βλάψει να μιλήσεις με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Στην ιστοσελίδα της SOPHROSYNA δίνουμε ορισμένες συμβουλές που μπορούν εγκυμονούσες να λάβουν για να τις βοηθήσει αυτήν την περίοδο.

Είμαι στη διάθεση σου,”

Απάντηση από Κλειώ (29.5.2017)

"Ευχαριστώ και πάλι για την απάντησή σας. Εννοούσα πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου έχω σταματήσει την φαρμακευτική αγωγή για τη νόσο και παρόλο που υποστηρίζουν όλοι ότι η εγκυμοσύνη λόγω ορμονών προστατεύει τη μητέρα εγώ δεν είμαι σίγουρη γι' αυτό..."

Απάντηση από ψυχολόγο (29.5.2017)

"Κλειώ χαίρομαι που ξεκαθαρίζεις ότι η φαρμακευτική αγωγή ήταν για τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αυτό που σε συμβουλεύω να κάνεις είναι το εξής: Σημείωσε σε ένα μπλοκάκι όλες τις ανησυχίες σου για την εγκυμοσύνη σου. Να είσαι ξεκάθαρη στο τι ακριβώς σε ανησυχεί. Πάρε το μπλοκάκι σου στην επόμενη επίσκεψη με τον μαιευτήρα σου και ρώτα τον/ την τις ανησυχίες σου.

Θα συμβεί το εξής: Ή θα σε ικανοποιήσουν ή δεν θα σε ικανοποιήσουν οι απαντήσεις. 

Χωρίς να γνωρίζω το ιστορικό σου (από άποψη ψυχολογίας) - και με επιφύλαξη- ο νους μου πηγαίνει σε κάτι που λέγεται έμμονη παρορμητική διαταραχή. Είναι μια διαταραχή από την οικογένεια των αγχωδών διαταραχών. Διακρίνεται από διάφορες σκέψεις που προσβάλλουν ένα άτομο να πιστεύει πως κάτι έχει ή θα πάθει κάτι. Και ο άνθρωπος περνάει τον περισσότερο χρόνο του είτε ψάχνοντας αιτίες για το "τι έχει πάθει'" ή βρίσκεται σε υπερβολικό άγχος ή πανικό. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό  η διαταραχή αυτή συσχετίζεται με το γεγονός ότι αυτή η περίοδος είναι μία περίοδος μεγάλης ευθύνης απέναντι στο μωρό.

Πραγματικά δεν είμαι σίγουρη γιατί χρειάζεται ψυχολογική αξιολόγηση και αυτό δεν γίνεται από το διαδίκτυο. Υπάρχει μία πολύ εξαιρετική συνάδελφος που αν βρίσκεσαι στην περιοχή της Αθήνας θα μπορούσες να επισκεφθείς. Είναι ειδικός στην περιγεννητική ψυχολογία. Επικοινώνησε μαζί μου για τα στοιχεία της εάν ενδιαφέρεσαι (6986-775642).

Ελπίζω να σε βοήθησα και συγχώρεσε με αν όχι."